Sinds 1989

Binnenhuisarchitect kosten

Een binnenhuisarchitect ook wel interieurverzorger (-ster) genoemd kijkt samen met jou naar hoe je je woning opnieuw kunt inrichten en kan aankleden.

Het herinrichten of het restylen van een huis is natuurlijk een leuke klus om te doen.

Zo zal je samen met de binnenarchitect alle kleuren, behang, vloeren of gordijnen uitkiezen die bij u in de smaak vallen om zo je woning te herinrichten.

Bent u nieuwsgierig naar de kosten voor het inhuren van een binnenhuisarchitect of ook wel interieurarchitect genoemd?

Lees dan snel deze pagina en kom er achter wat een binnenhuisarchitect kost en wat hij of zei voor u kan betekenen.

Binnenhuisarchitect-kosten

Als je een binnenhuisarchitect wilt inhuren om je woning in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht of Haarlem opnieuw in te laten richten en te laten verbouwen door een bouwbedrijf dan hangen de totale kosten af van meerdere factoren zoals:

  • De uur prijs / uurtarief van de architect.
  • Welke werkzaamheden gaat de architect uitvoeren.
  • Zijn er bouwkundige wijzigingen in uw woning nodig?

We hebben voor u een prijzentabel gemaakt zodat u een goede prijsindicatie krijgt voor het inhuren van een binnenhuisarchitect om je woninginrichting opnieuw te laten stylen:

Uit te voeren werkKosten per ruimteWat gaat de architect exact doen?
Advies en schetsen tekening€500 – €800De interieurarchitect helpt u met het uitvoeren van uw wensen door een schets te maken
Het volledig ontwerp maken€1.500 – €3.000De interieurarchitect maakt een volledig ontwerp op tekening inclusief de planning.
Ontwerp uitvoeren met bouwbegeleidingVanaf € 7.000De interieurarchitect maakt een compleet interieurontwerp en begeleidt de bouw.

Een binnenhuisarchitect, eigenlijk is hij of zij onmisbaar. Binnenhuisarchitecten kunnen jouw huis een nieuwe look geven. Maar wat kost nou eigenlijk een binnenhuisarchitect?

Zoals in veel branches lopen deze kosten enorm uiteen. Een binnenhuisarchitect vraagt minimaal 500,- euro, gemiddeld 3000,- euro en maximaal 7000,- euro.

Samen met jou gaat de binnenhuisarchitect kijken hoe jij je woning kan aankleden. Zie jij door de bomen het bos niet meer?

Geen nood! In dit artikel kijken wij naar de kosten van een binnenhuisarchitect, de verschillende mogelijkheden en geven wij je een paar handige tips voor het kiezen van een binnenhuisarchitect.

Welke factoren bepalen de totaalkosten?

Er zijn verschillende facetten die bepalen wat je nou uiteindelijk betaald voor de binnenhuisarchitect kosten. Bijvoorbeeld de prijs per uur van de architect en de werkzaamheden die de binnenhuisarchitect uitvoert.

Soms is het noodzakelijk om bouwkundige- en technische wijzigingen door te voeren, ook daar worden extra kosten voor gerekend.

Voor schetsen en advies betaal je ongeveer 500 – 800 euro. De interieurarchitect gaat dan samen met jou nadenken over jouw wensen en plannen. De interieurarchitect maakt naar aanleiding van dit gesprek een eerste ontwerp.

Wil je toch iets meer? Je kan voor 1500,- – 3000,- euro ook een volledig ontwerp laten maken van de woning verbouwing door de interieurarchitect.

Hij maakt dan een volledig ontwerp en helpt je met de vergunningsaanvraag. Je kan natuurlijk ook het gehele project uit handen geven.

Er hangt dan wel een prijskaartje aan van 7000,- euro of meer, maar dan hoef je je verder geen zorgen te maken.

De interieurarchitect maakt een volledig ontwerp, speciaal voor jou. Daarnaast begeleidt de architect jouw project én regelt de vergunningsaanvraag.

De interieurarchitect doet ook de begeleiding tijdens de bouw en/of aanpassingen.

Binnenhuisarchitect-Amsterdam

Prijsvoorbeelden interieurarchitect

We willen jou graag een beter beeld geven van de verschillende mogelijkheden voor het vinden van een binnenhuisarchitect. Natuurlijk is het niet onbelangrijk om naar de prijs te kijken.

Hieronder kun je daar een aantal voorbeelden van vinden.

Goedkoop advies

Het is natuurlijk basic, maar het kan wel een goed startpunt voor je zijn. De binnenhuisarchitect geeft advies voor de vernieuwing van jouw interieur, zo kun je zien wat je eventueel kan aanpassen.

