Overkapping laten plaatsen
Een overkapping laten plaatsen betekent dat u nog meer plezier krijgt van uw tuin. Zo’n overdekte loungeplek stelt u in staat om elk seizoen van uw buitenruimte te genieten. De overkapping kan in het verlengde van de woning worden geplaatst of juist als losse constructie. Bijvoorbeeld in de vorm van een pergola aan huis of een vrijstaande tuinkamer. Eenmaal geplaatst kunt u er een comfortabele zithoek onder inrichten, waar het ook op koelere dagen goed vertoeven is. Dankzij het extra afdak zit u beschut, droog en uit de wind, maar u blijft wel in contact met het buitenleven.
Laat u een overkapping bouwen, dan is het verstandig om vooraf goed na te denken over het materiaal en ontwerp. Er zijn namelijk diverse materiaalopties en soorten overkappingen mogelijk, van dichte constructies tot meer open ontwerpen. Wenst u bijvoorbeeld vooral beschutting en schaduw? Dan kunt u kiezen voor een gesloten constructie met dichte zijkanten. Gaat uw voorkeur juist uit naar licht en een open gevoel? Dan is een pergola of een overkapping van glas een uitstekende keuze.
Wilt u een overkapping laten maken, dan kunt u ervoor kiezen om deze zelf in elkaar te zetten of de installatie uit te besteden aan een vakspecialist. Via Verbouw-Gigant vindt u eenvoudig een specialist in uw regio. Vergelijk offertes en bespaar op uw installatie!

Wat is een overkapping?
Een overkapping is een extra bouwwerk in uw tuin. Deze constructie bestaat uit een stevig frame met een dak dat bescherming biedt tegen het weer. Dit frame wordt ondersteund door pilaren. Een overkapping kan uw terras overdekken en biedt:
- Schaduw
Als de zon te heet is, zorgt de overkapping voor schaduw. Hierdoor kunt u lekker buiten zitten zonder dat de zon te fel is. Dit maakt het fijn om in de tuin te ontspannen, zelfs als het warm is. - Beschutting tegen de wind
Op winderige dagen kan de overkapping u beschermen tegen de wind. Zo kunt u buiten blijven zitten zonder dat de wind u ongemak bezorgt. - Bescherming tegen regen
Bij regen kunt u droog blijven onder de overkapping. Dit maakt het mogelijk om ook op regenachtige dagen van uw tuin te genieten zonder dat uw spullen nat worden geregend. - Privacy
Een overkapping kan u ook privacy bieden als de zijkanten gesloten zijn. U zit dan wat meer afgesloten van de buitenwereld, waardoor u rustig kunt ontspannen zonder dat anderen u kunnen zien. - Contact met buiten
Ondanks de bescherming biedt de overkapping u nog steeds de mogelijkheid om in contact te blijven met de natuur. U zit droog, maar u kunt de frisse lucht ruiken en het geluid van de natuur horen.
Extra voordelen van een overkapping laten bouwen
Naast het feit dat u met een overkapping het hele jaar door buiten kunt zitten omdat de ruimte overdekt is, zijn er nog meer voordelen van een overkapping aan huis. Ten eerste wint u er flink wat extra woonruimte mee. Bovendien zal de waarde van uw woning ook direct omhoog schieten zodra u er meer woonruimte bij laat bouwen.
Daarnaast biedt een overkapping ook meer bruikbare ruimte: zo kunt u de ruimte eronder inrichten als een eethoek of als gezellige lees- of zitplek. Doordat de constructie een dak heeft en regen en wind tegenhoudt, biedt een overkapping veel meer mogelijkheden. Het is een ideale manier om extra benutbare woonruimte te creëren.
Een ander mooi bijkomend voordeel is dat u een overkapping kunt laten begroeien. Vooral als u kiest voor een pergola. Dit is perfect voor kleine tuinen waar u weinig grond heeft voor planten en bloembakken of voor een border. Door verticaal te tuinieren, neemt uw beplanting veel minder vloeroppervlak in. Terwijl u toch kunt genieten van prachtige klimplanten, zoals een romantische blauwe regen. Zo creëert u een groene, sfeervolle ruimte zonder in te hoeven leveren op het beschikbare grondoppervlak.
