Sinds 1989

Kozijnen plaatsen

Overweegt u om kozijnen te plaatsen en wilt u kosten besparen door dit zelf te doen? Het is van cruciaal belang om eerst de juiste informatie te vergaren, vooral als het gaat om specifieke varianten zoals kunststof kozijnen plaatsen, nieuwe kozijnen plaatsen, en de prijsaspecten van deze keuzes.

Hoewel zelfplaatsing van kozijnen een optie is, is het belangrijk om de verstandigste beslissing te nemen.

Prijzen voor binnen- en buitenkozijnen kunnen sterk uiteenlopen, evenals voor verschillende materiaalsoorten zoals kunststof kozijnen, houten kozijnen of aluminium kozijnen.

Nieuwe houten kozijnen

Wat kost kozijnen plaatsen?

Kozijnen hebben een zeer lange levensduur maar zijn ook wel eens aan vervanging toe. Aan nieuwe kozijnen zitten veel voordelen zoals:

 • Betere inbraakbeveiliging
 • Lagere energierekening
 • Uw woning ziet er weer als nieuw uit

Natuurlijk hangt er ook een prijskaartje aan het laten plaatsen van nieuwe kozijnen. De gehele totaal prijs van een nieuw kozijn is meestal opgebouwd uit verschillende aspecten zoals de materiaalkosten , het isolatieglas en de montagekosten.

Wilt u de montage van uw nieuwe kozijnen uitbesteden aan een ervaren timmerspecialist? Houdt u dan rekening met de volgende prijzen:

SOORTEN KOZIJNENOPPERVLAKTEPRIJS per m² (Incl. montage en glas)
Kunststof kozijnen1 m²€ 650 – € 910
Houten kozijnen1 m²€ 800 – € 1050
Aluminium kozijnen1 m²€ 800,- – € 1000

Als u wilt besparen op de gemiddelde kosten kunt u de kozijnen altijd zelfstandig plaatsen. Bij het zelf monteren van een kozijn is de besparing best flink.

In de meeste gevallen kunt u de prijzen van uw nieuwe kozijnen zelfs halveren en is uw budget misschien wel geschikt voor het vervangen van de oude kozijnen.

Met zelf plaatsing bespaart u een hoop geld maar is het verstandig hier goed over na te denken. Het plaatsen van een een kozijn is namelijk niet een van de makkelijkste klussen en vraagt om kennis, ervaring en het gebruik van de juiste materialen.

U wilt uiteraard geen risico lopen dat u uw gloednieuwe kozijnen beschadigt in uw woning. En buiten dit kan u de kozijnen ook nog eens onjuist plaatsen wat kan leiden tot een isolatieprobleem waardoor u zeker genoodzaakt bent uw kozijn te laten vervangen.

Wilt u weten wat de prijs is voor het laten plaatsen van nieuwe kozijnen in uw woning? Vraag dan eens geheel vrijblijvend een offerte aan en verwacht de scherpste prijs!

Kozijnen-plaatsen

Waarom uw kozijnen vervangen?

Kozijnen hebben op zich een vrij lange levensduur maar er komt uiteraard een tijd aan dat ze slechter worden. Kozijnen uit de jaren ’90 gaan namelijk een stuk korter mee dan de kozijnen van deze tijd. Het is daarom belangrijk om uw kozijnen af en toe eens te controleren.

Door de slechte weersomstandigheden krijgen buitenkozijnen het soms zwaar te voortduren.

De verf bladdert af en de kans op rot in de kozijnen neemt alleen maar toe.

Als u 1 van deze punten merkt dan is het van groot belang om niet langer te wachten, en uw kozijnen op tijd te laten vervangen. Wilt u weten hoe lang kozijnen gemiddeld meegaan?

Wij geven u een specificatie hieronder van de gemiddelde levensduur:

Soort kozijnGemiddelde levensduur
Kunststof kozijn55 jaar
Hard hout kozijn45 tot 60 jaar
Aluminium kozijn55 jaar
Grenen (zachthouten kozijnen30 jaar

Kozijn plaatsen voordelen

Houten kozijnen op maat laten plaatsen zijn een ware klassieker. Nog steeds kiezen heel veel mensen hiervoor. Dit komt, omdat deze een zeer unieke en karakteristieke uitstraling hebben.

Vergelijkt u het maar eens met de witte kunststof kozijnen die in u veel woonwijken massaal aantreft, deze zorgen voor een heel andere uitstraling.

Wat zijn de voordelen van houten kozijnen plaatsen? Veelal worden houten kozijnen gemaakt van Tropische hardhout, vanwege de duurzaamheid en de levensduur van het hout.

Nog steeds worden er veel houten raamkozijnen en deur kozijnen gekozen door mensen.

