Sinds 1989

Lichtkoepels plaatsen

Wilt u meer licht in uw badkamer of uitbouw van uw woning?

Dan is een daglichtkoepel laten plaatsen een van de meest efficiënte manier om daglicht vanuit een plat of hellend ( schuin dak ) dak binnen te krijgen.

Leest u hier alles over het laten monteren van dubbel- of enkelwandige kleine of grote lichtkoepels, de kosten, de ventilatie  en de meest voorkomende maten.

lichtkoepels laten plaatsen
Licht straat geplaatst

Wat kost een lichtkoepel?

Het laten plaatsen van lichtkoepels brengt uiteraard wel enige kosten met zich mee. Afhankelijk van het type plat of schuine dak dat u heeft en welke soort daglichtkoepel u geplaatst wilt hebben.

Het type dak bepaald hoe de opening gemaakt moet worden, en hoe de lichtkoepel vast gemonteerd wordt. En daarnaast is er natuurlijk nog de kostprijs van de lichtkoepels zelf.

Hieronder vindt u een tabel met de gemiddelde kostprijs van daglichtkoepels inclusief de dak montage met de meest voorkomende maten:

Afmeting lichtkoepelPrijs, inclusief montagekosten
100 x 160€300 – €550,-
200 x 100€350 – €600,-
40 x 40€150 – €300,-
60 x 60€250 – €350,-
80 x 160€350 – €700,-

Zoals u in de bovenstaande prijzentabel kunt zien is een kleine dak koepel goedkoper dan het laten plaatsen van een grotere koepel.

Omdat bij het plaatsing van een grote dak koepel het gat in het dak groter gemaakt moet worden en de ondersteunende balken moeten worden aangepast, is deze klus even wat meer werk dan het laten monteren van een kleinere daglichtkoepel.

Ook zal het materiaal van de lichtkoepel invloed hebben op de prijs. Een kunststof lichtkoepel is weer goedkopere dan een aluminium of stalen exemplaar.

Dubbelwandig of enkelwandig?

Als u een goed geïsoleerde lichtkoepel wilt aanschaffen dan is de prijs hiervan uiteraard belangrijk. Maar wat dacht u van de isolatiewaarden? Bij een enkelwandige lichtkoepel zal u veel warmte verliezen wat zeker bij een dubbelwandige niet zal gebeuren.

Heeft u een garage of afdak dan kunt u gerust kiezen voor een enkelwandige daglichtkoepel, maar wilt u een daglichtkoepel laten plaatsen op het dak van uw uitbouw, opbouw of aanbouw dan is een dubbelwandige of een glazen lichtkoepel de gene die uw stookkosten laag  zouden houden!

lichtkoepels plaatsen
Licht koepel

Prijzen

De kostprijs van een dubbelwandig exemplaar is duurder dan die van een enkelwandige. Omdat de lichtkoepels die dubbelwandig zijn zich aan een bepaalde isolatiewaarden moeten houden zijn de productiekosten een stuk hoger dan die van een enkelwandige lichtkoepel.

Glazen lichtkoepels zijn relatief het duurste. Deze worden vaak op maat gemaakt en u kunt er rekening mee houden dat u ongeveer 25% duurder uit zult zijn.

Plaatsen daglichtkoepels

Voor het laten plaatsen van een lichtkoepel met of zonder opstand moet uw plat dak of schuine dak uiteraard wel in goede staat verkeren. Het is belangrijk van te voren te weten wat voor soort dak u heeft.

We zullen voor u de meest voorkomende daken even onder elkaar zetten zodat u kunt zien of uw dak van uw woning er tussen zit:

  • Bitumen dak ( plat dak )
  • EPDM ( plat dak )
  • Dakpannen ( schuin hellend dak )
  • Beton ( plat dak )

Bij het laten monteren van de koepels zal er eerst een gat gemaakt moeten worden in uw betonnen of houten dak.

Nadat de opening op maat is gemaakt kan de dak koepel geplaatst worden en het bitumen dakbedekking tegen de randen van de koepel worden vast gebrand zodat deze geheel waterdicht zal zijn.

Bij een pannendak werkt het net even anders. Als u een schuin dak heeft met dakpannen zullen deze eerst gedeeltelijk verwijderd worden.

