Sinds 1989

Totaal renovatie

Bij het plannen van een totaal renovatie van uw huis of pand komt er heel wat kijken, zoals het verkrijgen van de omgevingsvergunning, het maken van materiaalkeuzes en het uitvoeren van de renovatiewerken zelf. Het is van essentieel belang om een goede coördinatie en opvolging te hebben om dit uitgebreide verbouwingsproces tot een succesvol einde te brengen.

De kosten van een nieuwbouwwoning kunnen oplopen tot in de honderdduizenden euro’s. Als het budget beperkter is maar u wilt toch een “nieuwe” woning, kunt u overwegen om een totaalrenovatie van uw huidige huis te laten uitvoeren. Of u koopt een huis en laat deze renoveren.

Wat bepaalt de prijs van de totaalrenovatie?

De prijs voor een totaalrenovatie wordt beïnvloed door verschillende factoren. De factoren die het meest de prijs beïnvloeden zijn:

 • Het verbouwen van de toilet en/of badkamer
 • Ombouwen van zolder naar woonruimte
 • Verbouwen van de keuken
 • Aanbouw of een opbouw

Dit zijn verbouwingen die tot hogere kosten leiden. Echter moet u hierbij rekening houden dat het de waarde van uw pand aanzienlijk verhoogd. Bijvoorbeeld het verbouwen van de zolder naar een woonruimte kan leiden tot 1 of 2 extra slaapkamers. Of zelf een complete ruimte met badkamer, keuken, slaapkamer en woonkamer.

Er zijn drie manieren waarop aannemers de prijs van hun verbouwing berekenen:

 • Vaste prijs: bij een vaste prijs wordt er vooraf een prijs afgesproken voor de verbouwing. Dit biedt zekerheid voor u, aangezien de aannemer de prijs niet mag verhogen, zelfs niet als er meer werk wordt verricht. Het nadeel is dat u geen gedetailleerde rekening ontvangt en dus geen inzicht hebt in de kosten.
 • Richtprijs: bij een richtprijs baseert het aannemersbedrijf de prijs op geschatte kosten. In de meeste gevallen mag de uiteindelijke prijs niet meer dan 10% afwijken van de richtprijs. Als dit wel gebeurt, moet de aannemer u hier tijdig van op de hoogte stellen.
 • Per uur: als de aannemer een uur-prijs hanteert, betaald u de aannemer per uur, naast de kosten van materialen, gereedschap en vervoer. Zorg ervoor dat u goed geïnformeerd bent over het uurtarief van de aannemer en de prijs van de benodigde materialen en gereedschappen. U kunt de aannemer vragen om deze specifiek te vermelden in de offerte. Het uurtarief van een aannemer ligt doorgaans tussen de €50 en €95 per uur. Bij de Verbouw-Gigant ligt de prijs rond de €40 euro per uur.

Wat kost een verbouwing?

Het is lastig om een indicatie te geven van een verbouwing in uw woning. Toch willen we de belangrijkste aspecten langsgaan. Uiteraard moet u rekening houden dat een combinatie van bijvoorbeeld een badkamer en keuken in uw huis een goedkopere totaalprijs maakt.

Zolder verbouwen

Wanneer u de huidige zolder wilt verbouwen tot een leefbare ruimte zijn er verschillende mogelijkheden. De uiteindelijke kosten kunnen variëren maar onderstaand een prijsindicatie.