Dit heeft vaak te maken met het klassieke uiterlijk en het karakter van het hout.

 • Houten kozijnen plaatsen hebben een natuurlijke uitstraling.
 • Veel van het onderhoud kun je zelf toe passen.
 • Bij inbraakschade zijn de kozijnen goed te herstellen, vaak wel door vakmanschap.
 • Je kunt elke kleur toe passen simpelweg door ze te schilderen.
 • Kleine schades zijn gemakkelijk te repareren.
 • Houten kozijnen zijn van zichzelf isolerend.
kozijnen-schilderen
Kozijnen schilderen

Nadelen

 • Er is periodiek onderhoud nodig, zoals je kozijnen laten schilderen.
 • Je loopt altijd het risico dat de kozijnen kromtrekken, dit valt meestal niet binnen de garantie.
 • Er kan altijd een verrotting proces ontstaan in het hout, dankzij het vochtige klimaat.

Sfeervolle houten kozijnen

Door houten kozijnen te laten plaatsen zoals uw ramen en deuren, geeft u uw woning gelijk een sfeervoller uiterlijk. De laatste jaren gaan steeds meer mensen er toe over hardhouten kozijn aan te schaffen.

Het staat niet alleen “rijk” maar als u jaren niets aan het onderhoud van uw huidige kozijnen heeft gedaan, zult u merken dat uw stookkosten verminderen. Goed aansluitende kozijnen van hardhout hebben namelijk eveneens een isolerende werking.

Voor extra sfeer kunnen wij ook altijd mooie luiken voor uw ramen en nieuwe kozijnen plaatsen. Uiteraard kan dit gemaakt worden van het hout wat u kiest en in de kleur die u wenst.

De juiste manier van plaatsen

Als u het kozijn wat u heeft laten maken in huis heeft gekregen en de juiste gereedschappen heeft om te gaan monteren dan moet u wel op de juiste manier de kozijnen plaatsen. Het plaatsen van kozijnen wordt opgesplitst in de volgende stappen:

 • Verwijderen oude kozijnen
 • Plaatsen van de nieuwe kozijnen
 • Afstellen van het kozijn
 • Afwerking

Als u van plan bent zelf het kozijn te gaan plaatsen zorg er dan voor dat u de montagehandleiding goed leest zodat u geen fouten maakt!

Opmaat gemaakt kozijn

Heel veel mensen kiezen nog steeds voor houten kozijnen, ondanks de hogere prijs. Dit komt, omdat deze een klassiek uiterlijk hebben en “rijker” tonen dan bijvoorbeeld de witte kunststof kozijnen. Wij kunnen voor u kozijnen van tropisch hardhout timmeren.

Deze houtsoort is zeer duurzaam en heeft dan ook een lange levensduur.

Wanneer u de kozijnen op maat laat maken kunt u er direct voor kiezen om luiken voor uw ramen aan te brengen. Dit ziet er luxe  uit, en bovendien geeft het extra veiligheid en privacy.

Overigens is energiebesparing tegenwoordig ook een reden om luiken te plaatsen. Een plek waar houten kozijnen goed tot het recht komen is bijvoorbeeld op de zolder, dit kunt u bijvoorbeeld doen wanneer u bezig bent met de zolder aftimmeren, u kunt het dan mooi afmaken met prachtige houten kozijnen.

De voordelen van houten kozijnen op maat zijn enorm. Ten eerste geeft u uw woning hiermee een natuurlijke en karakteristieke uitstraling. Daarnaast kunt u de kozijnen heel makkelijk zelf onderhouden.

Een ander pluspunt is, dat ze heel makkelijk weer te herstellen zijn wanneer de kozijnen zijn aangetast. Zo zijn kleine schades heel gemakkelijk te repareren.

Verder vervelen ze nooit, dit komt omdat u ze zo nu en dan een ander kleurtje kunt geven. Daarnaast laten houten kozijnen geen kou binnen. Het is dus een natuurlijk isolatie middel.

Kozijnen laten vervangen

Hoeveel kost het om u kozijnen te laten vervangen? Dat hangt af van wat voor soort van kozijnen u kiest.

Bij een gemiddeld rijtjes huis in Nederland beginnen de prijzen voor het vervangen van kozijnen in de voorgevels rond de € 4000,-. Hierbij wordt uitgegaan van een kunststof kozijn, inclusief isolatieglas.

Dit komt neer als we dit dan gaan omrekenen op ongeveer 400,- euro per m². Houten kozijnen zijn ongeveer even duur.

In het kader van zuinig omgaan met energie vragen wij extra aandacht voor de conditie van uw kozijnen van uw ramen en deuren. In veel nieuwbouw is de laatste jaren vooral gebruik gemaakt van kunststof kozijnen.

