Sinds 1989

Verlaagd plafond

Uw plafond verlagen heeft vele voordelen. Zo kunnen er makkelijk inbouwspots worden aangebracht en is er meer ruimte om te isoleren. Een plafondverlaging kan dus voor meerdere doeleinden worden toegepast, denk hierbij aan het verlagen van het plafond in de keuken voor de afzuigkap of het maken van koofverlichting in uw woonkamer. Daarnaast biedt een verlaagd plafond de mogelijkheid om storende elementen zoals draagbalken, elektriciteitskabels en leidingen op een nette manier weg te werken. Hierdoor creëert u niet alleen een strakker en netter interieur, maar verbetert u ook de functionaliteit van de ruimte.

Wilt u uw plafond verlagen door professionals? Bij Verbouw-Gigant bent u voor deze klus aan het juiste adres. Onze ervaren vakmensen bieden hoogwaardige service tegen een scherpe prijs. Laat ons uw plafond verlaging verzorgen en geniet van een vernieuwde ruimte.

Neem direct nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en ontvang binnen 2 minuten een prijsindicatie voor uw plafond verlaging!

Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over plafond verlaging en de gemiddelde kosten per m² voor uw plafond verlagen.

Verlaagd plafond met inbouw spots
Verlaagd plafond met inbouw spots

Redenen voor uw plafond verlagen

 • Plafond verlagen voor spotjes
  De meest voorkomende reden voor een plafond verlagen is toch wel dat mensen graag spotjes in het plafond willen, in de meeste gevallen is een verlaagd plafond daar de oplossing voor, daar kunnen de spotjes direct in verwerkt worden.
 • Uw plafond verlagen voor thermische of geluidsisolatie
  Een verlaagd plafond is makkelijker te isoleren. In de loze ruimte kan er gemakkelijk isolatiemateriaal worden aangebracht voor thermische isolatie of geluidsisolatie.
 • Thermische isolatie
  Uw plafond verlagen voor het aanbrengen van isolatiemateriaal zal u aanzienlijk schelen op uw stookkosten en uw woning blijft langer warm. De isolatie zoals steenwol of glaswol zitten tussen het bestaande plafond en de nieuwe gipsplaten in
 • Geluidsisolatie
  Een plafond maken en deze verlagen om geluid te reduceren kan zijn omdat een hoog vertrek holle klanken geeft, of om het geluid door luide bovenburen te reduceren. Er is natuurlijk immers niets vervelender dan geluidsoverlast door  geluidsoverdracht. Door het aanbrengen van een verlaagd plafond is het plaatsen van isolatie makkelijker gedaan dan het isoleren van een bestaand plafond. Steenwol en glaswol geven een uitstekende geluidsisolatie en deze materialen zijn erg akoestisch.


Belangrijk is om geen geluidstrillingen door te geven aan de verdieping erboven of beneden de randen tussen het nieuwe plafond. Ook is het van belang de bestaande muren af te kitten zodat de geluidstrillingen minimaal kunnen worden doorgegeven. Op deze manier isoleert u goed tegen geluidsoverlast.

Wat kost een plafond verlagen?

De kosten van een plafondverlaging zijn afhankelijk van de grote van het bestaande plafond en welk materiaal.

Als u een betonnen plafond heeft dan is het vastmaken van het houten of metalen frame een stuk arbeidsintensiever dan dat u een plafond van houten balken heeft.

Het boren in beton is een lastige klus en ook nog eens tijdrovend.

Wat ook prijsbepalend is welke soort afwerking u kiest. Stucwerk is uiteraard de mooiste afwerking maar u betaalt al snel ongeveer tussen de €15,- en €20,- per m².

Wilt u een juiste kostprijs ontvangen voor het laten verlagen van uw plafond? Vraag dan eens geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan.

Omdat er veel verschillende tarieven worden genoemd is het altijd beter om onze offerte te vergelijken met die van andere bouwbedrijven.

