Sinds 1989

Begroeiing pergola

Laat u een pergola aan huis plaatsen, dan maakt u deze pas echt af door klimplanten tegen de constructie aan te laten groeien. Begroeiing pergola begint aan de onderkant van de paal, maar als u even wacht zullen de planten al snel zowel de breedte als de hoogte in klimmen en ook de bovenste balken bereiken. Deze speelse klimmers geven uw overkapping niet alleen een prachtige, romantische sfeer, maar ze zorgen naarmate ze volgroeid zijn ook voor extra beschutting en schaduw onder uw pergola.

Maar welke klimplanten zijn geschikt om langs de palen van een pergola te laten groeien? Wat zijn de voordelen van een begroeide pergola, en waar begint u met planten? En wat moet u weten over de verzorging en het onderhoud van deze klimplanten? U leest alles over de begroeiing van een pergola op deze pagina!

Wilt u de begroeiing van uw pergola liever aan een vakspecialist overlaten? Via Verbouw-Gigant vergelijkt u eenvoudig offertes van erkende hoveniers in uw regio. Met hun ruime ervaring in tuinaanleg en het vakkundig aanplanten van begroeiing langs pergola’s, bent u zeker van een perfect resultaat. Vergelijk de offertes en bespaar op uw project!

Welke klimplanten zijn geschikt voor uw pergola?

Uw pergola staat! Nu is het tijd om de begroeiing voor de pergola uit te zoeken om de constructie op te fleuren. Het is belangrijk om meteen voor de juiste plantensoorten te kiezen. In principe kunnen veel klimplanten een prachtige aanvulling zijn op de pergola. Volgens onze hovenier is het wel verstandig om te kiezen voor snelgroeiende klimplanten. Die kunnen zich snel zowel in de hoogte als de breedte ontwikkelen en met een beetje geluk ook snel meters maken. Zo krijgt u snel een volgegroeide pergola die er prachtig uitziet en de nodige schaduw biedt.

Hieronder een aantal geschikte snelgroeiende plantensoorten die het goed doen langs uw pergola:

  • Blauwe regen: Deze plant heeft prachtige, paarse bloemen die zich snel verspreiden en zorgen voor een weelderige begroeiing van uw pergola. Blauwe regen is ideaal voor het snel bedekken van de pergola met groen en geeft een sfeervol effect.
  • Klimroos: Deze roos heeft geurige bloemen die in verschillende kleuren bloeien. Ze klimmen snel en zorgen voor een sfeervolle, romantische uitstraling.
  • Eenjarige winde: deze plant heeft klokvormige bloemen in kleuren zoals wit, paars of rood. Hij groeit snel langs de pergola, met slingerende takken die zich om de palen winden, en biedt binnen één seizoen een volle bedekking.
  • Duitse pijp: Met diepgroen blad is deze plant perfect voor schaduwrijke plekken. De Duitse pijp groeit goed in de halfschaduw en biedt ook extra verkoeling.
  • Druif: Druivenklimplanten groeien snel en kunnen makkelijk langs de palen van uw pergola klimmen. Ze bieden niet alleen schaduw, maar de vruchten kunnen in de zomer ook volop druiventrossen opleveren.
  • Passiebloem: Deze plant heeft opvallende bloemen in verschillende kleuren, zoals paars en wit. De passiebloem groeit snel en kan goed langs de pergola klimmen, maar heeft wel genoeg zonlicht nodig.

Tips voordat u begint met planten

Voordat u uw pergola voorziet van klimplanten, is het verstandig om te letten op het volgende.

Wanneer wilt u uw pergola in bloei staat?
Een eerste tip bij het planten is vooraf te kijken naar het moment waarop de planten bloeien. Wilt u in verschillende seizoenen een bloeiende pergola? Een soort die goed langs een pergola kan groeien, is bijvoorbeeld de winterharde kamperfoelie (Lonicera). Deze plant heeft een uitstekende klimgroeikracht, bloeit in de winter en de vroege lente en geeft ook volop geur. Combineer dit met bijvoorbeeld blauwe regen, die in de lente en zomer prachtig bloeit met paarse bloemen. Zo heeft u meerdere seizoenen plezier van de bloei en de verschillende kleuren en geuren bloemen.

Hoe klimt de klimplant?
Een andere tip is om vooraf te kijken hoe de verschillende soorten klimmen. Iedere klimplant doet dit namelijk op zijn eigen manier. Sommige klimplanten hebben in de beginfase wat ondersteuning nodig om zich stabiel omhoog te werken. In dit geval kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van plantdraad om de jonge plant te helpen zich goed vast te zetten.
Sommige soorten, zoals blauwe regen en kiwi, hechten zich al direct met hechtwortels aan de constructie. Klimrozen en druiven, zullen zich juist meer kronkelend om de palen en balken winden. Het is aan te raden om verschillende klimplanten te combineren en geen twee dezelfde soorten dicht bij elkaar te plaatsen. Dit omdat sommige soorten elkaar in de weg kunnen zitten als ze op dezelfde manier klimmen.

Pas de planten aan op de locatie van uw pergola
Tot slot is het verstandig de planten aan te passen op de locatie. Zo kunnen niet alle klimplanten goed tegen de volle zon. Voor een pergola op een zonnige plek is de kiwi bijvoorbeeld een uitstekende keuze, aangezien deze plant veel zon nodig heeft om goed te kunnen groeien en vruchten te dragen. En de Duitse Pijp staat bijvoorbeeld liever in de schaduw.

