Sinds 1989

Kosten aanbouw

Veel van onze klanten kiezen voor het uitbreiden van hun bestaande woonruimte of keuken.

Door het laten plaatsen van een aanbouw aan de achterzijde, zijkant of de voorkant van uw nieuwbouw of bestaande woning creëert u deze extra ruimte en krijgt uw huis een flinke meer waarden.

Leest u hier alles over het uitbouwen van uw woning de gemiddelde kosten en de mogelijkheden.

aanbouwen woning
Aanbouw aan de achterkant

Als u van plan bent uw woning te gaan vergroten dan is een aanbouw aan huis een logische keuze. Maar wat kost een aanbouw en waar zijn deze prijzen op gebaseerd? 

Bij het laten plaatsen van een serre uitbouw moeten er verschillende keuzes worden gemaakt zoals de soorten materiaal die er gebruikt moeten worden maar ook de vorm en de stijl van het aangebouwde gedeelte.

Wat kost een aanbouw?

De meeste woonkamers van bestaande of nieuwbouwwoningen worden al snel te klein door gezinsuitbreiding. Dan kunt u kiezen om een grotere woning te kopen of een aanbouw te laten plaatsen.

Het laten aanbouwen van een woning levert direct meer vloeroppervlakte op ( m²) en geeft uw woning een meer waarden. De prijs is echter opgebouwd uit de m² ( vierkante meters ) of m³ ( kubieke meters ).

We zullen u hieronder een gemiddelde prijstabel laten zien met de meest gekozen aanbouw afmetingen:

Afmeting aanbouwGemiddelde kostenPrijs per m2Prijs per m3
2 x 3 = 6m2€14.000,-€2.460,-€800,-
3 x 3 = 9m2€15.000,-€16.650,-€600,-
4 x 3= 12m2€18.000,-€1.500,-€500,-
5 x 3= 15m2€19.000,-€1.250,-€420,-

De keuze van het materiaal en de mate van afwerking hebben een grote invloed op de prijs per vierkante meter. Zo kunt u ook kiezen voor het laten bouwen van een casco of prefab aanbouw wat relatief een stuk voordeliger zou zijn.

Let op ! Dit zijn gemiddelde prijzen. De uiteindelijke kosten voor het aanbouwen of uitbouwen van een huis zijn volkomen afhankelijk van uw exacte wensen en de mate van de eindafwerking die u kiest.

Prijsvoorbeelden

De exacte prijs hangt af van uw wensen. gaat u voor de voordeligste prijs of wilt u de meest luxe aanbouw? De keuzes hieronder geven wij u een goed beeld van de kosten voor uw aanbouw:

De goedkoopste keuze: De meest voordelig is de keuze voor een standaard prefab aanbouw zonder enige extra’s waarbij de minimale afwerking is uitgevoerd. De kosten voor dit type aanbouw ligt tussen €16.000 en de €18.000,-. Inclusief de plaatsing van de aanbouw.

De meest praktische keuze: Een aanbouw op maat in de moderne stijl is een hele verstandige keuze. Inclusief de afwerking en elektra ligt de aanbouw prijs tussen de €20.000 en de €25.000,-.

De meest luxe keuze: Als u kiest voor een grote moderne aanbouw op maat met alles erop en eraan, zullen de kosten richting de €50.000 gaan. Hierbij inbegrepen zijn dan luxe kozijnen, elektra, de vloerverwarming en een schuifpui.

Wat is prijsbepalend?

Zoals aangegeven is de uiteindelijke kostprijs afhankelijk van de keuzes die u maakt.

Hoeveel de kosten van een aanbouw zijn is voornamelijk afhankelijk van de kozijnen, afwerking en bouwmaterialen die u kiest.

We zullen de belangrijkste onderdelen die een groet invloed hebben op de kosten even onder elkaar zetten zodat u een duidelijk inzicht krijgt:

 • Wilt u een afwerking aan de binnenzijde en buitenkant?
 • Wilt u een stenen, houten, of glazen aanbouw?
 • Moet de aanbouw aan de achterkant, zijkant of voorkant van de woning geplaatst worden?
 • Huidige situatie van de woning (is de opening naar de woning gemakkelijk te maken)
 • Soort fundering / Hoeveel heipalen?
 • Welke soort dakbedekking wilt u.
 • Wilt u ramen en deuren?
 • Hoe wilt u het aangebouwde gedeelte van de woning laten isoleren?

U ziet dat het de moeite waard is om de juiste keuzes te maken als u aan een budget vast zit. Ook al zijn de verbouw kosten altijd hoog, het is zeker de moeite waard om te kijken waar er bespaard kan worden op deze verbouwing.

We zullen u nog wat voorbeelden laten zijn die prijs beïnvloedbaar zijn.

