Sinds 1989

Plafond maken

Een nieuw strak plafond laten maken van gipsplaten met inbouwspots in de badkamer of woonkamer van uw nieuwbouw of oude woning is geen doorsnee doe-het-zelf klus.

Op deze pagina zullen wij u alles uitleggen over de kosten per m², het vervangen, de mogelijkheden om een plafond te verlagen en de materiaalsoorten die gebruikt kunnen worden voor een compleet nieuw plafond aan te laten brengen.

Verlaagd plafond
Verlaagd plafond

Wat kost het om een plafond te maken?

Gemiddelde kosten plaatsen of verlagen van gips.

Gips plafond plaatsenKosten per m² (incl plaatsing)
Glaswol€ 5,- per m²
Materialen (gipsplaten)€15,- en de €22.50,- per m²
Afdichtsband€1.50,- per meter
Stucwerk€15,- en de 18,- per m²

Door de verschillende bovenstaande mogelijkheden is de prijs per m² die word berekend voor het aanbrengen van een nieuw plafond erg uiteenlopend.

Een nieuw plafond van gipsplaten ( stucplaten ) is veel goedkoper dan een aluminium of spanplafond.

Ook is de vierkante meter prijs erg afhankelijk van het bestaande plafond.

Is deze van beton dan is het nieuwe plafond laten maken en bevestigen een stuk lastiger dan een houten balken plafond.

Plafond glad laten stucen

Het laten stucen in bijvoorbeeld uw woonkamer of slaapkamer is geen klus die u zelf even snel doet.

Een plafond is een belangrijk onderdeel van uw bestaande of nieuwbouwwoning, en geeft het hele interieur de look die hij moet hebben.

U kunt bijvoorbeeld uw badkamer, douche of woonkamer plafond laten stucen door een stukadoor en deze ruimtes zullen door de nieuwe stuclaag er weer als nieuw uitzien.

Uiteraard is het belangrijk dat het stucen van uw plafond wel binnen uw budget past.

We zullen u daarom een gemiddeld kostenplaatje laten zien zodat u exact weet wat de kosten per vierkante meter ( m² ) zullen zijn:

Soort stucwerk plafondGemiddelde prijs per m², incl materiaal
Spackspuitwerk plafond€ 7 – € 11,-
Behangklaar plafond€ 12 – € 18,-
Sausklaar plafond ( schilder klaar )€ 12 – € 23,-
Sierpleister plafond€ 18 – € 23,-
Schuurwerk plafond€ 18 – € 25,-

Zoals u hierboven in de prijzentabel kunt lezen lopen de prijzen van het stucwerk voor plafonds aardig uiteen.

Dit heeft te maken met het soort stucwerk wat u uitkiest.

Als u kiest voor spuitwerk op uw plafond met structuur zoals spack dan bent u per m² veel goedkoper uit dan een plafond glad te laten maken.

Glad gestuct
Zolderkamer glad gestuct

De mogelijkheden

Bij het vernieuwen van een bestaand plafond zijn er veel mogelijkheden.

Denk hierbij aan een plafondverlaging, de materialen die gebruikt kunnen worden en de gewenste afwerking zoals stucwerk.

We zullen voor u de meest voorkomende plafonds even onder elkaar zetten zodat u weet wat er op de markt te verkrijgen is:

 • Plafond van aluminium ( vaak voor de badkamer )
 • Lamellen plafond
 • Schrootjes ( ouderwets )
 • Spanplafond ( kunststof )
 • Brandwerend plafond
 • Plafondpanelen

Verlaagd plafond

Een vals plafond of een plafondverlaging word in de meest gevallen toegepast bij oudere woningen.

Omdat de oude plafond niet meer waterpas lopen kan er door middel van een hangend framewerk weer een nieuwe waterpas lijn worden aangehouden.

Maar hoe maak je nou een verlaagd plafond? We zullen u wat meer informatie hierover geven:

Een verlaagd plafond is simpelweg te maken door onder het bestaande plafond door te werken.

U laat dus het oude plafond zitten en u hoeft deze niet te slopen.

Door aan de muren nieuwe waterpas balkjes te bevestigen heeft u al snel een begin van het nieuwe houten framewerk. U kunt door middel van klossen aan het oude plafond te schroeven steunen maken voor het nieuwe tengelwerk.

Als de overspanning namelijk groter is dan ongeveer een meter kunnen de tengels en het nieuwe hangende plafond gaan doorzakken.

Omdat de meeste nieuwe plafonds van gipsplaten worden gemaakt met een afwerking van stucwerk komt er best wat gewicht aan te hangen.

