Sinds 1989

Dakraam plaatsen kosten

Heeft u een donkere zolder waar u wel wat daglicht kan gebruiken? Een dakraam kan de zolderverdieping van uw woning weer geschikt maken voor een extra kamer.

Buiten dit is een extra dakvenster een goede vluchtweg in geval van brand.

Lees u op deze pagina alles over het plaatsen het aftimmeren en de kosten van dakramen.

Dakramen zorgen voor meer lichtinval.
Dakraam geplaatst meer lichtinval

Een klein dakraam kan zowel vanaf binnenuit als vanaf de buitenzijde van het schuine dak worden geplaatst.

Als u kiest voor een grotere dakramen dan zal de balkconstructie van het bestaande dak moeten worden aangepast en dit zal u terug vinden in de kostprijs.

Kosten dakraam plaatsen

De gemiddelde prijzen van het plaatsen van een dakraam op een bestaand dak zijn opgebouwd uit 2 elementen. Zo moet het dakraam zelf betaald worden maar ook de arbeid van de dakraam specialist.

De prijs van het dakraam zelf is afhankelijk van welk merk dakraam u aanschaft, maar ook van het bouwbedrijf wat de dienst levert.

Er zijn houten en kunststof dakramen verkrijgbaar. Het gaat eigenlijk altijd om tuimelvensters die in een schuin dak geplaatst kunnen worden. Uiteraard hebben we ook dakramen voor een plat dak.

Hieronder vindt u een tabel met verschillende maatvoeringen en de bijbehorende gemiddelde prijzen in zowel hout als kunststof. Let op in de laatste kolom vindt u de prijzen voor montage.

Maat dakraam Kunststof Hout Montage
55 x 77 cm €590,- €550,- €220,-
66 x 98 cm €645,- €585,- €230,-
78 x 140 cm €750,- €715,- €240,-
94 x 160 cm €880,- €825,- €250,-
114 x 140 cm €915,- €850,- €260,-
134 x 140 cm €1070,- €1025,- €290,-

Uiteraard zijn dakramen ook in andere maten verkrijgbaar zoals 114 x 118 of 94 x 55 cm. We hebben slechts een overzicht gemaakt van de meest voorkomende dakraam maten. Daarnaast hebben we alle verbouw kosten voor u inzichtelijk gemaakt.

Type raam

Er zijn verschillende soorten ramen te onderscheiden:

 • Daklicht venster: Een daklicht venster is bedoeld voor onbewoonde en onverwarmde kamers. Ideaal om te verlichten en ventileren. Dit dakraam is de meest eenvoudig en qua kosten de goedkope oplossing.
 • Uitzettuimelvenster: Een uitzettuimelvenster wordt bediend met een handgreep aan de onderkant en scharnieren aan de bovenkant. Dit dakraam kan helemaal omhoog geopend worden. Daardoor kunt u het raam echt lekker ver open zetten. Dit schept ruimte.
 • Tuimelvenster: Een tuimelvenster scharniert in het midden. Het is een raam dat makkelijk te bedienen is en makkelijk schoon te maken, ook aan de buitenkant. U kunt het raam namelijk bijna helemaal naar binnen kantelen. 

Grootte van het dakraam

Als u kiest voor een groot dakraam inclusief het laten plaatsen dan moet deze ongeveer 10 tot 15% van het vloeroppervlakte bedragen van de zolderverdieping.

Als u een dakraam wilt laten plaatsen aan de achterzijde van uw woning heeft u in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Wilt u dakramen laten aanbrengen aan de voorzijde dan kunt u het beste even een vergunning bij uw gemeente aanvragen.

Een groot of klein raam in uw dak is een mooie toevoeging van licht aan uw zolderkamer. Veel mensen willen tuimelvensters of dakramen laten plaatsen in hun bestaande pannendak, of platte dak maar zijn een beetje huiverig dat de kosten hoog uit zullen vallen..

Bij ons hoeft u niet bang te zijn voor exorbitante prijzen. Wij verkopen en monteren de dakramen tegen zeer scherpe tarieven dankzij vaste leveranciers bij wie wij tegen uitstekende prijzen kunnen inkopen.

Hier profiteert u vanzelfsprekend van in de vorm van uitstekende kwaliteit en lage plaatsing kosten.

Soort dakramen

Welke soorten dakramen zijn er makkelijk te monteren en worden er veel toegepast op een bestaand dak van een woning?

 • Velux dakramen
 • Optilight dakramen
 • Ubbink dakramen

De bovengenoemde merken zijn kwalitatief zeer goed en worden zowel in hout, aluminium en in kunststof verkocht. Maar ook een dakvenster van hardhout is natuurlijk geen probleem om te laten aanbrengen zowel op uw plat dak of schuine pannendak.

Schuin- of plat dak?

 • Montage op een schuin pannendak: Of u nu een plat dak heeft of een schuin hellend dak met dakpannen er is altijd wel een mogelijkheid om een dakraam te laten plaatsen. Dakramen kunnen zowel vanaf binnenuit als van buitenaf worden aangebracht. En zelfs met regen is het plaatsen geen enkel probleem.
  Het gat wat tussen de balklaag word gezaagd kan ook meteen weer worden afgedekt met plasticzeil om zo waterschade te voorkomen. Nadat de dakpannen verwijderd zijn en het dakbeschot tussen de balken is weggehaald kan het dakraam al geplaatst worden. Belangrijk is dan ook dat er goed op maat gezaagd word zodat het nieuwe dakraam prima in zijn nieuwe positie valt en er geen kieren en gaten ontstaan. Na het vast monteren kunnen de dakpannen weer op maat geslepen worden en worden neergelegd.
 • Montage op een plat dak: Bij een dakraam laten monteren op een plat dak gaat het net iets anders. Zo moet het dakleer tussen de balken verwijdert worden en moet ook hier het dakbeschot tussen de balken van het dak verwijdert worden om zo ruimte te creëren voor het nieuwe dakraam. Echter hoeven er geen dakpannen verlegt te worden maar zal er nieuw dakleer tegen de opstaande rand van het dakraam gebrand moeten worden.