Nadat het gat in het houten dak beschot is gezaagd zullen de dakpannen op maat geslepen worden en langs de randen van de lichtkoepel inclusief een loodflap worden geplaatst. Op deze manier ie er een waterdichte verbinding met uw bestaande oude dak.

Voordeel van een lichtstraat

Zoals u al weet is het grote voordeel van een lichtstraat laten plaatsen meer licht in uw huiskamer. 

Als u een aantal jaren geleden een aan- of uitbouw heeft laten plaatsen dan bent u hoogstwaarschijnlijk nog steeds blij met de vergroting van uw woonruimte.

Maar misschien vindt u het in huis toch te donker worden. Zeker in de grijze maanden rondom de herfst en de winter is het erg prettig om meer natuurlijk licht binnenshuis te krijgen.

Een lichtstraat geeft u dit licht. Omdat een lichtstraat een groter oppervlakte heeft dan een lichtkoepel zal deze tot wel 40% meer daglicht uw woning binnen laten.

Een lichtstraat is een smalle lange lichtbron die op uw dak gemonteerd kan worden net zo als die van lichtkoepels.

Door de dakisolatie van het glas of kunststof zal u geen condens krijgen en blijft het in de winter lekker warm in uw huiskamer.

In de zomer geeft deze straat van licht u de mogelijkheid te kunnen ventileren door een van de ramen open te zetten.

Zonder lekkage

Zoals net al aangegeven is het belangrijk om een daglichtkoepel goed te laten plaatsen. Wanneer is dit niet goed gebeurt heeft u kans op lekkage.

Het zelf monteren is een in de meeste gevallen ook sterk af te raden, beter neemt u een erkend bouwbedrijf in de hand die deze klus voor u uitvoert en u de nodige garantie geeft.

Bij een houten plat dak is het goedkoper dan bij een betonnen dak. Het is lastig om de exacte kost hier op te noemen omdat het ook nog per situatie kan verschillen. Om u toch een idee te geven over de kosten kunt u van de volgende prijzen uitgaan:

  • Bij een houten dak €240,-
  • Bij een betonnen dak €450,-

Als u de lichtkoepel koopt bij het bedrijf dat het ook gaat plaatsen word er eigenlijk altijd een totaalprijs gemaakt die kleiner is dan de som van de lichtkoepel en het plaatsen bij elkaar.

Oude lichtkoepel vervangen

Ook krijgen wij vaak de vraag om een bestaande oude dak koepels te vervangen. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak bij lichtkoepels die zijn gaan verkleuren of scheurtjes hebben opgelopen.

Het voordeel van het vervangen van een lichtkoepel is dat er al een gat in het oude bestaande dak en plafond zit en niet opnieuw gezaagd hoeft te worden. Dit betekend dus dat de montagekosten een stuk lager zijn.

Wij hebben een groot assortiment aan lichtkoepels die wij kunnen leveren zodat er altijd een passende oplossing is voor uw dak. De maatvoering van de nieuwe lichtkoepel moet uiteraard overeenkomen met de maatvoering van de oude lichtkoepel.

lichtkoepels
Licht koepel vervangen

Kwaliteit

De Verbouw-Gigant levert u hoge kwaliteit lichtkoepels en kan uw dak vernieuwen tegen zeer lage prijzen. Onze monteurs beschikken over jarenlange ervaring in lichtkoepels plaatsen en ook onze adviseurs weten precies wat er wel en niet bij uw huis past.

In ons assortiment treft u een groot aanbod aan in alle soorten en maten, van glas, kunststof, doorzichtig, helder of met rookeffect: u kiest, wij leveren.

Overigens ontvangen wij veel aanvragen van mensen die in het verleden een aanbouw hebben laten plaatsen.

Door een aanbouw wordt de lichtinval in wat vroeger uw woonruimte was enig zins beperkt, ook al heeft u glazen openslaande deuren of een schuifpui.

Door op het dak van de aanbouw een lichtkoepel te plaatsen, profiteert u ook van meer licht in het “oude

Vergunning nodig of niet?

Of er een vergunning voor lichtkoepel nodig is hangt af van de gemeente waar u woont en het soort lichtkoepel dat precies geplaatst moet worden.

Zo mag een lichtkoepel bijvoorbeeld niet meer dan 60 cm boven het oppervlak van het dak uitsteken en moet deze minimaal 50 cm van de rand van het dakvlak af geplaatst worden.