De hoogte is geheel afhankelijk van de hoogte van het oude plafond. Heeft het oude plafond een hoogte van 2,80 dan moet u er rekening mee houden dat u ongeveer 10 tot 15 cm gaat zakken.

U kunt bij het laten verlagen van het plafond meteen denken om de afzuiging van uw keuken te integreren zodat deze netjes is weggewerkt. Dit heet ook wel een keuken koof maken.

Het elektra om de indirecte verlichting zoals plafondspots of led verlichting aan te brengen, kan meteen worden voorbereid zodat u achteraf geen gaten meer hoeft te boren.

Zo voorkomt dat het nieuwe plafond weer half moet gesloopt.

Rachelwerk

Omdat de gipsplaten of plafondpanelen ergens aan bevestigd moeten worden word er een rasterwerk gemaakt.

Dit frame van hout ook wel regelwerk of rachelwerk genoemd word gemaakt van tengels en 2 bij 3en ( balkjes ).

Door de juiste afstand van de tengels uit te meten kunnen de gipsplaten vast geschroefd worden met speciale gipsplaatschroeven.

Ook de afstand van de schroeven is erg belangrijk.

Bij te weinig schroeven in de platen aan te brengen kan het nieuwe plafond naar beneden komen en losraken van het houten of aluminium rachelwerk.

Houten stukjes altijd 15 cm tussen elke schroef zodat u een stevige verbinding krijgt tussen het houten frame en de plafondplaten.

Plafond isoleren
Plafond isoleren

Plafond laten isoleren

Een oud of nieuw plafond laten isoleren in een nieuwbouw of bestaand huis is de oplossing als er op de bovenliggende etage geluidsoverlast wordt ervaren.

Door bijvoorbeeld voetstappen op parket of laminaat, hollende en gillende kinderen, geluidsapparatuur of muziekinstrumenten kan het erg vervelend wezen als u niet aan een plafondisolatie heeft gedacht.

Isolatie aanbrengen bij een nieuw plafond op bijvoorbeeld een zolderkamer direct onder het dak, kan ook thermisch voordelen bieden en de stookkosten beperken, maar ook het geluid van regen en hagel dempen.

Bij gebruik van speciale materialen zoals glaswol of steenwol kan ook het geluid in een grote ruimte worden gedempt.

Dit heet akoestische isolatie. Deze vorm van isolatie is niet alleen om het geluid binnenkamers te houden maar ook om echo’s te voorkomen.

Afhankelijk van uw ruimte waar akoestische isolatie toegepast nodig moet het plafond op de juiste manier geïsoleerd worden.

Wij kunnen u hierin adviseren en natuurlijk de isolatie uitvoeren als wij een nieuw plafond voor u maken.

Naast de akoestische isolatie hebben we natuurlijk ook nog de thermosisolatie. Dit is de isolatie die kamer op de juiste temperatuur houdt.

We zullen u daarom een gemiddeld kostenplaatje laten zien zodat u exact weet wat de kosten per m² zullen zijn:

Kostenoverzicht plafondisolatie:

Soort plafondGemiddelde kosten per m²
Zoldervloer €15,- tot €35,-
Dak van binnen€25,- tot €45,-
Kruipruimte€20,- tot €35,-
Tussenvloer€20,- tot €35,-

Wij isoleren met de verschillende beschikbare isolatiematerialen en uitvoeringen van deze materialen.

Denk bijvoorbeeld aan tempex platen, xps platen, glaswol rollen, glaswol platen, steenwol en er zijn nog meer materialen beschikbaar.

Bij een hellend dak en dakisolatie aan de buitenzijde van het dak aanbrengen is er bijvoorbeeld een andere materiaal nodig dan wanneer er aan de binnenkant van een plafond wordt geïsoleerd.

Badkamer plafond

Een plafond vervangen in een natte ruimte zoals de badkamer of sommige toiletten hebben een hoop te verduren.

Omdat er veel vocht vrijkomt kan er een schimmelvorming optreden dat is vaak de meeste voorkomende plek is die op het plafond zichtbaar is.

Door het monteren van een goed afzuigsysteem in het plafond kan het vocht in de doucheruimte makkelijk afgevoerd worden en zal schimmel geen kans krijgen.

Wilt u meteen badkamerverlichting zoals spotjes laten aanbrengen in het verlaagde plafond dan zijn deze tijdens het maken meteen toe te passen.

Dit geld ook voor een douchekop in het plafond of een eventuele koof verlichting.

