Sinds 1989

Verlaagd plafond

Het verlagen en monteren van een nieuw plafond heeft vele voordelen. Zo kunnen er makkelijk inbouwspots worden aangebracht en is er meer ruimte om te isoleren.

Een plafond verlaging kan dus voor meerdere doeleindes worden toegepast, denk hierbij aan het verlagen van het plafond in de keuken voor de afzuigkap of het maken van koof verlichting in uw woonkamer.

Leest u op deze pagina alles over het laten maken van een verlaging in uw plafond en de kosten per m² voor het laten aanbrengen in uw woning.

Verlaagd plafond met inbouw spots
Verlaagd plafond met inbouw spots

Wat kost een plafond verlagen?

De kosten van een plafondverlaging zijn afhankelijk van de grote van het bestaande plafond en welk materiaal.

Als u een betonnen plafond heeft dan is het vastmaken van het houten of metalen frame een stuk arbeidsintensiever dan dat u een plafond van houten balken heeft.

Het boren in beton is een lastige klus en ook nog eens tijdrovend.

Wat ook prijsbepalend is welke soort afwerking u kiest. Stucwerk is uiteraard de mooiste afwerking maar u betaalt al snel ongeveer tussen de €15,- en €20,- per m².

Wilt u een juiste kostprijs ontvangen voor het laten verlagen van uw plafond? Vraag dan eens geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan.

Omdat er veel verschillende tarieven worden genoemd is het altijd beter om onze offerte te vergelijken met die van andere bouwbedrijven.

Zo weet u zeker dat u nooit teveel betaald en wij laten u zien dat wij vrij voordelig zijn.

Plafond verlagenGemiddelde kosten
Glaswol €5,- per m²
Materialen €15,- tot ong €30,-
Afdichtingsband €1,50,- per strekkende meter
Stucwerk €15,- tot ong €20,- per m²
Uur tarief aannemer €20,- tot ong €35,-

Houd u der rekening mee dat dit gemiddelde indicatie kosten zijn.

De totale kosten voor het plaatsen of verlagen van een plafond kunnen sterk verschillen per klus. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Mogelijkheden plafond verlagen

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw plafond te verlagen hieronder lichten wij de meeste voorkomende opties toe.

Plafond verlagen met gyproc: Het plafond verlagen kunt u doen met gipskartonplaten, ook wel gyproc genoemd.

Deze platen worden bevestigd op de frame dat aan het huidige plafond op de muren gemonteerd is. Wilt u het plafond een stuk verlagen dan is montage aan de muren een betere optie.

Tussen het oude plafond en de platen kan er isolatiemateriaal worden aangebracht of kan er direct de draden voor inbouwspots worden weggewerkt. De gemiddelde kosten voor een verlaagd plafond met gyproc is ongeveer gemiddeld tussen €50,- en de €75,- per m².   

De vakman is er minder tijd aan kwijt dan aan het plaatsen van een verlaagd plafond met gyproc, maar het materiaal voor een spanplafond is duurder! Het scheel daarnaast wel dat je een verlaagd spanplafond niet nog hoeft af te werken met stucwerk of verf.

Plafond verlagen met spanplafond: Een mogelijkheid is om uw plafond met een kunststof doek te verlagen. Dit zogeheten spanplafond is snel aan te brengen en levert nauwelijks stof op.

De aannemer monteert profielen op de muren. En kan zo gemakkelijk het doek daartussen spannen.

Zo kan er vrij en eenvoudig een verlaagd plafond worden geplaatst. Ook hier kan eventueel isolatiemateriaal of verlichting worden toegepast. Er is altijd een spanplafond dat bij u stijl van u woning past.

Omdat het doek in verschillende kleuren verkrijgbaar is, en in verschillende afwerkingen zoals glans, mat, hoogglans.

De kosten voor het laten plaatsen van spanplafond is gemiddeld ongeveer tussen de €65,- en de €80,- per m².

Verlaagd plafond met 20cm
Verlaagd plafond met 20cm

Hoeveel cm verlagen?

