Sinds 1989

Wat kost een aanbouw?

Het aanbouwen van u woning zorgt voor een grotere woonkamer en meer leefruimte. Maar wat kost het laten plaatsen van een uitbouw ongeveer?

En wat zijn de mogelijkheden voor het verlengen van uw woonruimte?

Als deze vragen beantwoorden wij op deze pagina.

Leest u alle informatie over een uitbouw zetten aan uw huis met openslaande deuren of schuifpui, de bijkomende kosten per m² of per m³ en de materialen die kunnen worden gebruikt voor het uitbouwen.

Compleet nieuwe uitbouw
Compleet nieuwe uitbouw

Kosten berekening

Een woning bouwen of verbouwen met extra leefruimte m² is natuurlijk niet verkeerd! Maar ook aan deze verbouwing zit natuurlijk een prijskaartje vast. Er wordt vaak gedacht dat er enkel aan de voor- en achterkant van het huis een aanbouw gedaan kan worden. Maar ook een van een aanbouw zijkant huis wordt veel gebruik gemaakt. Een uitbouw aan de zijkant van een woning heeft vaak het gevolg dat er plek is voor een extra slaapkamer.

De kostenberekening van een gemiddelde aanbouw kan er variëren. We zullen u hier een goede prijsindicatie geven met verschillende maten van een aanbouw:

Aanbouw breedte x lengteGemiddelde kosten
2 x 2 meter€ 9.100
3 x 2 meter€ 12.500
4 x 2 meter€ 15.200
5 x 2 meter€ 17.600
6 x 2 meter€ 18.850

Zoals u kunt zien lopen de prijzen erg uiteen. Hoe groter de aanbouw hoe duurder het algemene kostenplaatje wordt. Wat exact een aanbouw gaat kosten is ook nog eens afhankelijk van de volgende vragen:

 • Hoeveel meter kunnen aangebouwd worden?
 • Hoeveel verdiepingen willen we?
 • Hoeveel ramen en deuren komen er in de aanbouw?
 • Welk type dak zal erop komen?

De gemiddelde kosten van een aanbouw van 3 meter breed liggen tussen de 12 en 16.000 euro.

Wilt u een grotere aanbouw een van 5 meter breedte dan moet u denken aan 18 tot aan 22.000 euro.

Geheel afhankelijk van de afwerking kunt u er ook voor kiezen om de binnenkant van het aangebouwde gedeelte zelf af te werken om op deze manier de kosten te kunnen drukken.

Komt in de aanbouw de nieuwe keuken of een nieuwe badkamer? Ook dat zijn vragen die medebepalend zijn wat betreft de vraag “Wat kost een aanbouw?”.

Als u wat goedkoper uit wilt wezen dan is het laten plaatsen van een casco aanbouw aan uw woning hetgeen wat u zoekt.

Het metselwerk de fundering en het platte dak zullen compleet worden afgewerkt en de ramen en deuren inclusief het glas zullen worden geplaatst.

Echter zal u de afwerking zoals de binnenkant betimmeren en de buitenkant schilderen zelf moeten doen.

Ook bij een prefab uitbouw is er vaak sprake van een casco oplevering.

U kunt natuurlijk altijd met de aannemer bespreken of deze een prijsindicatie wilt maken voor de houtskeletbouw en het afwerken zowel aan de buitenzijde als de binnenzijde.

Casco of prefab uitbouw?

Een aanbouw laten plaatsen is een gedeeltelijke verbouwing die vaak wordt uitgevoerd door een erkend bouwbedrijf. U kunt ervoor kiezen om een prefab of casco exemplaar te laten plaatsen. Een casco aanbouw wilt zeggen dat deze nog niet helemaal af is en er nog veel aangedaan moet worden.

Een Prefab uitbouw kan bijna kant en klaar worden geplaatst. In bij de gevallen kunnen deze zo groot als u maar wilt neergezet worden. De meest voorkomende maten van een uitbouw aan de achterkant van een woning zijn:

 • 10 m² tot 12 m²
 • 20 m² tot 25 m²
 • 30 m² tot 40 m²

Maar als u als voorbeeld een uitbouw wilt aan de zijkant of de voorkant van uw huis zoals een erker dan zijn de maten natuurlijk heel anders en is de vloeroppervlakte ook kleiner.