Een plafond in de badkamer kan zowel afgewerkt worden met stucwerk.

Er zijn ook mensen die voor kunststof schroten of een aluminium plafond kiezen omdat deze makkelijker schoon te maken zijn bij eventuele schimmel vorming.

renovatie-badkamer
Met inbouwspots

Plafond laten vernieuwen

Plafonds kunnen op erg veel manieren vernieuwd worden. Elk soort plafond heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder sommen we een aantal van de bekendste plafondsoorten op:

 • Hangend plafond
 • Verlaagd plafond
 • Vals plafond
 • Gipsplafond
 • Plafond met planchetten

Al deze manieren om uw oude plafonds te voorzien van nieuwe hebben verschillende prijzen. De kosten van een nieuw plafond maken heeft u dus eigenlijk zelf in de hand.

Wilt u snel weten wat een nieuwe plafond laten maken kost? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan en ontvang binnen 24 uur de exacte kosten!

De Verbouw-Gigant is het juiste adres om dit voor u uit te voeren. Bij ons kunt u kiezen uit een keur aan mogelijkheden, of dit nu is voor een bedrijf of particulier is.

We kunnen plafonds maken in alle denkbare ruimtes. Vaak werken we met een houten ophanging om de plafonds aan te bevestigen.

In sommige gevallen is het nodig om een stalen ophanging te maken voor het te maken plafond. Ook dat kunnen we realiseren omdat we nauw samen werken met de beste metaalwerkers in onze regio.

Onze gediplomeerde vakmensen die de opdracht uitvoeren, gaan nauwgezet te werk.

Met behulp van het modernste gereedschap zoals een laser waterpas wordt de exacte plaatsing bepaald.

Het maken ervan doen wij uiteraard volgens de hoogste normen en standaarden.

Inbouwspots kosten

Met inbouwspots voor het plafond creëert u een goede en functionele toevoeging verlichting is belangrijk zowel voor de sfeer als voor het licht zelf.

Indirecte verlichting kan heel stijlvol worden gerealiseerd door inbouwspots in het plafond aan te brengen.

Deze kunnen in diverse uitvoeringen en maten worden geplaatst.

Halogeenverlichting of LED verlichting, met of zonder dim mogelijkheid, met afstandbediening in te schakelen of met vaste schakelaar, de keuze is aan u.

Inbouwspots worden vaak tijdens een renovatie geplaatst, bijvoorbeeld in badkamers en keukens.

De spots geven mooi gelijkmatig licht af in de gehele ruimte. Perfecte verlichting dus in de ruimte die u kiest.

Hieronder in de tabel vindt u een gemiddelde prijs indicatie over wat voor inbouwspots u kunt laten plaatsen.

Soort inbouwspotsHoeveelheidGemiddelde prijs
Inbouwspots dimbaar maar niet richtbaar3 stuks€ 15,- \ € 25,-
Inbouwspots voorzien van besturing3 stuks€ 50,- \ € 90,-
Inbouwspots dimbaar en richtbaar3 stuks€ 35,- \ € 55,-
Aan laten leggen plafond van MDF of gipsplaat incl arbeidsloon en btwPer m²€ 35,- \ € 60,-
Verlaagd plafond
Verlaagde koof met inbouwspots

Naadloos plafond

Een strak of geschuurd plafond is natuurlijk het mooiste wat er is. Door het nieuwe plafond te laten stucen zal deze geheel naadloos worden en is het gehele plafond oppervlakte een geheel.

Een stuclaag zorgt ervoor dat het gehele plafond kaarsrecht en glad word zodat deze makkelijk geschilderd kan worden met een latexverf in de door u gewenste kleur.

Afhankelijk van het type plafond dat u wilt laten maken is het eenvoudig af te werken.

Wanneer we bijvoorbeeld met gipsplaten of stucplaten een plafond laat bevestigen of monteren is het het mooist om het vervolgens te laten stucen en daarna te spuiten.

Ook kunnen we natuurlijk een plafond van MDF maken.

Dit kan niet gestuct worden en de naden van de platen zullen altijd in het zicht blijven, schilderen is wel mogelijk.

Stappenplan plafond maken

Benodigde tijd: 1 dag.

 1. Laagste punt plafond bepalen

  Bepaal als eerste het laagste punt van het plafond

 2. Rachels vast schroeven

  Teken vanaf het laagste deel van de kamer, de gewenste hoogte van het plafond af op de muur. Gebruikt u hiervoor een waterpas. Houd u de ze waterpas aan de onderkant van uw balk. Hier heeft u een beter zicht op. Schroef de rachels van het regelwerk dwars op de oude regels in het plafond. Houd een hartafstand aan van 40 centimeter tussen de regels. Daarna bevestigd u de isolatie tussen het rachelwerk.