Er zijn verschillende gedeeltes in een woning waar de plafonds verlaagt kunnen worden. Denkt u hierbij aan:

Een verlaagt plafond zal ten alle tijden lager zijn dan uw bestaande plafond. In de meest gevallen word een plafond 5 tot 10 cm verlaagt. Op deze manier is er ruimte genoeg om isolatiedekens aan te brengen en inbouwspots te plaatsen met indirecte verlichting.

De meeste bestaande plafonds zijn van beton of kanaalplaat ( vaak in de nieuwbouw ), houtenbalken of gipsplaten die voorzien zijn van een stuclaag. Bij een verlaging word er eerst een houtenkader aangebracht rondom de wanden van de ruimte.

Dit gebeurt met rachels en tengels en worden verankert aan de bestaande muren. Omdat er nu ruimte tussen uw bestaande plafond en uw verlaging komt te zitten kunt u meteen uw plafond laten isoleren.

Dit zal aanzienlijk schelen op uw stookkosten en uw woning blijft langer warm. De isolatie zoals steenwol of glaswol zitten tussen het bestaande plafond en de nieuwe gipsplaten in.

De meeste gebruikte reden is toch wel dat mensen graag spotjes in het plafond willen, in de meeste gevallen is een verlaagd plafond daar de oplossing voor, daar kunnen de spotjes direct in verwerkt worden.

Een dergelijk plafond om esthetische redenen heeft tevens het voordeel dat spots, speakers en leidingen kunnen worden weggewerkt.

Ook is het zo dat een verlaagd plafond makkelijker te isoleren is, in de loze ruimte kan er gemakkelijk isolatiemateriaal worden aangebracht voor thermische of geluidsisolatie.

Verlagen en isoleren

Er is natuurlijk niets vervelender dan geluidsoverlast door een geluidsoverdracht. Door het aanbrengen van een verlaagt plafond is het plaatsen van isolatie makkelijker gedaan dan het isoleren van een bestaand plafond.

U brengt een extra laag aan onder het huidige plafond, waardoor warmte beter in de ruimte blijft hangen. 

Steenwol en glaswol geven een uitstekende geluidsisolatie en is erg akoestisch.

Toch kan het nog extra op de stookkosten schelen, wanneer je isolatiemateriaal tussen het oude en verlaagde plafond laat aanbrengen. 

Belangrijk is om geen geluidstrillingen door te geven aan de verdieping erboven of beneden de randen tussen het nieuwe plafond en de bestaande muren af te kitten zodat de geluidstrillingen minimaal kunnen worden doorgegeven.

Op deze manier isoleert u goed tegen geluid en tegen de warmte en kou. Ook bij het isoleren van een zolder met een schuin dak, puntdak en een nok is dit uiterst belangrijk om geen koude brug te veroorzaken.

Voor het isoleren van het plafond kunt u rekening houden met een bedrag van ongeveer gemiddeld €20,- tot €30,- per m². Dit is inclusief isolatiemateriaal, zoals glaswol of steenwol en arbeidskosten.

Materialen die gebruikt worden voor verlaging

Er zijn verschillende materialen die gebruikt worden voor een plafond verlaging bijvoorbeeld voor u badkamer, woonkamer of de keuken met kookeiland.

We zullen u een inzicht geven van de meest gekozen materialen van een verlaagd plafond.

  • Ophangsysteem: Kan van houten raggels of tengels wezen maar ook metalen profielen zogenoemd metal stud.
  • Isolatie: Bij het isoleren van het verlaagde plafond word vaak glaswol of steenwol gebruikt.
  • Beplating: Voor het dicht zetten van het frame werk gebruikt met gipskarton of ook wel gipsplaten.
  • Verlichting: Inbouwspots of led ( Led is een stuk energie zuiniger dus een aanrader! )
  • Afwerking: Het plafond word vaak afgewerkt met een stuclaag en daarna gesaust ( schilderwerk )

Verlichting plaatsen

Voor het plaatsen van indirecte verlichting zoals inbouw spots is er veel keuze. Als u uw plafond in uw woonkamer wilt laten verlagen dan kan led verlichting ook nog eens een zeer energiebesparende oplossing wezen.

