Sinds 1989

Tussenwand plaatsen

Bent u bezig met het herindelen van uw badkamer, zolder of slaapkamer? En u wilt een scheidingswand laten plaatsen zodat er verschillende ruimtes ontstaan?

Tussenmuren kunt u laten maken met verschillende materialen.

Zeker wanneer u een grote (slaap)kamers hebt, dan kunt u eenvoudig de kamer in tweeën delen.

Zo creëert u gemakkelijk een ruimte voor een studeerkamer, opslag of extra slaapkamer.

Leest u op deze pagina alles over het laten plaatsen van een tussenwand de materialen en de kosten die dit met zich meebrengt.

tussenmuur gipsplaten
Tussenwand plaatsen met metalen stud

Tussenwand plaatsen kosten

Wat is de gemiddelde prijs voor het laten plaatsen van tussenwanden? De kosten zijn geheel afhankelijk van de vloer, wanden waar de tussen muren geplaatst moeten worden en het soort materiaal wat u wenst te gaan gebruiken.

Als u een laminaat vloer heeft dan is het neerzetten een stuk lastiger dan op een betonvloer. Laminaat ligt los en zet uit of krimpt in.

Een tussenwand bevestigen op laminaat is dus een stuk lastiger dan op een betonvloer die totaal geen werking heeft.

Ook de zijwanden zijn bepalend voor de kosten. Als de zijwanden al van gipsplaten zijn is het makkelijk de nieuwe tussenwand hieraan vast te koppelen.

Zijn de zijwanden echter van steen of beton dan zal er flink geboord moeten worden wat meer tijd in beslag gaat nemen en zo ook duurder is.

U kunt ook zelf een scheidingswand maken. Het is hierbij belangrijk dat u weet wat u doet. U wilt voorkomen dat u de kamer beschadigt of dat de muur niet recht staat.

Ook is het vaak handig om elektriciteit- en datakabels direct in de scheidingswand te maken.

Hieronder in de tabel ziet u een gemiddelde prijsindicatie. De prijzen zijn exclusief btw en inclusief materiaal en arbeidsloon. 

Soort scheidingswandSoort materiaalGemiddelde kosten incl materiaal en arbeidsloon
MeerprijsOSB- platen€ 145,-
Scheidingswand 4,5 x 2,5 meterHouten balken, steenwol en gips€ 745,-
Scheidingswand 5 x 2,5 meterDeurkozijn, deur, metalen stud€ 945,-

Wilt u graag weten wat het kost om een tussenwand te laten plaatsen op uw zolder of in uw badkamer of woonkamer?

Vraag dan eens geheel vrijblijvend een prijsindicatie bij ons aan via ons offerte formulier.

Na het invullen van het offerte formulier zullen wij u binnen 2 werkdagen de kostenindicatie toesturen zodat u onze prijzen kunt vergelijken met die van een andere aanbieder.

tussenwand plaatsen
Tussenwand plaatsen met hout

Welk materiaal?

Een tussenwand of binnenwand kan gemaakt worden met verschillende materialen. Denk hierbij aan:

 • Gipsplaten
 • Hout
 • Gasbeton
 • Gipsblokken
 • Cellenbetonblokken
 • Metalen stud

Wilt u een wand laten plaatsen in een natte ruimte zoals de badkamer dan kunt u beter waterbestendig materiaal gebruiken.

De muren kunnen namelijk vocht opnemen en als het materiaal hier niet tegen kan dan zal de muur verzwakken en geen schimmelen. Wilt u een scheidingsmuur in de badkamer? 

U kunt dan voor groene gipsplaten kiezen, aangezien die tegen water kunnen.

Tussenmuur met gipsplaten

Wilt u een goedkope scheidingswand laten plaatsen in uw woonkamer, slaapkamer of op uw zolder? Dan is een muur van gipsplaten een snelle en voordelige optie.

Door een houtenframe te maken van balken kunnen de gipsplaten van 60 x 200 of 40 x 200 haaks vast geschroefd worden over het tengelwerk. De gipsplaten kunnen vervolgens afgewerkt worden met een stuclaag.

Houten tussenwand

Bij een houten tussenwand aanbrengen zoals op de zolder is de afwerking nog al beperkt. U kunt ervoor kiezen om een extra houten plaat onder de gipsplaten te laten plaatsen.

Deze OSB-platen verstevigen de constructie en maken het mogelijk om een plank aan de muur te hangen.

Als de houten platen bevestigd worden aan het houten frame dan kan er gekozen worden om deze te schilderen of te behangen. Stucen kan helaas niet op hout!