 • Keuze 1 : De grootte van de aanbouw heeft uiteraard invloed op de prijs. In de meeste gevallen kiezen de mensen een aanbouw die net zo breed is als de woning zelf. Op deze manier kunt u een optimaal resultaat krijgen van de gewenste vloeroppervlakte.
 • Keuze 2: Op welke manier wordt de aanbouw gebouwd? Kiest u voor prefab bouw wat snel en voordelig is of wilt u een op maat gemaakte aanbouw? Een aanbouw op maat zal op de locatie zelf worden gemaakt. Zo zullen er eerst heipalen en een fundering worden aangebracht zodat het metselwerk van het nieuw gebouwde gedeelte stevig kan blijven staan.
 • Keuze 3: Ook de kozijnen en ramen zijn een belangrijke factor die prijsbepalend is. Zo kunt u kiezen voor een aanbouw met openslaande deuren of een aanbouw met een schuifpui. Verstandig is een keuze te maken voor duurzame kozijnen te laten plaatsen. Hier zal u langer plezier van hebben en de kans op het verrotten van de kozijnen wordt met jaren verlengt.
 • Keuze 4: Een fundering is een van de belangrijkste onderdelen van het laten plaatsen van een aanbouw. Zo kunt u ervoor kiezen de fundering te laten heien met heipalen of juist niet. Een constructeur (vaak heeft de aannemer die) kan een berekening maken hoeveel palen er geslagen moeten worden voor uw nieuwe aanbouw. Hoe zwaarder aanbouw des te sterker de fundering moet zijn. Hoe sterker de fundering is die gebouwd moet worden des te duurder dit zal worden.

Goedkoop uitwezen!

Niemand wilt natuurlijk teveel betalen voor meer woonruimte. Er zijn gelukkig verschillende manieren om goedkoop een aanbouw te laten plaatsen.

Hieronder vindt u enkele tips en manieren om de kosten voor uw uitbouw zo laag mogelijk te houden.

Prefab

Een prefab aanbouw is een van de voordeligste keuzes die u kunt maken. Dit is een een aanbouw die voor het grootste gedeelte is gefabriceerd in een fabriek volgens vaste maatvoeringen.

Dit fabrieksmatig produceren van aanbouwen is een stuk goedkoper dan alles op maat te laten maken. Toch hebben veel prefab oplossingen genoeg mogelijkheden om deze aan te passen naar uw smaak.

De meeste prefab exemplaren zoals een dakopbouw of uitbouw worden geleverd van beton inclusief de kozijnen met glas en deuren ( tuindeuren ).

Casco 

Bij het aanschaffen van een casco aanbouw heeft u zelf nog wel wat te doen. Het bouwbedrijf wat u in handen neemt plaatst de gehele constructie maar de afwerking zowel aan de buitenzijde als de binnenzijde zal u zelf moeten uitvoeren.

Denk hierbij aan het volgende:

De goedkope aanbouw wordt dus geheel casco geplaatst aan uw woning, echter heeft u na de plaatsing zelf nog een hoop te doen.

erker laten plaatsen
Erker aan de voorkant

Toepassing

Waar u de aanbouw voor wilt gaan gebruiken is ook prijsbepalend.

Wanneer u simpelweg een extra tuinkamer of een uitbreiding van een bestaande woonkamer bouwt zullen de kosten lager uitpakken, dan wanneer er een uitbouw gebouwd wordt die moet dienen als bijkeuken.

In dat laatste geval zullen er namelijk extra leidingen en afvoeren getrokken moeten worden naar de nieuwe aanbouw.

Het laten aanbouwen van een balkon, garage, serre of erker daar in tegen is een stuk voordeliger in prijs. Bij het realiseren hiervan hoeven er weinig tot geen leidingen worden verlengt.

In de meeste gevallen zal er alleen bij een garage aanbouwen een waterleiding, afvoer, elektra en een cv leiding aangelegd moeten worden.

Fundering

Voor een goede kwalitatieve aanbouw zowel aan de achterkant, zijkant of voorkant van uw nieuwbouw of bestaande rijtjes of hoekwoning is er een stevige fundering nodig.

De fundering vangt het totale gewicht van het nieuwe bijgebouw op zodat deze in de loop van de tijd niet verzakt.

Omdat er bij een dakopbouw, aanbouw, uitbouw of erker veel gewicht word toegevoegd aan de bestaande woning is het natuurlijk van groot belang dat de grond onder het bijgebouw deze kan opvangen.

Door middel van een gewapende betonnen fundering met heipalen te laten aanbrengen bent u er van verzekerd dat het nieuwe aangebouwde gedeelte van de woning niet zal verzakken en heeft u jaren lang plezier van extra woonruimte.

De kosten van een fundering van een aanbouw zitten meestal bij de kostprijs inbegrepen.

Erker aanbouwen

Ook een erker die relatief kleiner is dan een uitbouw geeft uw huidige woning meer ruimte. Door meer lichtinval en het extra aantal vierkante meters heeft u altijd meer vloeroppervlakte dan voorheen.

