Sinds 1989

Verlaagd plafond

verlaagd-plafond

Het verlagen en monteren van een nieuw plafond heeft vele voordelen. Zo kunnen er makkelijk inbouwspots worden aangebracht en is er meer ruimte om te isoleren.

Een plafond verlaging kan dus voor meerdere doeleindes worden toegepast, denk hierbij aan het verlagen van het plafond in de keuken voor de afzuigkap of het maken van koof verlichting in uw woonkamer.

Leest u op deze pagina alles over het laten maken van een verlaging in uw plafond en de kosten per m2 voor het laten aanbrengen in uw woning.

Snel een prijsindicatie?

Hoeveel cm verlagen?

Er zijn verschillende gedeeltes in een woning waar de plafonds verlaagt kunnen worden. Denkt u hierbij aan:

Een verlaagt plafond zal ten alle tijden lager zijn dan uw bestaande plafond. In de meest gevallen word een plafond 5 tot 10 cm verlaagt. Op deze manier is er ruimte genoeg om isolatiedekens aan te brengen en inbouwspots te plaatsen met indirecte verlichting.

De meeste bestaande plafonds zijn van beton of kanaalplaat ( vaak in de nieuwbouw ), houtenbalken of gipsplaten die voorzien zijn van een stuclaag. Bij een verlaging word er eerst een houtenkader aangebracht rondom de wanden van de ruimte.

Dit gebeurt met rachels en tengels en worden verankert aan de bestaande muren. Omdat er nu ruimte tussen uw bestaande plafond en uw verlaging komt te zitten kunt u meteen uw plafond laten isoleren.

Dit zal aanzienlijk schelen op uw stookkosten en uw woning blijft langer warm. De isolatie zoals steenwol of glaswol zitten tussen het bestaande plafond en de nieuwe gipsplaten in.

De meeste gebruikte reden is toch wel dat mensen graag spotjes in het plafond willen, in de meeste gevallen is een verlaagd plafond daar de oplossing voor, daar kunnen de spotjes direct in verwerkt worden.

Een dergelijk plafond om esthetische redenen heeft tevens het voordeel dat spots, speakers en leidingen kunnen worden weggewerkt. Ook is het zo dat een verlaagd plafond makkelijker te isoleren is, in de loze ruimte kan er gemakkelijk isolatiemateriaal worden aangebracht voor thermische of geluidsisolatie.

Verlagen en isoleren

Er is natuurlijk niets vervelender dan geluidsoverlast door een geluidsoverdracht. Door het aanbrengen van een verlaagt plafond is het plaatsen van isolatie makkelijk er gedaan dan het isoleren van een bestaand plafond.

Steenwol en glaswol geven een uitstekende geluidsisolatie en is erg akoestisch.

Belangrijk is om geen geluidstrillingen door te geven aan de verdieping erboven of beneden de randen tussen het nieuwe plafond en de bestaande muren af te kitten zodat de geluidstrillingen minimaal kunnen worden doorgegeven.

Op deze manier isoleert u goed tegen geluid en tegen de warmte en kou. Ook bij het isoleren van een zolder met een schuin dak, puntdak en een nok is dit uiterst belangrijk om geen koude brug te veroorzaken.

Materialen die gebruikt worden voor verlagingplafond maken

Er zijn verschillende materialen die gebruikt worden voor een plafond verlaging bijvoorbeeld voor u badkamer, woonkamer of de keuken met kookeiland. We zullen u een inzicht geven van de meest gekozen materialen van een verlaagd plafond.

  • Ophangsysteem: Kan van houten raggels of tengels wezen maar ook metalen profielen zogenoemd metal stud.
  • Isolatie: Bij het isoleren van het verlaagde plafond word vaak glaswol of steenwol gebruikt.
  • Beplating: voor het dicht zetten van het frame werk gebruikt met gipskarton of ook wel gipsplaten.
  • Verlichting: Inbouwspots of led ( Led is een stuk energie zuiniger dus een aanrader! )
  • Afwerking: Het plafond word vaak afgewerkt met een stuclaag en daarna gesaust ( schilderwerk )

Verlichting plaatsen

Voor het plaatsen van indirecte verlichting zoals inbouw spots is er veel keuze. Als u uw plafond in uw woonkamer wilt laten verlagen dan kan led verlichting ook nog eens een zeer energiebesparende oplossing wezen. Halogeen spots die vroeger werden gebruikt kosten toch aardig wat stroom als u er van uit gaat dan zo een lampje al snel 50 watt gebruikt.

Led stips langs de verlaging met een kleine inkeping in het verlaagde plafond is tegenwoordig erg in trek. Zo krijgt u en licht op het plafond maar ook op uw wanden er omheen.

Wat kost een plafond verlagen eigenlijk?

De kosten van een plafondverlaging zijn afhankelijk van de grote van het bestaande plafond en welk materiaal. Als u een betonnen plafond heeft dan is het vastmaken van het houten of metalen frame een stuk arbeidsintensiever dan dat u een plafond van houten balken heeft. Het boren in beton is een lastige klus en ook nog tijdrovend.

Wat ook prijsbepalend is is welke soort afwerking u kiest. Stucwerk is uiteraard de mooiste afwerking maar u betaalt al snel tussen de 15 en 20 euro per m2. Wilt u een juiste kostprijs ontvangen voor het laten verlagen van uw plafond? Vraag dan eens geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan.

Omdat er veel verschillende tarieven worden genoemd is het altijd beter om onze offerte is te vergelijken met die van andere bedrijven. Zo weet u zeker dat u nooit teveel betaald en wij laten u zien dat wij vrij voordelig zijn.

Snel een prijsindicatie?

Afwerking van het plafond

De afwerking van een verlaagd plafond bepaald de uitstraling, de meeste mensen willen een strakke afwerking. Dit gebeurd in de meeste gevallen met een soort stuclaag om vervolgens een mooie strakke laag verf aan te brengen op het verlaagde plafond.

Ook kunnen er natuurlijk sierlijsten en ornamenten op uw plafond geplaatst worden voor een meer klassieke afwerking. In principe is de keuzevrijheid enorm als het aankomt van de afwerking. Vraag bij ons naar de mogelijkheden

Maar ook als de bestaande situatie slecht is in bijvoorbeeld vooroorlogse huizen, creëert u met het verlagen van uw plafond weer een strak resultaat. Een plafond maken en deze verlagen om geluid reducerende redenen kan zijn omdat een hoog vertrek holle klanken geeft, of om het geluid door luide bovenburen te reduceren.

Bij thermische redenen kan het zijn om stookkosten te verlagen, doordat de ruimte eenvoudigweg wordt verkleind.

Aanbrengen van een stuclaag maakt het afplafond stucen

Het aanbrengen van stucwerk op uw verlaagd plafond is een karwei voor de stukadoor. Het stucen van een plafond is een zware klus, Maar door een nieuwe verse stuclaag zal uw plafond geheel naadloos wezen en er zeer strak uitzien!

De leidingen voor de verlichtingspunten of inbouwspots, en mogelijke andere aansluitingen en leidingwerk, wordt deskundig tussen de plafonds weggewerkt. Het afwerken kunnen wij natuurlijk ook meteen meenemen door een fraaie stuclaag aan te brengen.

Vraag bij ons naar de mogelijkheden en ontvang een scherp geprijsde, vrijblijvende offerte die volledig is toegespitst op uw situatie. Wij begrijpen dat u wellicht de nodige vragen heeft, schroom niet om contact met ons op te nemen.

Verbouw-Gigant
Verbouw-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!