Zo weet u zeker dat u nooit teveel betaald en wij laten u zien dat wij vrij voordelig zijn.

Plafond verlagenGemiddelde kosten
Glaswol €5,- per m²
Materialen €15,- tot ong €30,-
Afdichtingsband €1,50,- per strekkende meter
Stucwerk €15,- tot ong €20,- per m²
Uur tarief aannemer €20,- tot ong €35,-

Houd u der rekening mee dat dit gemiddelde indicatie kosten zijn.

De totale kosten voor het plaatsen of verlagen van een plafond kunnen sterk verschillen per klus. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Mogelijkheden plafond verlagen

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw plafond te verlagen hieronder lichten wij de meeste voorkomende opties toe.

Plafond verlagen met gyproc: Het plafond verlagen kunt u doen met gipskartonplaten, ook wel gyproc genoemd.

Deze platen worden bevestigd op de frame dat aan het huidige plafond op de muren gemonteerd is. Wilt u het plafond een stuk verlagen dan is montage aan de muren een betere optie.

Tussen het oude plafond en de platen kan er isolatiemateriaal worden aangebracht of kan er direct de draden voor inbouwspots worden weggewerkt. De gemiddelde kosten voor een verlaagd plafond met gyproc is ongeveer gemiddeld tussen €50,- en de €75,- per m².   

De vakman is er minder tijd aan kwijt dan aan het plaatsen van een verlaagd plafond met gyproc, maar het materiaal voor een spanplafond is duurder! Het scheel daarnaast wel dat je een verlaagd spanplafond niet nog hoeft af te werken met stucwerk of verf.

Plafond verlagen met spanplafond: Een mogelijkheid is om uw plafond met een kunststof doek te verlagen. Dit zogeheten spanplafond is snel aan te brengen en levert nauwelijks stof op.

De aannemer monteert profielen op de muren. En kan zo gemakkelijk het doek daartussen spannen.

Zo kan er vrij en eenvoudig een verlaagd plafond worden geplaatst. Ook hier kan eventueel isolatiemateriaal of verlichting worden toegepast. Er is altijd een spanplafond dat bij u stijl van u woning past.

Omdat het doek in verschillende kleuren verkrijgbaar is, en in verschillende afwerkingen zoals glans, mat, hoogglans.

De kosten voor het laten plaatsen van spanplafond is gemiddeld ongeveer tussen de €65,- en de €80,- per m².

Verlaagd plafond met 20cm
Verlaagd plafond met 20cm

Kunststof plafondplaten

Kunststof plafondplaten, zoals PVC-panelen, zijn vooral voor het verlagen van badkamers en keukens een populaire keuze vanwege hun duurzaamheid, vochtbestendigheid en gemakkelijke installatie. Deze panelen worden meestal aan een houten regelwerk of rechtstreeks aan het bestaande plafond bevestigd met behulp van speciale lijm of clips. Kunststof plafondplaten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, texturen en ontwerpen, waardoor ze geschikt zijn voor  diverse stijlen en woonwensen. Ze zijn ook gemakkelijk te reinigen, wat ze ideaal maakt voor vochtige ruimtes zoals een badkamer of keuken.

Vals plafond met metalen frame en afwerking

Een zogeheten “vals plafond” met een metalen frame is een plafondconstructie waarbij een metalen rooster of frame aan het bestaande plafond wordt bevestigd,. Hier worden plafondpanelen op geplaatst. Deze panelen kunnen gipskartonplaten, akoestische panelen, metalen tegels, of andere materialen zijn, afhankelijk van de uitstraling en functie die u wenst. Het metalen frame biedt stevigheid en stabiliteit. Daarnaast biedt het ook de mogelijkheid om verlichting, ventilatie en andere extra’s in te bouwen tussen het bestaande plafond en het nieuwe vals plafond.

In welke ruimte gaat u uw plafond verlagen?