Overkapping laten plaatsen kosten 2025
De kosten van een overkapping kunnen flink uiteenlopen. Dit komt door verschillende factoren, zoals de grootte, het materiaal, en of u zelf de overkapping bouwt of een professional inschakelt. Hieronder leggen we uit waar de prijs van een overkapping van afhangt:
- Materiaal
Het materiaal dat u kiest speelt een grote rol in de prijs. Aluminium of glas is duurder dan hout. We zullen later dieper ingaan op de verschillende materiaalopties. - Maatwerk of prefab
Een prefab overkapping is een stuk goedkoper dan maatwerk. Bij maatwerk krijgt u een overkapping die precies is afgestemd op uw wensen en tuin. Prefab overkappingen zijn standaard en al in verschillende vormen en maten verkrijgbaar. - Zelf uw overkapping bouwen of uitbesteden
Als u zelf aan de slag gaat met uw overkapping plaatsen, kunt u flink besparen op de kosten. Het uitbesteden van de bouw aan een professional brengt extra kosten met zich mee. Maar dan hoeft u zich geen zorgen te maken over de installatie. Bovendien kunt u via Verbouw Gigant offertes vergelijken van professionals in uw regio, wat u helpt te besparen. - Grootte en ontwerp
De grootte en het ontwerp van de overkapping bepalen ook de prijs. Een grotere overkapping of een complexer ontwerp kost meer. Hoe meer werk er nodig is voor de bouw, hoe duurder de overkapping zal zijn.
Gemiddelde prijzen voor verschillende soorten overkappingen
- Basis overkapping
Een eenvoudige overkapping begint vanaf ongeveer 1.000 euro. Dit is een relatief goedkope optie met een simpele constructie van hout. Kiest u voor aluminium dan beginnen de prijzen voor de basis vanaf 1500. - Luxe overkapping
Voor een luxe overkapping op maat liggen de kosten tussen de 3.000 tot 10.000 euro. Luxe overkappingen hebben meer geavanceerde afwerkingen. Hierbij gaat het vaak om een echte leefruimte. Zoals een overkapping met gesloten zijkanten, een schuifdeur, een stevig glazen dak, elektriciteitsaansluiting, shutters en verlichting. - Tuinkamer
Een tuinkamer kost gemiddeld tussen de 10.000 en 25.000 euro. Dit is een volledig afgesloten ruimte die vaak als extra woonkamer wordt gebruikt. - Pergola
Een pergola kost tussen de 850 en 1.350 euro. De prijs voor een pergola is ook afhankelijk van het materiaal (hout of aluminium) en de grootte van de constructie. Pergola’s hebben vaak open zijkanten en zijn ideaal voor het creëren van een schaduwrijke zitplek in de tuin.
Keuzes en opties voor een overkapping aan huis
Een overkapping laten plaatsen is een project dat gepaard gaat met een aantal belangrijke keuzes, aandachtspunten en afwegingen. We zetten ze voor u op een rij:
- Laat u de overkapping open aan de zijkanten of kiest u voor zijwanden?
U kunt zelf kiezen of de overkapping open blijft of dat u de zijdes afsluit. Als de zijkanten open zijn, heeft u een plek met schaduw waar u comfortabel in de zomer onder kunt zitten. Het buitengevoel blijft behouden: u hoort de vogels zingen, voelt een briesje en geniet van de frisse lucht. Het biedt wel bescherming tegen de zon, maar toch blijft het buiten. Als u de overkapping afsluit met zij- en voorwanden of hem aan uw huis vastbouwt, heeft u een meer beschutte ruimte. Dichte zijkanten houden wind kou en regen tegen. U geniet daardoor echt van een comfortabele afgeschermde plek.Een andere optie is om de overkapping deels af te sluiten. Bijvoorbeeld met een open wand, schuifdeur of een mix van open en gesloten zijkanten. Zo krijgt u zowel de bescherming als het buitengevoel.