Maar een aanbouw levert heel wat extra ruimte op en zorgt voor heel wat extra mogelijkheden al is deze van ruwbouw.

aanbouwen woning
Uitbouw aan de achterkant

Dubbele aanbouw

Of u nu kiest voor een grote of kleine aanbouw, door het laten plaatsen creëert u altijd meer ruimte in uw woning. Maar als u toch nog meer woonruimte wilt hebben dan is een aanbouw met een extra verdieping om zo ook nog eens een extra slaapkamer te bouwen een hele goede mogelijkheid.

Bij het bouwen van een dubbele aanbouw of ook wel dakopbouw is het wel van groot belang dat de fundering met heipalen wordt verzwaard.

De gehele bouw zal natuurlijk een stuk zwaarder gaan wegen omdat deze uit 2 verdiepingen bestaat. U wilt natuurlijk niet dat uw nieuwe aanbouw gaat verzakken in de loop van de tijd.

De meeste dubbele exemplaren worden geplaatst bij de volgende onderdelen van zowel een nieuwbouwhuis als een bestaande woning:

 • Badkamer
 • Achterzijde woning
 • Op het platte dak
 • Garage

Ook een uitbouw op de garage behoord tegenwoordig tot de meest gekozen variant. U heeft hierdoor weinig last van de verbouwing en op het laatste moment wordt de uitbouw doorgebroken naar het huis zodat u een doorloop heeft.

De meest voorkomende maten van een dubbele uitbouw zijn 3 x 5 of 3 x 6 wat tussen de 15 m² en de 18 m² vloeroppervlakte ligt.

Aanbouwen met wat voor materiaal?

Wat ook een belangrijke rol speelt bij de vraag “Wat zijn de kosten van een aanbouw?” Afhankelijk van de grote en de materiaalkeuze kan er een prijs worden gemaakt voor het verlengen en vergroten van uw woonruimte.

Een standaard aanbouw wordt vaak gemetseld van stenen maar zo zijn er ook houten aanbouwen en zelfs glazen exemplaren te verkrijgen.

Een houtskelet aanbouw is natuurlijk een stuk goedkoper in prijs dan een gemetselde uitbouw aan uw woning. Glas wordt vaak gebruikt als serre of als sier erker aan de voorkant van uw woning.

De gemiddelde prijs van metselwerk ligt rond de €110,-per m². Deze prijs wordt echter beïnvloed door;

 • Door een ander type steen te nemen.
 • Door een steviger fundament.
 • Of door een spouw binnenwand te plaatsen.
 • Door spouw isolatie maatregelen.
 • Door een eventuele keuze voor gevelplaten.

Daarnaast geldt dat het aantal ramen, de keuze welke ramen en de grootte van de ramen een rol spelen. Worden het ‘gewone dubbelglas ramen’ of HR+++ ramen, gericht op de toekomst en op zo groot mogelijke besparing van energie?

Dak van de aanbouw

Ook het soort dak van het aangebouwde gedeelte heeft invloed op de prijs van de aanbouw. Zo kan er gekozen worden voor een plat dak met dakbedekking of een punt dak met dakpannen.

Dakpannen zullen de aanbouw verzwaren en ook hier moet er dan rekening gehouden worden met het gewicht op de fundering.

Bij een plat dak met dakbedekking is het gewicht een stuk minder maar is er wel een mogelijkheid om in een later stadium een extra verdieping te laten plaatsen. Bij een aanbouw met een punt dak of hellend dak is dit weer een stuk lastiger.

Wilt u meer weten over het plaatsen van een dak of je oude dak laten vernieuwen? Lees dan deze pagina..

De exacte prijs ontvangen

We kunnen ons voorstellen na al deze prijsindicaties dat u nu ook wel eens wilt weten wat de exacte prijs voor uw nieuwe uitbouw gaat kosten.

Vraag geheel vrijblijvend hiervoor een offerte aan en binnen 2 werkdagen heeft u het exacte prijsoverzicht ontvangen.

Tip: Vergelijk onze prijzen met die van andere aanbieders!

Zo bespaart u aanzienlijk op het kostenplaatsje en kunnen wij u laten zien hoe voordelig wij zijn in het aanbouwen van uw huis!