Er zijn verschillende gedeeltes in een woning waar de plafonds verlaagt kunnen worden. Denkt u hierbij aan:

We leggen u graag per ruimte uit waarom een plafond verlagen specifiek in deze ruimten een slimme keuze kan zijn. 

Plafond verlagen in de bakdamer

Een plafond badkamer verlagen wordt vaak gedaan om verschillende redenen. Een belangrijke reden is het verbeteren van de verlichting. Door inbouwspots te installeren, creëert u een heldere en gelijkmatige verlichting die extra prettig is voor dagelijkse activiteiten in de badkamerruimte zoals scheren of make-up aanbrengen.

Daarnaast biedt een verlaagd plafond in de badkamer de mogelijkheid om ventilatiesystemen te verbergen, wat ideaal is voor het afvoeren van vocht en het voorkomen van schimmelvorming. Ook kunt u eventuele leidingen en kabels wegwerken, wat zorgt voor een strakke en nette uitstraling in de badkamer.

Verlaagd plafond in de keuken

In de keuken wordt het plafond vaak verlaagd om praktische redenen en voor een strakke uitstraling. Een verlaagd plafond maakt het mogelijk om inbouwverlichting te installeren, wat zorgt voor een goede verlichting van werkbladen en kookoppervlakken. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om een afzuigkap netjes weg te werken zodat deze niet storend is in het interieur. Uw badkamer plafond verlagen kan ook helpen bij het verbergen van ventilatiekanalen en leidingen, waardoor de keuken een opgeruimd en modern uiterlijk krijgt.

Bovendien kan de extra ruimte tussen het bestaande plafond en het verlaagde plafond gebruikt worden voor extra isolatie, wat helpt bij het reguleren van de temperatuur en het geluidsniveau in de keuken.

Verlaagd plafond in woonkamer

In de woonkamer wordt het plafond vaak verlaagd om een sfeervolle en moderne uitstraling te creëren. Een verlaagd plafond biedt de mogelijkheid om koofverlichting te installeren, wat indirect licht verspreidt en een warme, uitnodigende sfeer creëert. Dit type verlichting is ideaal voor woonkamers, omdat het bijdraagt aan een ontspannen en gezellige huiskamersfeer. Daarnaast kunnen kabels en leidingen voor bijvoorbeeld home-entertainmentsystemen netjes worden weggewerkt, waardoor de ruimte er opgeruimd en strak uitziet. Het verlagen van het plafond kan ook bijdragen aan een betere akoestiek, wat de geluidskwaliteit van muziek en films ten goede komt.

Plafond verlagen op zolder

Op de zolder kan een verlaagd plafond veel voordelen bieden, vooral wanneer de zolder wordt omgebouwd tot een leefbare ruimte zoals een slaapkamer, kantoor of speelkamer. Een verlaagd plafond kan helpen bij het verbeteren van de isolatie, wat belangrijk is om de zolder comfortabel te houden qua temperatuur.

Daarnaast kunt u verlichting en ventilatiesystemen netjes installeren en wegwerken wat zorgt voor een aangename en goed verlichte ruimte. Door het plafond te verlagen, kunt u ook eventuele balken, leidingen en kabels wegwerken, waardoor de ruimte een netter en opgeruimder uiterlijk krijgt. Zo maakt u van uw zolder een stijlvolle en functionele ruimte.

Kortom, het verlagen van het plafond in de badkamer, keuken, woonkamer of zolder biedt specifieke voordelen die de ruimtes een strakkere uitstraling geven en functioneel zijn.  Daarom kan een verlaagd plafond een waardevolle toevoeging zijn aan uw woning waar u op meerdere manieren plezier van heeft.