Het plaatsen van een lichtkoepel of dakraam is natuurlijk altijd veel makkelijker als uw toch uw dak compleet laat vernieuwen. Als u een rieten kap, sporen kap, of dakpanplaten heeft is het aanbrengen van dakramen ook geen enkel probleem.

U kunt hierover altijd informatie aanvragen via ons offerte systeem om zo meer duidelijkheid te krijgen in de prijzen van zolderramen.

dakraam laten aanbrengen
Groot dakraam geplaatst

Extra opties

Er zijn verschillende extra mogelijkheden voor de dakramen. Zo kunt u bijvoorbeeld een ander type glas in het venster monteren. Denk bijvoorbeeld aan hr++ glas voor een betere isolatie.

Een andere veel gebruikte optie is de toevoeging van een rolgordijn of een rolluik. Wanneer u dit voor het monteren aangeeft kunnen deze extra opties meteen gemonteerd worden en bent u niet de hoofdprijs kwijt.

Natuurlijk hangen er aan ieder type dakraam verschillende prijzen. Dit heeft te maken met het formaat van het raam, het materiaal, het soort glas en de isolatie. Laten we hier even uitgaan van een standaard maten zoals:

 • 94 x 55
 • 114 x 70
 • 94 x 98
 • 78 x 160

Om de bovenstaande maten dakramen te kunnen plaatsen kunt u met een richtprijs van gemiddeld 240,- euro rekening houden. Dit bedrag is exclusief het aankopen van het tuimelvenster.

Bij grotere maten van dakramen is de prijs echt afhankelijk van de grote en is het een stuk moeilijker.

Wilt u graag een kostenoverzicht ontvangen voor het laten plaatsen van grotere dakramen? Vraag dan eens geheel vrijblijvend hiervoor een offerte aan. Binnen 24 uur zullen wij u de kostprijs doorgeven die echt niet al te hoog zijn!

Welk daken kan een dakraam worden gemonteerd?

Het type dak van uw huis is natuurlijk bepalend voor de manier waarop een dakraam geplaatst kan worden. Zo is het plaatsen in een dakpannen dak heel anders dan het plaatsen in een rieten dak.

Daken waarin het mogelijk is een dakraampje te plaatsen zullen wij voor u onder elkaar zetten:

 • Rietendak
 • Sporen kap
 • Dakpanplaten
 • Dakpannen dak
 • Plat bitumen dak
 • Scharnierkap
 • Leien dak

Zoals u kunt zien zijn er veel mogelijkheden van het aanbrengen van een zolderraam.

Vergunning aanvragen nodig of niet?

Vergeleken bij een verbouwing of het aanbrengen van een dakkapel is het laten plaatsen van lichtkoepels of een dakramen in uw nieuwbouw of bestaande dak slechts een kleine ingreep.

Gelukkig profiteert u wel van grote voordelen en gelukkig heeft u meestal geen vergunning voor het monteren van uw dakraam nodig als u dit aan de achterkant van uw woning doet.

Wilt u een dakraam laten aanbrengen aan de voorkant van uw huis dan kunt u beter even informeren bij uw gemeente.

De ongeschreven regel is dat wanneer een ingreep het aanzicht niet of minimaal verstoort in de omgeving, er zonder vergunning een klein of groot dakraam mag worden geplaatst.

Overigens kunt u voor dit soort vragen op Internet de plaatsingspagina van uw gemeente opzoeken voor uitsluitsel. Iedere gemeente hanteert helaas andere regels.

Een enkele keer kan het voorkomen dat u een vergunning voor plaatsing van een dakraam nodig heeft. Indien dit het geval is, is er geen nood aan de man. Hoogstwaarschijnlijk zult u deze gewoon verkrijgen. Indien er problemen ontstaan, kunt u vanzelfsprekend bij ons terecht.

Dakkapel laten plaatsen

Als u meer ruimte wilt op uw zolder in plaats van alleen wat meer licht dan is het laten aanbrengen van een dakkapel een zeer goede optie.

De meeste mensen laten een dakkapel plaatsen omdat deze meer beloopbare ruimte geeft op een zolderverdieping.

U kunt een extra slaapkamer creëren of werkruimte. Buiten dit zal de waarde van uw woning flink stijgen.

We zullen voor u de voordelen van een dakkapel plaatsing even op een rijtje zetten:

 • Meer beloopbare vloeroppervlakte
 • Meerwaarde woning
 • Hogere stahoogte
 • Extra ventilatie
 • Snelle plaatsing
 • Te vergroten met een nokverhoging

Bespaar op de kosten van uw dakraam!

Of u nu kiest voor een klein of groot dakraam er zitten altijd kosten aan verbonden, zo niet aan de aankoop dan wel aan het laten plaatsen.

Als u graag een exacte prijs wilt ontvangen voor de plaatsing van uw nieuwe dakramen of het vervangen van de oude?

Vraag dan eens geheel vrijblijvend een prijsindicatie aan via ons offerte formulier en bespaar op de kostprijs!

Hoe u kunt besparen? Door onze offerte te vergelijken met andere aanbieders!

Op deze manier weet u zeker dat u niet teveel betaald en kunnen wij u laten zien dat wij erg goedkoop zijn in het plaatsen van verschillende soorten dakramen.

Verbouw-Gigant
Verbouw-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!