Vergunning aanvragen

Voor de meeste aanbouwen is het aanvragen van een vergunning echt nodig. De meeste mensen kiezen ervoor om een uitbouw in de achtertuin te laten bouwen.

De eisen van de gemeente zijn hiervoor een stuk milder dan dat er aan de voorzijde van een woning een erker uitbouw wordt geplaatst.

Tegenwoordig mag een aanbouw groter gebouwd worden geheel vergunningsvrij. Vroeger was dit wel een ander verhaal. Waar je eerst 2,5 meter mocht aanbouwen is dit nu 4 meter diepte geworden.

Het is dus tegenwoordig een stuk makkelijker om groter vergunningsvrij te kunnen uitbouwen.

Houd er wel rekening mee dat we het hier hebben over het aanbouwen van je huis aan de achterzijde van je woning!

Waarde verhoging woning

Door een aanbouw te laten zetten creëer je niet alleen maar meer m². Ook zal de waarde van uw woning flink stijgen bij eventuele verkoop.

We zullen de voordelen is op een rijtje voor u zetten:

 • Aanbouw en woning een geheel ( grotere ruimte dus ).
 • Zorg ervoor dat de uitbouw bij u bestaande woning past ( voor de meer waarde ).
 • Een extra bijkeuken is nooit verkeerd.
 • Zorg ervoor dat u wel een stuk tuin overhoud.
 • Let op het daglicht en plaats desnoods een lichtstraat.

Prijsvoorbeeld

We zullen u een nog beter prijzenoverzicht geven zodat u onderscheid kunt maken tussen de goedkoopste, praktische en de luxere soorten uitbouwen.

Uiteraard hangt het exacte prijskaartje af van de wensen die u heeft. Leest u hier een goed overzicht van de gemiddelde kosten van jouw uit- of aanbouw.

Uitbouw achterzijde woning
Aanbouw achterzijde

Goedkoop

Als u wilt kiezen voor een voordelige keuze in prijs is de standaard prefab aanbouw de goedkoopste manier om uw woning uit te breiden.

Het prefab exemplaar heeft een minimale afwerking en zo moet een gedeelte aan de binnenzijden en buitenkant nog afgewerkt worden. De gemiddelde prijs van dit type ligt tussen de € 15.000 en € 17.000. Inclusief het zetten van de aanbouw.

Praktisch

Als u zelf geen zin heeft veel werk te verrichten aan de aanbouw op maat, dan is de praktische variant de beste keuze. Kies ervoor om de gehele afwerking zoals het aanleggen van het elektra, het afwerken van de muren en de plafonds en het laten leggen van de vloer door de aannemer uit te laten voeren.

Deze aanbouw heeft een gemiddelde prijsklasse van € 20.000,-

Luxe aanbouw

Het kiezen van een grote aanbouw is vaak meteen ook de luxe vorm. een moderne aanbouw op maat met alle voorzieningen er op en eraan heeft gemiddelde kosten van rond de € 44.000.

Echter is bij deze soort van uitbouw alles inbegrepen. Denk hierbij aan:

Uw woning word dus een geheel met de aanbouw en de extra ruimte die u creëert is meedogenloos groot! Vraag snel uw offerte aan en ontvang binnen 2 dagen de prijsindicatie van uw nieuwe aanbouw aan uw woning!

Vragen & Antwoorden

Wat is de goedkoopste aanbouw

Een houten aanbouw is goedkoper dan een aanbouw van steen. Een aanbouw die van hout is gemaakt weegt minder en is door het materiaal veel goedkoper. Ook is een aanbouw van hout sneller klaar.

Is een aanbouw een bijgebouw?

Een aanbouw is een bijgebouw aan het bestaande huis. Door aan te laten bouwen vergroot u uw woonoppervlakte aanzienlijk.

Wat kost een gemiddelde aanbouw per m2?

kosten

Een gemiddelde aanbouw kost ongeveer €1.850,- per m². Deze prijs is gebaseerd op een standaard aanbouw van 20 m² tot 30 m². Toch kunnen de kosten van een aanbouw per m² kunnen namelijk aanzienlijk verschillen.

Materiaalkeuze, omvang en gewenste opties hebben bijvoorbeeld een enorme impact op de kosten van een aanbouw.

Verbouw-Gigant
Verbouw-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!