Uw plafond verlagen in kantoorruimtes

Ook plafonds verlagen in kantoorruimtes kan een slimme keuze zijn. Waarom? Een aantal voordelen:

 • Verbeterde akoestiek in de ruimte
  Lage plafonds kunnen geluiden beter absorberen en verminderen daardoor galm en echo’s, waardoor de algehele akoestiek van de kantoorruimte verbetert. Dit kan het comfort en de productiviteit van medewerkers verhogen, vooral in drukke kantooromgevingen.
 • Energie-efficiëntie
  Door het plafond te verlagen, kan de ruimte gemakkelijker worden verwarmd of gekoeld, omdat er minder lucht moet worden verwarmd of gekoeld. Dit kan leiden tot lagere energiekosten en een verbeterde energie-efficiëntie in het hele pand.
 • Opties voor verlichting
  plafonds bieden meer mogelijkheden voor de plaatsing van verlichting, zoals inbouwspots. Dit kan de verlichting van de ruimte verbeteren en de bedrading netjes wegwerken.
 • Ruimtegebruik
  Het verlagen van het plafond kan helpen om de schaal van grote kantoorruimtes te verkleinen, waardoor ze gezelliger en intiemer worden. Dit bevordert de samenwerking en kan ook helpen om de ruimte efficiënter te gebruiken door bijvoorbeeld werkstations dichter bij elkaar te plaatsen zonder dat dit ten koste gaat van het comfort.
 • Modern uiterlijk
  Lage plafonds kunnen een modern en strak uiterlijk geven aan een kantoorruimte. Het kan ook helpen om eventuele storende kabels en andere dingen in het plafond te verbergen en de algehele uitstraling van de ruimte te verbeteren.

Hoeveel cm verlaagt u uw plafond?

Een verlaagt plafond zal ten alle tijden lager zijn dan uw bestaande plafond. In de meest gevallen word een plafond 5 tot 10 cm verlaagt. Op deze manier is er ruimte genoeg om isolatiedekens aan te brengen en inbouwspots te plaatsen met indirecte verlichting.

Hoe wordt uw plafond verlaagd?

De meeste bestaande plafonds zijn van beton of kanaalplaat ( vaak in de nieuwbouw ), houtenbalken of gipsplaten die voorzien zijn van een stuclaag. Bij een verlaging word er eerst een houtenkader aangebracht rondom de wanden van de ruimte.

Dit gebeurt met rachels en tengels en worden verankert aan de bestaande muren. Omdat er nu ruimte tussen uw bestaande plafond en uw verlaging komt te zitten kunt u meteen uw plafond laten isoleren.

Optiers voor uw plafond verlaging

Er zijn verschillende materialen die gebruikt worden voor een plafond verlaging bijvoorbeeld voor u badkamer, woonkamer of de keuken met kookeiland.

We zullen u een inzicht geven van de meest gekozen materialen van een verlaagd plafond.

 • Ophangsysteem: Kan van houten raggels of tengels wezen maar ook metalen profielen zogenoemd metal stud.
 • Isolatie: Bij het isoleren van het verlaagde plafond word vaak glaswol of steenwol gebruikt.
 • Beplating: Voor het dicht zetten van het frame werk gebruikt met gipskarton of ook wel gipsplaten.
 • Verlichting: Inbouwspots of led ( Led is een stuk energie zuiniger dus een aanrader! )
 • Afwerking: Het plafond word vaak afgewerkt met een stuclaag en daarna gesaust ( schilderwerk )

Verlichting plaatsen bij een verlaagd plafond

Voor het plaatsen van indirecte verlichting zoals inbouw spots is er veel keuze. Als u uw plafond in uw woonkamer wilt laten verlagen dan kan led verlichting ook nog eens een zeer energiebesparende oplossing wezen.

Dit kan bij een verlaagd plafond met gyproc of bij een spanplafond. Inbouw spots zijn er in veel verschillende soorten en maten.

Halogeen spots die vroeger werden gebruikt kosten toch aardig wat stroom als u er van uit gaat dan zo een lampje al snel 50 watt gebruikt.