Dit kan bij een verlaagd plafond met gyproc of bij een spanplafond. Inbouw spots zijn er in veel verschillende soorten en maten.

Halogeen spots die vroeger werden gebruikt kosten toch aardig wat stroom als u er van uit gaat dan zo een lampje al snel 50 watt gebruikt.

Led strips langs de verlaging met een kleine inkeping in het verlaagde plafond is tegenwoordig erg in trek. Zo krijgt u en licht op het plafond maar ook op uw wanden er omheen.

Houd u voor het plaatsen van inbouwspots in uw verlaagde plafond rekening met een bedrag van ongeveer €100,- tot €120,- per vier spots.

Ook is er veel vraag naar de mogelijkheid om alle spots vanuit een bedieningspaneel of met een smartphone te kunnen bedienen.

Verlaagd plafond met inbouw spots
Verlaagd plafond met inbouw spots

Afwerking van het plafond

De afwerking van een verlaagd plafond bepaald de uitstraling, de meeste mensen willen een strakke afwerking.

Dit gebeurd in de meeste gevallen met een soort stuclaag om vervolgens een mooie strakke laag verf aan te brengen op het verlaagde plafond.

Ook kunnen er natuurlijk sierlijsten en ornamenten op uw plafond geplaatst worden voor een meer klassieke afwerking. In principe is de keuzevrijheid enorm als het aankomt van de afwerking.

Vraag bij ons naar de mogelijkheden.

Maar ook als de bestaande situatie slecht is in bijvoorbeeld vooroorlogse huizen, creëert u met het verlagen van uw plafond weer een strak resultaat.

Een plafond maken en deze verlagen om geluid reducerende redenen kan zijn omdat een hoog vertrek holle klanken geeft, of om het geluid door luide bovenburen te reduceren.

Bij thermische redenen kan het zijn om stookkosten te verlagen, doordat de ruimte eenvoudigweg wordt verkleind.

Aanbrengen van een stuclaag maakt het af

Het aanbrengen van stucwerk op uw verlaagd plafond is een karwei voor de stukadoor. Het stucen van een plafond is een zware klus, Maar door een nieuwe verse stuclaag zal uw plafond geheel naadloos wezen en er zeer strak uitzien!

Zodat u nog jarenlang plezier heeft van uw nieuwe verlaagde plafond.

De leidingen voor de verlichtingspunten of inbouwspots, en mogelijke andere aansluitingen en leidingwerk, wordt deskundig tussen de plafonds weggewerkt.

Het afwerken kunnen wij natuurlijk ook meteen meenemen door een fraaie stuclaag aan te brengen.

Vraag bij ons naar de mogelijkheden en ontvang een scherp geprijsde, vrijblijvende offerte die volledig is toegespitst op uw situatie.

Wij begrijpen dat u wellicht de nodige vragen heeft, aarzelt u niet om contact met ons op te nemen.

Vragen & Antwoorden

Hoeveel cm nodig voor verlaagd plafond?

Wilt u correct isoleren en verlichting inbouwen dan zal u minimum 20 centimeter moeten zakken met het vals plafond.

Waarom een verlaagd plafond?

Een verlaagd plafond is ideaal om de ruimte te isoleren tegen geluid en kou en warmte. Hoe lager het plafond is, hoe dichter de warmte in de ruimte is.

Met een verlaagd plafond wordt de warmte namelijk naar beneden gedrukt en is de temperatuur sneller aangenaam.

Wat kost het om inbouwspotjes te laten plaatsen?

kosten

Over het algemeen kunt u rekenen op €100,- tot ongeveer €120,- voor het plaatsen van 4 spotjes. Daarnaast moet u tussen de €50,- en €75,- rekenen om een inbouw stopcontact te laten installeren.

De prijs hangt dus af van hoeveel spotjes u wilt laten plaatsen en hoeveel werk er nodig is.

Verbouw-Gigant
Verbouw-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!