Wij hebben veel ervaring met aanvragen van vergunningen voor het plaatsen van lichtkoepels. Desgewenst kunnen wij u hier dus wij adviseren en helpen.

Hier vragen wij geen extra vergoeding voor een hoort gewoon bij onze all in prijs. Vaak adviseren wij een lichtkoepel aan te schaffen waar geen vergunning voor nodig is.

Lichtkoepels, alle soorten en maten

Ook wanneer u beschikt over een groter budget, blijven de daglichtkoepels een zeer interessante optie om meer daglicht binnen te krijgen via het bestaande dak van uw uitbouw, aanbouw of garage.

De prijzen verschillen naargelang de grootte en het type.

De lichtkoepels prijzen zijn grotendeels afhankelijk van het formaat, het materiaal en het type dak waarop de koepel geplaatst dient te worden.

Wij beschikken over een eigen team aan ervaren vaklui die het monteren tot in de puntjes beheersen.

Lichtstraat bij woning
Lichtstraat

Elektrisch openen

Wilt u eigenlijk meteen goed kunnen ventileren dan is een lichtkoepel die elektrisch open kan het gene wat u zoekt. Lichtkoepels die elektrisch worden bestuurd voor een goede ventilatie worden steeds populairder.

Vooral in de zomermaanden zal de warme lucht stijgen en door de lichtkoepel te openen kan deze warme lucht de ruimte zoals een garage aanbouw of dakterras makkelijk verlaten.

Ook een helder of een opaal gemaakte daglichtkoepel heeft grote invloed op de warmtewering ( zonwering ) van zonlicht. Een heldere lichtkoepel zal veel meer warmte doorlaten dan een opaal exemplaar.

Voordelige lichtkoepels

Voor de beste lichtkoepels en bijbehorende prijzen moet u beslist bij bouwbedrijf de Verbouw-Gigant zijn.

Wij beschikken over een groot assortiment. Zelfs wanneer er in ons aanbod geen geschikte variant aanwezig is, bieden wij uitkomst met exemplaren op maat.

Ook in dat geval zult u verbaasd zijn over onze aantrekkelijke prijzen. Vraag daarvoor direct een vrijblijvende offerte aan.

U leest onderaan de aanbeveling om onze offerte te vergelijken met andere leveranciers. Dit menen wij ook. Het is goed om prijzen en voorwaarden te vergelijken ook voor het laten plaatsen van lichtkoepels.

Waar u vooral op moet letten is of het betreffende bedrijf erkend en gecertificeerd is.

Dit is namelijk voor u van belang omdat u dan weet dat deze bedrijven moeten voldoen aan de strengste eisen die er vanuit de overheid aan bouwbedrijven gesteld worden.

Dit is namelijk in uw belang, net als garantie. Zorgt u er altijd voor dat u garantie krijgt over de uit te voeren werkzaamheden.

Vergelijken alleen op basis van de prijs is dus niet altijd zo verstandig.

Offerte vrijblijvend !

Wilt u exact weten wat het gaat kosten om een nieuwe lichtdoorlatende lichtkoepel op uw dak te laten plaatsen? Vraag dan eens geheel vrijblijvend de prijzen bij ons aan via het offerteformulier.

Als u zo netjes mogelijk aangeeft wat uw bedoeling is dan zorgen wij ervoor dat u binnen 24 uur de exacte kosten in huis heeft zodat u exact weet waar u aan toe bent.

Vragen & Antwoorden

Wanneer moet ik mijn lichtkoepel vervangen?

Afhankelijk van de kwaliteit van de geplaatste lichtkoepel zal vervanging niet echt nodig zijn. Tenzij de koepel stuk is of een dak lekkage veroorzaakt.

Waar kan je een lichtkoepel plaatsen?

verbouwofferte

Een enkelwandige lichtkoepel kun je plaatsen in onverwarmde ruimtes die slecht of niet geïsoleerd zijn zoals bijvoorbeeld een carport of overkapping.

Dubbelwandige lichtkoepels kunt u plaatsen in gesloten ruimtes welke niet optimaal geïsoleerd zijn. Denkt u hierbij aan ruimtes zoals een schuur, tuinhuis of serre.

Zijn dakkoepels plaatsen duur?

Nee, de plaatsing van dakkoepels, lichtkoepels of een lichtstraat is vaak in enkele uren gedaan. De kosten van een aannemer valt in het algemeen erg mee.

Verbouw-Gigant
Verbouw-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!