 3. Gipsplaat op rachelwerk schroeven

  De gipsplaten komen dwars op de rachels. De kop van de plaat eindigt altijd op een rachel. Schroef de gipsplaten om de ongeveer 25 cm tegen het rachelwerk. Houd ze ongeveer 0.5 cm vrij van de muur. Gebruik om te voorkomen dat je te diep schroeft, een gipsplaat bitje. U kunt hiervoor een telescopische montagehulp gebruiken. Die zich tijdelijk vastklemt tussen vloer en plafond.

 4. Gipsplaten op maat maken

  Probeer zoveel mogelijk de hele lengte van de platen te gebruiken. Snij indien nodig de gipsplaten op maat. Schaaf of rasp bij de afgesneden platen. aan de gesneden kopse randen en gesneden kanten een klein schuin randje af. Dit om de naden goed af te kunnen werken. Bij een lang of breed plafond krijgt u te maken met dwarsnaden. Zorg dat de naden altijd samenvallen met rachel. Zorg er tevens voor dat de dwarsnaden minimaal 25 cm verspringen.

 5. Uitsparing voor centraaldoos maken

  Een centraal doos zit vaak boven het lichtpunt in het plafond. Meet dit op en teken het af op je gipsplaat.
  De uitsparing maak je vervolgens met behulp van een schrobzaag.

 6. Naden vullen

  Werk de schroefgaten weg met voegvuller. Vervolgens werk je de naden af. Je kunt ervoor kiezen om de lange naden zichtbaar te laten. Maak de dwarsnaden vochtig met een plantenspuit en gebruik dezelfde voegenvuller om de naden te vullen. Schuur na dat het is gedroogd de voegenvuller glad met fijn schuurpapier. En daarna kunt u voegen finisher aan om de naden netjes weg te werken.

 7. De randen afwerken

  Bevestig plafondplinten langs de muren met montagekit. U kunt ze het beste vast zetten met montage hulp. Overtollig kit kunt u weghalen met een plamuurmes.

Kosten aanvragen

Wilt u weten wat het kost om uw woning te voorzien van nieuwe plafonds? Voor lichtpunten, luid speakers, of voor een betere geluidsisolatie?

Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte aan om binnen 24 uur het prijskaartje te ontvangen.

Door de kostprijs te vergelijken per vierkante meter met een andere aanbieder betaald u nooit te veel voor het laten aanbrengen van uw nieuwe plafond.

Vergelijk onze prijzen en wij zullen u laten zien dat wij zeer voordelig zijn!!!

Kortom, wilt u een plafond laten maken, neem dan contact met ons op. U kunt altijd bij ons terecht voor advies over goedkoop bouwen.

Ook verzorgen wij graag een volledig op maat gemaakte en vrijblijvende offerte voor u. Vraag deze direct aan en laat u verrassen door onze scherpe prijzen.

Vragen & Antwoorden

Wat kost het om een plafond maken?

Gemiddeld varieert de prijs van een gipsplaten plafond van ongeveer €55,- tot €70,- euro per vierkante meter inclusief plaatsing.

Wanneer u de klus laat uitvoeren door een vakman, dan kunt u gebruik maken van een verlaagd btw-tarief van 6%.

Wat kost een verlaagd plafond maken?

De kosten voor een verlaagd plafond bedragen gemiddeld €50,- tot €200,- per m² inclusief plaatsing. De exacte kosten zijn afhankelijk van de oppervlakte, gewenste afwerking.

Wat is het voordeel van een verlaagd plafond?

Hoe lager het plafond is, hoe dichter de warmte dus bij de mensen is.

Met een verlaagd plafond wordt de warmte namelijk naar beneden gedrukt en is de temperatuur sneller aangenaam.

Er hoeft dus minder m3 verwarmd te worden, waardoor de rekening van de stookkosten ook aanzienlijk lager zal uitvallen.

Waarom een vals plafond?

kosten

Verbetering van de thermische en akoestische isolatie in huis. Camouflage voor kabels, leidingen en technische kokers.

In geval van ventilatie draagt een vals plafond bij tot een optimale luchtcirculatie tussen de verschillende kamers.

Mogelijk om verlichting op verschillende manieren in te bouwen.

Verbouw-Gigant
Verbouw-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!