Tip: U kunt altijd over de houtenplaten gipsplaten aanbrengen om toch een mooie afwerking te krijgen zoals stucwerk.

Tussenwand van gasbeton of gipsblokken

Als we het hebben over de meest gebruikte vorm van scheidingswanden maken is het gebruik van gipsblokken en gasbeton de meest voorkomende.

Gipsblokken zijn licht en makkelijk te verwerken en zelfs voor een doe-het-zelver moet dit geen probleem veroorzaken.

Gasbeton blokken worden op elkaar gestapeld en verlijmd. Er kan gekozen worden voor waterbestendige blokken voor in natte ruimtes zoals in de badkamer.

Cellenbetonblokken

1 van de duurste optie is het plaatsen van cellenbetonblokken scheidingsmuur. Als u een tussenwand plaats dan heeft u een brandwerende, geluidsisolerende en vochtbestendige muur. Let u wel op dat de vloer hierbij van belang is.

Op beton kunt u direct starten met metselen.

Heeft u bijvoorbeeld een houten vloer? Dan moet u eerst een rail aanbrengen waar u dan de blokken op kan metselen.

Metalen stud

De meeste mensen kiezen voor een metalen stud wand. Ook hier maat de vakman gebruik van gipsplaten. In dit geval monteert hij ze op een metalen frame.

Voor het plaatsen van scheidingsmuren is isolatie belangrijk. U kunt dit doen met bijvoorbeeld glaswol.

Deur en kozijn plaatsen

Een tussenwand met een kozijn en deur is natuurlijk makkelijk als u de aparte ruimte wilt afsluiten. Als het houtskeletbouw frame word neergezet dan zal er meteen rekening gehouden moeten worden met de deuropening.

In deze opening zal later het houtenkozijn worden gesteld en de deuren worden afgehangen.

Een standaard deuropening is 90 cm breed. U kunt ervoor kiezen om een opdekdeur of een stompe deur te kiezen maar zelfs een schuifdeur behoort tot de mogelijkheden.

Een stompe binnendeur valt in zijn geheel in het kozijn. De aanschaf is duurder, omdat het deurbeslag nog moet worden gemaakt.

Door een tussen of voorzetwand te plaatsen kan een grote kantoor- of magazijnruimte worden herverdeeld in meerdere kantoren of magazijnen.

De Verbouw-Gigant heeft hiervoor standaardoplossingen met bijvoorbeeld systeemwanden in het programma, maar levert ook maatwerk dat specifiek wordt samengesteld voor uw situatie.

tussenmuren plaatsen
Tussen muren plaatsen

Meer voordeel van gipsplaten

Wandplaten zoals gyproc gipsplaten bieden de mogelijkheid om geluidsisolatie en brandwering te geven. Door tussen het houten of stalenframe isolatie aan te brengen zoals glaswol of steenwol zullen de wanden een geluidsisolerende werking geven.

Door een goede isolatie aan te brengen is er ook sprake van een flinke brandvertraging.

Voor het bekleden van natte ruimtes zoals de badkamer of keuken kunnen groene gipsplaten worden gebruikt.

Deze platen zijn redelijk vochtbestendig en u kunt hier gemakkelijk tegelwerk op toepassen zonder dat u last krijgt van waterschade of lekkage.

Gipsplaten zijn de verkrijgen in 9 mm en 12,5 mm dikte. Hoe dikker de plaat hoe langer de brandvertraging.

Stucen

Onze ervaren stukadoor egaliseert de scheidingsmuur met cement of een gips laag. Als het helemaal droog is dan kunt u beginnen met verven of behangen.

Glasvezelbehang is iets goedkoper dan stucen, glasvezelbehang is een sterke stof die de muur extra verstrekt. Dit behang werkt ook de oneffenheden weg.

Elektra plaatsen

Uiteraard is het handig om meteen uw elektriciteit kabels en stopcontacten te laten aanleggen tussen uw nieuw gezetten muren.

Door elektra kabels te trekken en meteen te zorgen voor stopcontacten heeft u meteen de stroompunten waar u ze wilt. Ook het aanleggen van datakabel voor uw internet is een aanrader.

Voor het aanleggen van elektra in de scheidingswanden kunt u het beste een elektricien in huren.

Vaak als de klus word aangenomen door een bouwbedrijf zal deze een erkende elektricien voor u inhuren zodat uw elektra veilig word aangelegd.

Stappenplan tussenwand plaatsen

Benodigde tijd: 1 dag.

 1. Positie tussenwand bepalen

  Teken op de gewenste plaats een loodrechte lijn op de vloer. Doe dit met behulp van een slaglijnmolen. De lijn loopt van muur tot muur. Teken ook af waar eventueel het deurkozijn komt. Meet de lengte voor de metalstudligger en teken de maat af op de ligger.