Soort zolderIndicatie prijs
Open €4.500 – €9.000
Twee aparte ruimtes€7.500 – €15.000
Luxe variant€10.000 – €50.000

Badkamer verbouwen

Bent u klaar met de huidige badkamer? Wilt u misschien een bad erin, of een sauna wellicht? Uiteraard kan ook de badkamer verbouwen geregeld worden via de Verbouw-Gigant. Uiteraard wilt u weten wat hiervan ongeveer de kosten zijn. Ook hierbij is het lastig om een indicatie te geven. Een belangrijk aspect is namelijk hoe de aansluiting momenteel gemonteerd zijn en de staat van de huidige badkamer. Maar we willen u graag een idee qua kostenplaatje geven:

Soort verbouwingIndicatie prijs
Simpel€1.500 – €5.000
Uitgebreid€4.500 – €6.000
Luxe variant€8.000 – €19.000

Verbouwen van de keuken

Of u nu de huidige keuken wilt upgraden naar een luxe keuken met de nieuwste apparatuur of een eenvoudigere keuken met basisapparatuur wilt, hier zijn prijsindicaties voor verschillende keukenverbouwingen.

Soort keukenIndicatie prijs
Simpel€1.000- €2.500
Normaal€4.500 – €6.000
Luxe variant€12.000 – €21.000

Aanbouw of uitbouw realiseren

De meeste voorkomende variant bij het uitbreiden van een woonkamer is het aanbouwen of uitbouwen. Er zijn hiervoor verschillende varianten te verzinnen, zoals een prefab uitbouw of een normale uitbouw.

De gemiddelde prijs voor een normale uitbouw is ongeveer:

Afmeting aanbouwGemiddelde kostenPrijs per m2Prijs per m3
2 x 3 = 6m2€14.000,-€2.460,-€800,-
3 x 3 = 9m2€15.000,-€16.650,-€600,-
4 x 3= 12m2€18.000,-€1.500,-€500,-
5 x 3= 15m2€19.000,-€1.250,-€420,-

Voor een prefab aanbouw of uitbouw is het gemakkelijker te zeggen. Dit zijn namelijk ‘kant en klare’ stukken die in elkaar gezet worden. Voor een prefab uitbouw of prefab aanbouw betaald u gemiddeld €800,- tot €2.300,- per m2. Gemiddeld gezien komt u hierbij goedkoper uit dan een normale uitbouw.

Aanvullende informatie voor uw renovatie project

Voor het plannen van een totaal renovatie van uw huis of pand zijn er enkele overwegingen om onder de aandacht te brengen:

 1. Planning: een totaalrenovatie kan enige tijd in beslag nemen. Het is essentieel om een realistische planning te maken en te begrijpen hoe lang elk onderdeel van het totaalrenovatieproject zal duren. Zorg ervoor dat uw aannemer u een duidelijke tijdlijn biedt, zodat u weet wat u kunt verwachten.
 2. Energie/duurzaamheid: overweeg om tijdens de totaalrenovatie energie-efficiënte maatregelen te treffen. Dit kan niet alleen bijdragen aan een lagere energierekening, maar ook aan een verminderde impact op het milieu. Denk aan isolatie, dubbelglas, energiezuinige verwarmingssystemen en Ledverlichting.
 3. Vergunning: controleer of u voor bepaalde delen van de totaalrenovatie vergunningen nodig heeft. De eisen variëren per locatie en type werkzaamheden, dus het is belangrijk om hier tijdig achter te komen en de juiste vergunningen aan te vragen.
 4. Budgetbeheer: het is cruciaal om een goed budget op te stellen en dit gedurende het totaalrenovatieproject te beheren. Houd rekening met onvoorziene kosten en zorg ervoor dat u een financiële buffer heeft voor onverwachte uitgaven.
 5. Communicatie: Communicatie is Key! Een open en duidelijke communicatie van beide kanten zorgt voor een vlekkeloos project. Zorg ervoor dat misverstanden vermeden worden en bespreek daarom regelmatig de voortgang.

Vrijblijvende offerte

Wilt u meer weten over een totale verbouwing? Neem gerust contact met ons op. Wij begeleiden u van A tot Z met eventuele voorbereidingen en willen u graag een voorstel doen. Graag een afspraak, ons doel is om binnen 7 werkdagen bij u op de stoep te staan!

Vul hier het contactformulier in en wij nemen contact op met u.

Verbouw-Gigant
Verbouw-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!