De meeste erkers worden aan de voorzijde van de woning geplaatst en geven uw huis een extra mooi aanzicht. Een erker laten aanbouwen is is dus ideaal als u net wat ruimte te kort komt.

Wat zijn de mogelijkheden en kosten van het laten plaatsen van een erker aan uw huis? We zullen u een beter inzicht geven in de gemiddelde prijzen:

Wat kost een erker aanbouwen?

De gemiddelde prijzen van het aanbouwen van een erker aan je woning liggen tussen de € 3.900,- en de € 9.000. Dit is uiteraard geheel afhankelijk van de gekozen materialen en de afmetingen.

We zullen u hier een kostenoverzicht laten zien van de gemiddelde prijzen voor het laten aanbouwen van een erker inclusief de afmeting.

Erker van ..Diepte erkerGemiddelde kosten
2 meter breed1 tot 1,5 meter€ 4.000,-
3 meter breed1 tot 1,5 meter€ 5.200,-
4 meter breed1 tot 1,5 meter€ 6.400,-
5 meter breed1 tot 1,5 meter€ 7.700,-

Als u na het prijzenoverzicht te hebben gezien van plan bent om een erker te laten aanbrengen aan uw huidige woning dan is het belangrijk te weten wat de exacte prijs is. Ook u wilt besparen op de kosten van een erker.

Vraag eens geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan en ontdek de totaal kosten binnen 24 uur!

Materialen

Als u heeft besloten dat u een aanbouw wilt laten plaatsen zult u moeten gaan kiezen van welk materiaal de aanbouw gebouwd zal moeten worden. De keuze is meestal tussen hout en steen.

Het voordeel van een houten aanbouw is dat de kosten lager zijn. Daarnaast zijn er veel mensen die vinden dat hout een erg mooie authentieke uitstraling heeft.

Daarnaast zal het er veel beter uitzien dan steen wanneer uw woning ook van hout is.

Een stenen uitbouw heeft als voordeel dat de constructie steviger is. Bovendien is het onderhoud aan een aanbouw van steen veel minder vaak nodig dan aan een houten aanbouw.

Ook hier geldt dat wanneer de woning ook van steen gebouwd is, dat een uitbouw met dezelfde soort steen er perfect uitziet.

Luxe afwerking

Er is natuurlijk ook een zeer luxe keuze te maken. Een aanbouw met echt alles erop en eraan. Bij deze keuze is dan zowel de buiten als de binnenkant van de aanbouw geheel afgewerkt naar u keuze.

De gemiddelde kosten van dit soort kant en klare aanbouwen liggen richting de €45.000. Ook het plaatsen van eventuele dakramen is dan mogelijk voor deze prijs.

2 verdiepingen

Een optie waar we vaak een verzoek voor ontvangen is het bouwen van een extra verdieping op de aanbouw die we gaan maken.

Op deze manier heeft u direct dubbel zoveel woonruimte als de afmeting van de aanbouw op de begaande grond maar dan op de eerste verdieping.

Het bouwen van een 2 etage aanbouw ( dakopbouw ) is prima te doen maar er zijn natuurlijk wel kosten verbonden aan een extra verdieping.

Zo is er meer bouwmateriaal nodig en zal de fundering steviger moeten zijn dan voor een aanbouw die alleen gelijkvloers is.

Aanbouw aanmelden bij gemeente

Allereerst zal er bij de gemeente geïnformeerd moeten worden naar de regelgeving  en of u voor uw aan- of uitbouw vergunning moet aanvragen.

Er zijn vaak heel veel mogelijkheden om zonder vergunning een aanbouw te bouwen. Echter is het wel raadzaam om na te gaan of dat voor uw wensen ook geldt.

Wij hebben veel ervaring met het aanvragen van en voldoen aan de eisen voor een vergunning. Wij helpen en adviseren u hierin kosteloos.

Vrijblijvende offerte? Kosten snel duidelijk

Uiteraard bent u in deze fase bezig met het vergelijken van de verschillende bouwbedrijven voor de kosten van een kleine of grote aanbouw te ontmantelen.

Dit allemaal hoort bij de prijs van het aanbouwen. Wij raden u ook aan de prijzen van een aanbouw bij verschillende aannemers goed met elkaar te vergelijken.

Bij de Bouwbedrijf de Verbouw-Gigant kunt u in ieder geval een vrijblijvende offerte gratis aanvragen voor uw aanbouw. Probeer zo veel mogelijk relevante details in uw offerte aanvraag te vermelden.

Op die manier kunnen wij een adequate prijsopgave samen stellen.

Vraag dus vandaag nog gratis een online offerte aan om de kostprijs te ontdekken en ontvang 25% korting op uw nieuwe aanbouw.

Wij geven u binnen 24 uur meteen duidelijkheid.

Verbouw-Gigant
Verbouw-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!