 2. De vloerliggers plaatsen

  Meet de lengte voor de metalstud ligger tussen muur en kozijn. Teken het af en knip de stud op maat met een blikschaar. Bevestig afdichtingsband aan de onderkant, dit werkt geluidsisolerend en tegen tocht. Schroef hem vervolgens vast aan de vloer. Heeft u een betonnen vloer? Dan moet u eerst voorboren en slagpluggen gebruiken in plaats van schroeven.

 3. De plafondligger plaatsen

  Bevestig een staander tegen de muur. Knip de staanders met een blikschaar 1 cm korter dan de hoogte van de uiteindelijke wand. Zet aan beide uit einden een staander in de vloerligger, zet ze waterpas en teken ze af. Bevestig op de lijn de plafondligger, dan wordt de muur kaarsrecht. Bevestig afdichtingsband op alle staanders en liggers die contact maken met de vloeren, wand en plafond. Schroef de staanders en liggers vast aan de muur, plafond en de vloer.

 4. De staanders op maat maken

  Knip de overige staanders op maat en bevestig ze. Staanders die tussen de beide liggers inkomen schroeft u nog niet vast.

 5. Het deurkozijn plaatsen

  Plaats de staander waar het deurkozijn tegen aankomt en zet deze waterpas. Schroef hem daarna vast en bevestig afdichtingsband aan de kant waar het kozijn tegenaan komt. Zet het deurkozijn tegen de staander en schroef hem vast.

 6. De kozijnligger plaatsen

  Zaag of knip de ligger voor op het kozijn op maat: kozijnbreedte ongeveer 40 cm. Plak afdichtingsband op de achterkant. Dit zorgt voor een optimale geluidsisolatie en luchtdichte afwerking. Leg de dwarsligger op het kozijn en schroef hem aan de staanders vast en het kozijn vast. Tussen de ligger op de deur en de plafondligger komen 3 op maat gemaakte staanders. Plaatst de buitenste 2 met hun rug tegen de staanders van het kozijn en schroef ze vast. Bevestig de derde staander in het midden van de deur.

 7. De overige staanders plaatsen

  Monteer de overige staanders, ongeveer om de 60 cm. Controleer of het hart van elke staander samenvalt met de naden tussen 2 gipsplaten. Controleer altijd of elke staander kaasrecht staat!

 8. De gipsplaten vastschroeven

  Schroef de gipsplaten op het stalen frame vast. Begin bij het kozijn, deze staat waterpas. Snijdt deze gipsplaat in zodat er een l vorm ontstaat. Zet ze om de 25cm vast met gipsplaatschroeven en een gipsplaatbitje. Vergeet de staander niet vast te schroeven voor je de volgende gipsplaat vast schroeft.

 9. Elektra en isolatie aanbrengen

  Bevestig eventueel isolatie en elektraleidingen. Leg de elektraleiding door de openingen van het metalstud frame. Plaats daarna de isolatie tegen de gipswanden.

 10. De wand dichtzetten en afwerken

  Maak de wand dicht met gipsplaten. Je kunt de gisplaten nu afwerken.

Bespaar op uw nieuwe tussenwanden!

Wilt u een geluidsdichte tussenwand laten plaatsen maar niet te veel betalen?

Vraag dan direct online een vrijblijvende offerte aan en wij doen u zo snel mogelijk een aantrekkelijk voorstel.

Door onze kostenindicatie te vergelijken met die van een ander bouwbedrijf bespaart u wel tot 25% op de gemiddelde kosten voor uw nieuwe tussenwanden!

Vragen & Antwoorden

Wat kost het plaatsen van een wand?

Het plaatsen van een tussenmuur kost ongeveer tussen de €450,- en €945,-. Aangezien elke ruimte weer anders is zal de prijs voor het plaatsen van een muur nooit hetzelfde zijn.

Wat kost het plaatsen van een gipswand?

Gipsplaten wand is 1 van de goedkoopste optie die u heeft is het laten plaatsen van een gipsplaten wand. Deze wordt op een houten frame geplaatst met een enkele plaat. De wand zal 95 millimeter in dikte meten. Dit kost u gemiddeld ongeveer €50,- per vierkante meter.

Wat kost een gipswand per m²?

Een voorzetwand kost gemiddeld tussen €25,- en €30,- per vierkante meter incl plaatsing. Voor een scheidingswand betaalt u zo’n €40,- à €45,- per m². Het laten plaatsen van een dubbele scheidingswand kost €55,- à €60,- per vierkante meter.

Verbouw-Gigant
Verbouw-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!