Je krijgt op deze manier een scherper beeld wat de binnenhuisarchitect kosten voor jouw woonhuis zullen wezen. Dit kost ongeveer tussen 140,- en de 300,- euro. Je krijgt hiervan een schets die overeenkomt met jouw woonwensen.

Gemiddelde prijs, de gulden middenweg

De middenmoot. Je krijgt een volledig ontwerp van een nieuwe (kale) ruimte. De binnenhuisarchitect kiest de inrichting die bij jouw ruimte past zodat je de ultieme sfeer krijgt.

Deze optie is uiteraard een stuk uitgebreider dan enkel advies en dat zie je terug. Je krijgt niet alleen een ontwerp, maar ook plattegronden, meubeltekeningen en zelfs 3D-tekeningen.

Dit kost gemiddeld tussen de 600,- en de 2000,- euro. Het is maar net wat je zelf graag wilt.

Volledig pakket

Dit is de meest uitgebreide optie, waarvoor je wel flink in de buidel voor moet tasten, maar je krijgt er zeker veel voor terug.

Je krijgt een volledig ontwerp van de binnenhuisarchitect, bouwbegeleiding en je hoeft je geen zorgen te maken over de vergunningsaanvraag.

Heb je zorgen over de begeleiding van de bouw? Niet doet! De binnenhuisarchitect houdt alles scherp in de gaten. De kosten voor het volledige pakket van de binnenhuisarchitect ligt tussen 2500,- en de 7000,- euro.

Wat is het verschil tussen een binnenhuisarchitect en een interieuradviseur?

Er zijn een aantal verschillen en natuurlijk zijn er veel overeenkomsten. Zowel een binnenhuisarchitect als een interieuradviseur geven advies over de inrichting van jouw huis.

Om meer onderscheid te maken gaan we even wat dieper in op beide beroepen.

Interieuradviseur

Gemiddelde prijs: 800,- euro Kleuren, aankleding van meubels en accessoires? Daarvoor kun je terecht bij de interieuradviseur.

Daarnaast doet de interieuradviseur onderzoek naar jouw woonwensen, verlichtingsplan, plattegrond, accessoires, materialenadvies, een mood board, kleuradvies en meubeladvies.

Je kan ook een interieuradviseur inzetten voor personal shoppen, woningfotografie en de styling van een huisverkoop. Interieuradviseur is geen beschermde titel en heeft geen erkende opleidingen.

Daarnaast is de interieuradviseur niet aangesloten bij de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI).

Binnenhuisarchitect

Gemiddelde prijs: 3000,- euro Het is vanzelfsprekend dat de binnenhuisarchitect ook advies geeft over kleuren, aankleding van meubels en accessoires.

Toch gaat de binnenhuisarchitect nog een stap verder, want de architect geeft ook advies over bouwkundige constructies.

Verder doet de binnenhuisarchitect onderzoek naar jouw woonwensen. Andere werkzaamheden: vergunningen en regels in de bouw regelen, schetsen en 3D-scheten maken van jouw woning, offertes maken, ontwerpen van het interieur, bouwwerkzaamheden regelen, materialen inkopen en de begeleiding van bouw/verbouwing.

Kortom: een scala aan mogelijkheden. Een interieurarchitect is wél aangesloten bij de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI). Er zijn erkende opleidingen voor en de titel is beschermd.

Binnenhuisarchitect-interieur

Tips inhuren binnenhuisarchitect

Het is belangrijk dat je eerst goede research doet voordat je een contract aangaat met een binnenhuisarchitect. De keuze die je maakt is namelijk belangrijk voor jou en jouw huis.

De binnenhuisarchitect is degene die een nieuw ontwerp tekent voor jouw interieur. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet zodat jij straks makkelijk een keuze kan maken voor een binnenhuisarchitect.

Tip 1: Bepaal van tevoren welke werkzaamheden jij wilt laten uitvoeren

Er zijn tal van mogelijkheden, daarom is het belangrijk dat jij van tevoren ongeveer weet wat jij met jouw huis wil doen. De werkzaamheden kunnen bestaan uit: ontwerpen van meubeltekeningen,
interieuradvies, kleuradvies, meubeladvies, ontwerp tekenen, 3D-tekening maken, bouwtechnisch advies, inkoopbegeleiding, het vormen van contracten, vergunningen aanvragen en accessoires advies.

Wat heb jij nodig? Maak een lijstje met werkzaamheden en vergelijk vervolgens de verschillende binnenhuisarchitecten zodat jij een gewogen keuze kan maken.

Tip 2: Maak een schatting voor het budget voor jouw interieurwijziging

Dat is niet gemakkelijk, maar wel erg belangrijk om van tevoren te bekijken. Maak alvast een schatting van de kosten van een binnenhuisarchitect. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en
krijg je extra inzicht in de meeste bijkomende kosten.