Led strips langs de verlaging met een kleine inkeping in het verlaagde plafond is tegenwoordig erg in trek. Zo krijgt u en licht op het plafond maar ook op uw wanden er omheen.

Houd u voor het plaatsen van inbouwspots in uw verlaagde plafond rekening met een bedrag van ongeveer €100,- tot €120,- per vier spots.

Ook is er veel vraag naar de mogelijkheid om alle spots vanuit een bedieningspaneel of met een smartphone te kunnen bedienen.

Verlaagd plafond met inbouw spots
Verlaagd plafond met inbouw spots

Afwerking van het plafond

De afwerking van een verlaagd plafond bepaald de uitstraling, de meeste mensen willen een strakke afwerking.

Dit gebeurd in de meeste gevallen met een soort stuclaag om vervolgens een mooie strakke laag verf aan te brengen op het verlaagde plafond.

Ook kunnen er natuurlijk sierlijsten en ornamenten op uw plafond geplaatst worden voor een meer klassieke afwerking. In principe is de keuzevrijheid enorm als het aankomt van de afwerking.

Zelf uw plafond verlagen

Het verlagen van een plafond is een haalbaar doe-het-zelfproject, vooral als u handig bent en ervaring hebt met klussen. Hier is een stapsgewijs plan voor hoe u het kunt doen:

Benodigdheden:

1. Houten latten voor het lattenwerk

2. Balken voor de staanders

3. Isolatiemateriaal (optioneel)

4. Plafondpanelen, verf, plamuur of behang voor de afwerking

5. Schroeven, boor, hamer, zaag en andere gebruikelijke gereedschappen

Stappenplan | Zelf verlagen van uw plafond

 1. Voorbereiding

  Meet de hoogte waarop u het plafond wilt verlagen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen het oude plafond en het nieuwe verlaagde plafond.

 2. Lattenbanen bevestigen

  Bevestig houten latten parallel aan het bestaande plafond, met de gewenste tussenruimte, bijvoorbeeld om de 30 tot 40 cm. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat ze recht zijn.

 3. Vastschroeven

  Schroef de latten stevig vast in het plafond. Zorg ervoor dat ze stevig genoeg zijn om het gewicht van het nieuwe plafond te dragen.

 4. Staanders maken

  Koop of zaag zelf balken op maat om verticale steunen te creëren voor het nieuwe plafond. Houd bij deze stap rekening met de isolatie en de gewenste breedte van de staanders.
  Plaats de staanders loodrecht op de lattenbanen en bevestig ze met schroeven aan het lattenwerk. Zorg ervoor dat de staanders stevig vastzitten en de gewenste hoogte van het nieuwe plafond hebben.

 5. Isolatiemateriaal plaatsen (optioneel):

  Als isolatie nodig is, plaats dan het isolatiemateriaal tussen de staanders voordat u de afwerking aanbrengt. Dit helpt bij geluidsisolatie en thermische isolatie.

 6. Afwerking aanbrengen

  Nadat de staanders zijn bevestigd, is het tijd om de afwerking aan te brengen. Dit kan bestaan uit het bevestigen van plafondpanelen van pvc (deze hoeft u niet af te werken) gipsplaten, schilderen, stucen of behangen, afhankelijk van uw voorkeur en de stijl van de ruimte. Bij gipsplaten is het belangrijk de naden nog netjes af te dichten.

Toch liever uw plafond laten verlagen door een aannemer?


Als u liever uw plafond verlagen wilt uitbesteden, vraag dan geheel vrijblijvend een offerte op bij Verbouw-Gigant. We hebben ervaren professionals in dienst en we bieden scherpe prijzen voor verbouwingen. Zo kunt u zonder zorgen uw plafond verlagen en genieten van een professioneel en duurzaam resultaat.