- Welke dakbedekking wilt u voor uw overkapping
Een belangrijke vraag als u een overkapping wilt laten plaatsen: welk dak wilt u? Gangbare materialen voor het dak van een overkapping zijn glas of kunststof (polycarbonaat). Glas zorgt voor een moderne uitstraling en biedt een helder zicht, maar het laat ook veel zonlicht en warmte door. Dit kan vooral in de zomer voor extra warmte zorgen. Polycarbonaat is een stevige kunststof die in verschillende soorten transparantie verkrijgbaar is, waaronder varianten die zonlicht filteren. Dit is handig als u in een tuin met veel zonlicht zit. Houd er wel rekening mee dat polycarbonaat gemakkelijker beschadigd kan raken dan glas. Bij een pergola is het dak vaak grotendeels open en gemaakt van een balkenconstructie. Eventueel met begroeiing pergola zoals klimplanten. - Hout of aluminium?
Wanneer u de constructie van de overkapping kiest, komt u vaak uit bij twee materialen: hout of aluminium. Aluminium is lichter en heeft minder onderhoud nodig, wat het aantrekkelijk maakt voor mensen die op zoek zijn naar een duurzamere optie. Het geeft een strakke, moderne uitstraling. Hout daarentegen heeft een meer natuurlijke, warme uitstraling. De meeste houtsoorten die worden gebruikt voor overkappingen zijn onder andere douglas, vuren, eiken en hardhout. Hout past goed in een tuin waar u een natuurlijke uitstraling wilt creëren. - Vrijstaand of overkapping vast aan uw huis?
Een overkapping kan op verschillende manieren worden geplaatst. U kunt ervoor kiezen om de overkapping aan uw huis te laten bevestigen. Dit zorgt voor extra leefruimte, en het kan handig zijn als u de overkapping echt ziet als een verlengstuk van uw woonkamer of keuken.Als u geen ruimte heeft aan uw woning, of als u gewoon een aparte plek in de tuin wilt, kunt u een vrijstaande overkapping overwegen. Dit biedt veel meer vrijheid wat betreft de locatie. En u heeft dan echt een sfeervolle aparte extra ruimte in uw tuin.
Heeft u een vergunning nodig voor een overkapping?
Of u een vergunning nodig hebt, hangt af van wat u wilt bouwen en waar u de overkapping plaatst. De regels zijn de afgelopen jaren wat strikter geworden en verschillen per gemeente.
In de achtertuin mag u vaak vergunningsvrij bouwen. Toch zijn er situaties waarin u wél een vergunning nodig hebt:
- Als u de overkapping gebruikt als carport of als extra woonruimte
- Als de overkapping meer dan de helft van uw tuin in beslag neemt
- Als het totaal oppervlak van de overkapping groter is dan 30 vierkante meter
- Als de overkapping zichtbaar is vanaf de openbare weg
Heeft u plannen voor een overkapping in de voortuin? Dan gelden er meestal strengere eisen en is een vergunning vrijwel altijd verplicht. Het is verstandig om dit vooraf te controleren. Neem contact op met uw gemeente of doe een vergunningscheck via het Omgevingsloket.
Hoe hoog mag uw overkapping zijn?
De toegestane hoogte hangt af van de plek in uw tuin:
- Komt de overkapping binnen 2,5 meter van uw achtergevel te staan? Dan mag deze maximaal 4 meter hoog zijn.
- Wilt u de overkapping aan huis verder achter in de tuin plaatsen, dus buiten die 2,5 meter? Dan geldt een maximale hoogte van 3 meter voor een overkapping laten maken.
Veelgestelde vragen
In veel gevallen mag je een overkapping vergunningsvrij plaatsen, mits deze aan specifieke eisen voldoet. Controleer altijd bij jouw gemeente voor de actuele regels.
De kosten variëren tussen de €2.000 en €10.000, afhankelijk van het materiaal, de grootte, afwerking en of je kiest voor maatwerk of prefab.
Hout geeft een warme, natuurlijke uitstraling, terwijl aluminium modern en onderhoudsarm is. De keuze hangt af van je stijl en onderhoudsvoorkeur.
Een standaard overkapping wordt meestal binnen 1 tot 3 dagen geplaatst, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het ontwerp.