Maak een begroting en probeer ook rekening te houden met onverwachte kosten, dit wordt namelijk weleens over het hoofd gezien.

Er kan namelijk altijd iets gebeuren tijdens de verbouwing. Je kan het ook anders doen, vraag bijvoorbeeld verschillende offertes aan van binnenhuisarchitecten.

Je kan zo de binnenhuisarchitecten vergelijken en naar aanleiding daarvan maak je dan een begroting. Het maakt de keuze ook nog eens gemakkelijker, een win-win situatie.

Ga voor het project met je binnenhuisarchitect aan tafel om duidelijke afspraken te maken over het honorarium. Daarnaast is het handig om de binnenhuisarchitect regelmatig te vragen naar de kosten.

Zo blijf je alert en kom je niet voor teveel nare verrassingen te staan.

Tip 3: Vraag van tevoren een gesprek aan met de binnenhuisarchitect

Voordat je een gesprek aanvraagt is het wel handig om te weten of het vrijblijvend is. In de meeste gevallen is dat wel zo. Tijdens dit gesprek probeer je samen met de architect te matchen, het is namelijk reuze belangrijk dat er een klik is tussen jullie.

Meestal kun je een oriënterend gesprek gratis aanvragen bij de desbetreffende binnenhuisarchitect.

Tip 4: neem geen genoegen met één offerte

Vergelijk! De ene architect is namelijk de ander niet. Kijk naar de prijzen, maar ook naar wat de binnenhuisarchitect eerder voor een werk heeft afgeleverd. Door meerdere offertes aan te vragen
krijg je meer inzicht in de verschillende soorten architecten.

Je kan het beste de interieurarchitect toetsen op: prijs en budget, de mogelijkheden van architect (sluit het aan op jouw wensen?), portfolio (past dit bij jouw persoonlijke smaak?).

Meer opties interieurarchitect

Zoals bij veel vakmensen, zijn er meer mogelijkheden dan de geijkte paden. Je kan jouw verbouwing nog meer uitbreiden om het zo mooi mogelijk te maken. Een aantal mogelijkheden:

Quick scan  

De interieurarchitect bekijkt bij de quick scan jouw woning. Na de bezichtiging komt de architect met een aantal schetsen en wat ideeën. Zeer nuttig! Prijs ongeveer 450,- euro.
Contractvorming De binnenhuisarchitect helpt je eigenlijk met een hoop dingen. Zo hoef je niet naar aannemers te zoeken, de architect doet dit allemaal zelf. Dit kost ongeveer 1100,- euro.

3D Visualisatie

Wil je een goed beeld van het geheel krijgen? Dan is het misschien handig om de interieurarchitect een 3D visualisatie te laten maken. Je krijgt zo de tekeningen/schetsen in 3D te zijn. Kosten: ongeveer 300,- euro. Managen van het inkoopproces Ook dit is om te lasten te verlichten.

De binnenhuisarchitect regelt zelf de inkoop van de materialen en producten en daarnaast onderhoudt de architect contact met alle betrokkenen.

Besparen binnenhuisarchitect

Ga van tevoren al op jacht naar inspiratie voor jouw interieur Dit kan je behoorlijk wat geld schelen. Ga eens lekker een middag snuffelen op het internet. Zoek op wat je mooi lijkt en waar je je niet goed bij voelt, zodat je een aantal zaken kan aansluiten.

Blader woon magazines door op jacht naar nieuwe inspiratie. Een interieurarchitect heeft zo minder werk, omdat jij al ongeveer weet wat je wil gaan doen met jouw interieur. Je bespaart hier ontzettend veel geld mee, zeker wanneer je je bedenkt dat interieurarchitect gemiddeld zo’n 60,- euro per uur kost. Tel uit je winst!

Vraag een verkennend gesprek aan

Eerder in het artikel hadden wij het er ook al even over gehad. Dit soort gesprekken zijn bijna altijd kosteloos. Dus wat heb je te verliezen? De interieurarchitect gaat kijken naar jouw wensen en probeert dit beter zichtbaar te maken tijdens het gesprek.

Soms kost een gesprek wel geld, tenzij je al in zee gaat met de architect dan wordt het gereduceerd. Neem een binnenhuisarchitect in de buurt Reiskosten, tja dat kan aardig oplopen wanneer je een architect kiest die niet in de buurt woont.

Bespaar hier flink op door een binnenhuisarchitect te kiezen die vlakbij je woont. Woont u in Amsterdam, Rotterdam. Utrecht, Den Haag of Haarlem kies dan een interieurarchitect uit de omgeving.

Nog een voordeel: de architect staat zo voor je deur. Dat scheelt weer lang wachten, zo kom je steeds dichterbij jouw droomhuis.

Verbouw-Gigant
Verbouw-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!