Voordelen begroeiing pergola

Klimplanten langs uw pergola zijn niet alleen echte sfeermakers voor uw overkapping. Maar dat niet alleen, begroeiing pergola heeft uw tuin nog meer positiefs te bieden. Is uw pergola eenmaal volgegroeid, dan zult u genieten van een schaduwrijke, windstille terrasplek waar u de rust en ontspanning kunt opzoeken. De planten zorgen zowel voor beschutting en privacy als voor schaduw.

Een ander pluspunt is dat verticaal tuinieren de ideale oplossing biedt als u niet veel ruimte heeft in uw tuin. Door de begroeiing langs de pergolapalen omhoog te laten groeien in plaats van potten op de grond, hoeft u geen vloeroppervlak in te leveren terwijl u zich wel met groen kunt omringen.

Tot slot zal een begroeide pergola, bijvoorbeeld met een rozenstruik of passiebloem, ook insecten, bijen en vlinders aantrekken. Niet alleen een plezier om naar te kijken, maar door deze planten te kiezen, helpt u ook de natuur. Omdat bijen en vlinders belangrijk zijn voor het ecosysteem.

Kortom, de voordelen van begroeiing langs uw pergola:

  • Sfeervol: creëert een gezellige, groene uitstraling.
  • Schaduw op uw terras: de planten bieden verkoeling en bescherming tegen felle zon.
  • Ruimtebesparend: ideaal voor kleinere tuinen dankzij de mogelijkheid voor verticaal tuinieren.
  • Biodiversiteit bevorderen: trekt bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan.
Kleine pergola

Begroeiing pergola aanplanten werkwijze

Onze hovenier gaat als volgt te werk bij het planten van klimplanten langs een pergola:

De hovenier begint met het planten van de klimplant direct bij de voet van de paal. Vervolgens leidt hij de plant recht omhoog langs de paal, zonder de takken eromheen te draaien. Onder de liggers van de pergola wordt, indien nodig, ijzerdraad gespannen. Hiervoor monteert hij ogen in de balken, trekt de draad erdoorheen en spant deze goed vast met draadspanners.

De hovenier begeleidt de klimplant langs het draad, waarbij hij regelmatig de zijtakken terugsnoeit tot op drie bladeren om een mooie verticale groei te bevorderen. Daarnaast zorgt hij ervoor dat de hoofdtak niet om de draad draait, omdat dit anders de groei zou kunnen verstoren en de plant in de draad verstrikt kan raken.

Verzorging van uw pergolaplanten

Is uw pergola inmiddels mooi omringd met groen? Dan zult u de klimplanten goed moeten verzorgen. Begroeiing pergola heeft, net als vaste planten in de grond, wel de juiste verzorging nodig om goed te groeien. Elke plantsoort vraagt weer om net iets andere zorg en onderhoud. 

Wanneer de klimplant de bovenkant van de pergola op den duur heeft bereikt, kunt u de plant het beste via een nieuwe draad terug laten groeien. Dit is vooral belangrijk bij planten zoals druiven, die wel tot twaalf meter lang kunnen worden. Door regelmatig te snoeien, zorgt u ervoor dat de plant grote gezonde bladeren krijgt, die schaduw bieden op uw terras. Het is belangrijk om de plant goed te leiden en op tijd de zijtakken weg te knippen, zodat de plant gezond blijft en mooi groeit.

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van de meest populaire klimplanten langs uw pergola:

  •  Druivenplant: Snoei de zijtakken in de winter tot de hoofdtak. Dit bevordert de groei van grote bladeren voor extra schaduw. Let op: druiven moeten sterk gesnoeid worden voor een goede oogst.
  • Blauwe regen: Snoei na de bloei in de zomer. Verwijder oude takken om ruimte te maken voor nieuwe scheuten die het volgende seizoen weer zullen bloeien.
  • Rozenstruik: Snoei in het vroege voorjaar door dode of beschadigde takken te verwijderen. Dit stimuleert gezonde groei en zorgt voor meer bloemen.
  • Passiebloem: Snoei in de lente de oude takken terug, zodat de nieuwe scheuten beter kunnen groeien. Dit bevordert een rijke bloei.
  • Klimroos: Snoei in het vroege voorjaar om oude bloemen en zwakke takken te verwijderen. Dit zorgt voor een gezonde plant en meer bloemen.
  • Kamperfoelie: Snoei in de late winter of vroege lente. Verwijder dode takken en zorg ervoor dat de plant goed kan klimmen.
 

Veelgestelde vragen

Populaire klimplanten voor een pergola zijn blauweregen, clematis, klimrozen en druivenranken. Ze bieden schaduw, kleur en soms zelfs eetbare vruchten.

De groeisnelheid hangt af van de plantensoort. Snelle groeiers zoals blauweregen en kamperfoelie kunnen binnen 2-3 jaar een pergola bedekken, terwijl andere soorten langer nodig hebben.

Snoei klimplanten regelmatig om overgroei te voorkomen en de bloei te bevorderen. Geef ze voldoende water en mest in het groeiseizoen voor een gezonde groei.

Wintergroene klimplanten zoals klimop, winterjasmijn en sommige soorten clematis zorgen ervoor dat je pergola ook in de winter begroeid blijft.

Verbouw-Gigant
Verbouw-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!