Voordelen van een verlaagd plafond

De Voordelen van een Verlaagd Plafond

Zoals u op deze pagina heeft gelezen: een plafond verlagen kan meerdere voordelen bieden. Graag zetten we alle voordelen nog eens voor u op een rij:

Voordeel Beschrijving
Verbeterde verlichting Met een verlaagd plafond kunt u eenvoudig inbouwspots of andere verlichtingssystemen installeren, wat zorgt voor een moderne en strakke uitstraling. Dit is ideaal voor ruimtes zoals keukens en woonkamers waar goede verlichting extra belangrijk is.
Isolatie Een verlaagd plafond biedt extra ruimte voor isolatiematerialen, wat kan bijdragen aan een betere warmte- en geluidsisolatie. Dit resulteert in een comfortabeler binnenklimaat, en kan omdat warmteverlies wordt beperkt ook bijdragen aan energiebesparing.
Nette en opgeruimde inrichting Door een verlaagd plafond kunt u lelijke draagbalken, leidingen en elektriciteitskabels netjes wegwerken. Dit zorgt voor een opgeruimde ruimte die strak en netjes oogt, wat de algehele uitstraling van uw interieur ten goede komt.
Flexibel ontwerp Een verlaagd plafond geeft u de mogelijkheid om te spelen met verschillende hoogtes en niveaus in uw kamer, wat een verrassend en interessant interieurontwerp kan opleveren. Dit kan bijvoorbeeld een gevoel van scheiding creëren in open ruimtes of bepaalde delen van een kamer accentueren.
Functionele toepassingen Naast esthetische voordelen kan een verlaagd plafond ook functionele voordelen bieden. U kunt bijvoorbeeld ventilatiesystemen, luidsprekers of andere technologieën installeren zonder dat deze zichtbaar zijn.
Waarde van uw woning verhogen Een professioneel verlaagd plafond kan de waarde van uw woning verhogen. Het laat zien dat er aandacht is besteed aan zowel de algehele uitstraling als functionaliteit en eventueel isolatie, wat extra aantrekkelijk kan zijn voor potentiële kopers.

Aanbrengen van een stuclaag maakt het af

Het aanbrengen van stucwerk op uw verlaagd plafond is een karwei voor de stukadoor. Het stucen van een plafond is een zware klus, Maar door een nieuwe verse stuclaag zal uw plafond geheel naadloos wezen en er zeer strak uitzien!

Zodat u nog jarenlang plezier heeft van uw nieuwe verlaagde plafond.

De leidingen voor de verlichtingspunten of inbouwspots, en mogelijke andere aansluitingen en leidingwerk, wordt deskundig tussen de plafonds weggewerkt.

Het afwerken kunnen wij natuurlijk ook meteen meenemen door een fraaie stuclaag aan te brengen.

Vraag bij ons naar de mogelijkheden en ontvang een scherp geprijsde, vrijblijvende offerte die volledig is toegespitst op uw situatie.

Wij begrijpen dat u wellicht de nodige vragen heeft, aarzelt u niet om contact met ons op te nemen.

Vragen & Antwoorden

Hoeveel cm nodig voor verlaagd plafond?

Wilt u correct isoleren en verlichting inbouwen dan zal u minimum 20 centimeter moeten zakken met het vals plafond.

Waarom een verlaagd plafond?

Een verlaagd plafond is ideaal om de ruimte te isoleren tegen geluid en kou en warmte. Hoe lager het plafond is, hoe dichter de warmte in de ruimte is.

Met een verlaagd plafond wordt de warmte namelijk naar beneden gedrukt en is de temperatuur sneller aangenaam.

Wat kost het om inbouwspotjes te laten plaatsen?

kosten

Over het algemeen kunt u rekenen op €100,- tot ongeveer €120,- voor het plaatsen van 4 spotjes. Daarnaast moet u tussen de €50,- en €75,- rekenen om een inbouw stopcontact te laten installeren.

De prijs hangt dus af van hoeveel spotjes u wilt laten plaatsen en hoeveel werk er nodig is.

Verbouw-Gigant
Verbouw-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!