Als dit bij u niet het geval is en u heeft houten kozijnen dan is het verstandig om de conditie hiervan regelmatig te “inspecteren” en voor goed onderhoud te zorgen, zoals schilderen.

Toch kan het zo zijn dat onder invloed van weersomstandigheden uw kozijnen zijn kromgetrokken.

De grootste kans op inbraken is ook bij de deuren en ramen. Veel mensen kunnen de beveiliging nog verbeteren door simpelweg beter hang en sluitwerk aan te schaffen.

Op deze manier bent u veel beter beschermd tegen eventuele inbrekers.

Kozijnen geplaatst

Prijsverschil

De prijzen van houten kozijnen en het verschil hiervan heeft te maken met de klasse waar de houtsoort in valt.

Alle hout soorten zijn ingedeeld in bepaalde klassen van 1 t/m aan 5. Hoe hoger de klasse zoals klasse 5, hoe beter het hout bestand is tegen vocht en slechte weersinvloeden.

Dit bepaald natuurlijk ook grotendeel de prijzen houten kozijnen.

 • Klasse 1:  af Celia, sterk hardhout, geschikt voor alles
 • Klasse 2:  merbau, populaire hard houtsoort, geschikt kozijnen.
 • Klasse 4:  meranti, geschikt als kozijnhout.
 • Klasse 5:  vuren en grenen, geschikt voor binnenkozijnen.

Als u graag nieuwe houten kozijnen wilt laten plaatsen in uw woning dan is het raadzaam om de montage uit handen te geven aan een erkende vakman die hier ervaring in heeft.

Als er iets precies moet gebeuren is het het plaatsen van houten kozijnen wel. Waarom het zo belangrijk is om de montage uit te besteden?

Allereerst voorkomt u schade aan uw woning als u zelf deze klus wilt gaan uitvoeren. En als tweede voorkomt u een vroegtijdige vervanging van de nieuw geplaatste kozijnen.

De prijzen van een montage zijn mede afhankelijk van de kozijnsoort;

 • Kiest u voor een draai kiep raam dan is dit raam voorzien van hang en sluitwerk en zal zeer nauwkeurig moeten worden afgesteld. Omdat het afstellen veel tijd zal kosten zullen de montagekosten hoger oplopen.
 • Tip: Vergelijk prijzen van meerdere vakmannen. Er worden grotendeels verschillende tarieven gerekend en daarom is het van groot belang deze te gaan vergelijken met elkaar.

Bespaar op het plaatsen van uw kozijnen!

Wilt u de plaatsing van uw kozijnen uitbesteden aan een timmerman? Dan is dit toch wel een zeer verstandige keuze die u maakt.

Omdat u bij het inhuren van een timmerbedrijf zeker bent van een goede kwaliteit zal u uiteindelijk besparen op de kosten.

De prijs van kozijnen is afhankelijk van de gene die ze plaatst. Wij kunnen u vertellen dat u bij ons zeker goedkoper uit bent dan bij andere bedrijven en en wij u een zeer goede kwaliteit bieden.

Bekijk snel het prijsverschil met andere bedrijven en vraag een vrijblijvende offerte aan zodat u een prijsvergelijking kunt maken.

Vragen & Antwoorden

Wat kost kozijnen plaatsen?

De kosten van kozijnen plaatsen zijn afhankelijk van welke soort kozijnen u kiest. Zo kunt u voor hard houten kozijnen kiezen, maar ook kunststof kozijnen zijn erg goed betaalbaar.

Leest u hier alles over de kosten van nieuwe kozijnen plaatsen.

Kan je zelf kozijnen plaatsen?

Het zelf plaatsen van kozijnen kost de nodige tijd, moeite en kan, zeker voor een beginnende doe-het-zelver, een frustrerende klus zijn.

U loopt een groter risico op beschadigingen en foutieve montage. U kunt geen aanspraak doen op een garantieregeling wanneer uw kozijnen defect zijn door foutieve plaatsing.

Wie kan mijn kozijnen plaatsen?

kosten

Als u toe bent aan nieuwe kozijnen dan is een goede aannemer hier het meest geschikt voor. Een aannemersbedrijf beschikt over alle middelen om uw kozijnen zo goed mogelijk te plaatsen.

Wat zijn de goedkoopste kozijnen?

Kunststof kozijnen zijn de goedkoopste kozijnen. Het heeft namelijk als voordeel dat het langer meegaat als hout, gebruiksvriendelijker is en er ook nog eens mooi uitziet! Bent u op zoek naar een goedkope kozijnen? Kunststof kozijnen is dan het advies van de Verbouw-Gigant.

Verbouw-Gigant
Verbouw-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!