Sinds 1989

Erker aanbouwen

Heeft u behoefte aan meer ruimte of lichtinval in uw woonkamer? Om dit te verwezenlijken is het laten aanbouwen van een erker aan de voorkant van uw huis een prima idee.

Door deze uitbouw kunt u genieten van meer ruimte in uw woon- of eetkamer.

Erker aanbouwen
Erker uitbouw

U kunt het laten plaatsen of vervangen van een erker, aan de voorkant van uw rijtjeshuis, hoekwoning of vrijstaand nieuwbouwhuis, met een gerust hart aan de specialisten van de Verbouw-Gigant overlaten.

Voordat u besluit een erker aan te laten bouwen, wilt u uiteraard op de hoogte worden gebracht van de kosten en de mogelijkheden die hier bij komen kijken.

Wij hebben voor u de richtprijzen en alle mogelijkheden voor u op een rij gezet, zodat u goed geïnformeerd bent.

Wat kost een erker aanbouwen?

Voor een erker aanbouwen aan uw woning variëren de kosten bij ons tussen de € 4.000,- tot € 10.000, afhankelijk van het door u gekozen materiaal en de afmetingen van de erker.

Huizen uit de dertiger jaren hebben vaak al standaard een prachtige erker. Tegenwoordig zien wij dat veel mensen een erker laten aanbouwen.

Om u te informeren over de gemiddelde prijzen hebben wij onderstaand kostenoverzicht gemaakt. Zo bent u op voorhand op de hoogte van onze prijzen voor het aanbouwen van een erker per afmeting.

Erker breedte
(meter)
Erker diepte
(meter)
Totale gemiddelde kosten *
31€ 4.000,-
31.5€ 6.000,-
41€ 5.300,-
41.5€ 8.100,-
51€ 6.700,-
51.5€ 10.200,-
(* inclusief arbeid en btw)
erker-aanbouwen
Erker voorkant woning klassieke stijl

Prijsvoorbeelden

Prijsvoorbeelden om zo een beter beeld van de prijzen te krijgen voor het aanbouwen van een erker.

Standaard erker

De gemiddelde afmeting van een erker is 3 x 1 meter. Deze maat wordt dan ook het meest gebruikt voor erkers in Nederlandse huizen. De kosten van het aanbouwen van deze erker liggen ongeveer gemiddeld rond de € 4000,- dit is inclusief arbeid en btw.

Grote erker

Heeft u behoefte aan een erker die groter is dan de gemiddelde erker, bij een grote erker met de afmetingen 6 x 1,5 meter zijn de kosten gemiddeld € 12.500,- ook dit bedrag is inclusief arbeid en btw. Let u wel op dat eventuele extra fundering die aangebracht moet worden bij deze erker niet inbegrepen zit.

Extra fundering

Bij een erker laten aanbouwen hoort ook de plaatsing van fundering. Bij sommige grondsoorten is het nodig om extra fundering te plaatsen, om verzakkingen te voorkomen. De extra kosten voor het plaatsen van extra fundering ligt gemiddeld rond de € 800,-.

Welke factoren spelen een rol voor een erker aanbouwen?

Leest u hier welke factoren van invloed zijn op de totale kosten van uw nieuw te bouwen erker.

Afmeting van de erker: Het formaat van de erker is de grote kostenbepaler. Per meter in de breedte is dit € 1.000 extra en voor 1 meter in de diepte moet u rekenen op €500,-.

Erker plaatsen aan de voor- of achterkant: Wij kunnen erkers aan de voor- of achterkant van uw woning plaatsen. Echter voor het bouwen van een erker aan de voorkant heeft u een vergunning nodig. De prijs is afhankelijk van de gemeente waar u woont.

De extra opties: U kunt uit allerlei opties kiezen om uw erker exact aan uw wensen te laten voldoen. Denkt u hierbij aan het laten plaatsen van isolerend HR++ glas en het laten plaatsen van een hellend of plat dak.

Richtlijnen voor plaatsing nieuwe erker

  1. Als er gebouwd wordt aan uw voorgevel is het niet mogelijk vergunningsvrij te bouwen.
  2. De erker mag niet hoger dan 0,4 meter hoger zijn dan de eerste verdieping.
  3. De voorkant mag maximaal 1,2 meter uitsteken vanaf de voorgevel.
  4. Breedte maat maximaal is 2/3 van de gevelmaat.
  5. 65% van de erker moet doorzichtig zijn door middel van plaatsing glas.
  6. Kozijnen en glas moet passen bij de stijl van de woning

Voor het laten plaatsen van een erker aan de zijkant of achterkant heeft u in de meeste gevallen geen vergunning nodig.

Laat u de erker aan de voorzijde van de gevel plaatsen, dan moet u een vergunning aanvragen met daarin de uitvoeringsrichtlijnen. Uiteraard kunnen wij u hiermee van dienst zijn.

aanbouwen woning
Erker aan de achterkant

Mogelijkheden met aanbouw voorkant woning

Het laten plaatsen van een erker aan de voorkant van uw woning is een mogelijkheid om meer woonruimte te genereren.

Met een erker kunt u uw woonkamer vergroten, uw eetkamer of hal uitbreiden.

Maar heeft u behoefte aan nog meer ruimte dan kunt u ook een keuze maken voor een uitbouw met 2 verdiepingen.

Geen behoefte aan extra ruimte op uw begane grond maar wel op uw zolder? Dan kunt u overwegen om een dakkapel op maat te laten maken.

Extra opties

Bij het aanbouwen van een erker kunt u kiezen voor allerlei extra opties. Op deze manier wordt uw erker naar uw eigen wens gemaakt. Onderstaand vind u de mogelijke opties.

OptiesMeerprijs inclusief btw en arbeid (gemiddeld)
Dubbel glas€175,- per raam
HR ++ glas€390 – €570 per raam
HR +++ glas€570 of meer per raam
Glas in lood€290 per m2

Offerte aanvragen voor uw erker

Wanneer u nieuwsgierig bent naar de kosten voor het laten plaatsen van een erker bij u thuis, dan kunt u simpelweg een vrijblijvende offerte aanvragen bij ons.

Wij zorgen dat we binnen 2 werkdagen reageren op uw offerteaanvraag en geven u een korting van 20% op uw aanvraag.

Vraagt u ook meerdere offertes aan bij verschillende aannemers. Op deze manier kunt u zelf het verschil in prijzen zien.

Vragen & Antwoorden

Wat is een erker?

Een erker is een kleine aanbouw aan de voorzijde of achterzijde van uw woning. Het geeft extra vloeroppervlakte en lichtinval en een waardevermeerdering bij eventuele verkoop.

Wat kost een erker plaatsen?

Een erker aan de voorkant van uw woning heeft verschillende prijzen. Hoe komt dit? Er zijn vele verschillende soorten erkers met verschillende maten. Een erker begint gemiddeld vanaf € 4000,-.

Heb ik een vergunning nodig voor een erker?

Als u een erker wilt bouwen, dan heeft u mogelijk een bouwvergunning nodig. Een erker is een uitbouw die in open verbinding staat met een ruimte. De vergunning moet u aanvragen bij uw gemeente.

Hoe diep mag een erker zijn?

De diepte van een erker mag niet meer bedragen dan 50% van de breedte van de erker. Hiervoor geldt een maximum van 1,80 meter. (Lokale regelgeving overheid)

Verbouw-Gigant
Verbouw-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!