Verbouw Gigant > Geluidsisolatie plaatsen
Geluidsisolatie plaatsen
Heeft u te maken met geluidsoverlast? Dan kan geluidsisolatie plaatsen een goede oplossing zijn om lawaai en storende omgevingsgeluiden tegen te gaan. Of het nu gaat om lawaai van buitenaf of geluiden binnen uw huis of van uw buren, er zijn diverse isolatiemethodes beschikbaar die u kunnen helpen uw leefomgeving rustiger en stiller te maken. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van uw vloer, muren of plafond.
Veelgebruikte materialen voor geluidsisolatie zijn onder andere glaswol, kurk en rotswol.
Onze professionals bij Verbouw-Gigant kunnen uw geluidsisolatie plaatsen tegen een scherpe prijs. Wij hebben een groot netwerk van ervaren aannemers in dienst die u graag verder helpen met deze klus.
Ontdek op deze pagina alles over geluidsisolatie plaatsen!
Vraag 1: Wat is de reden van het geluidsoverlast?
- Luchtgeluid (zoals een TV toestel of luidruchtige kinderen)
- Trillingen (zoals stoelpoten die schuiven, voetstappen)
Voor een goedkope oplossing is het slim om eerst het meest belangrijke te isoleren. Waar komt het geluid voornamelijk vandaan?
- Wand
- Plafond
- Vloer
Ons advies is wandisolatie.
Ontvang een gratis offerte! Klik op de onderstaande link en benoem bij de beschrijving WANDISOLATIE. U ontvangt dan binnen één werkdag een op maat gemaakte offerte.
Offerte aanvragenOns advies is een zwevend plafond.
Ontvang een gratis offerte! Klik op de onderstaande link en benoem bij de beschrijving PLAFONDISOLATIE. U ontvangt dan binnen één werkdag een op maat gemaakte offerte.
Offerte aanvragenOns advies is vloerisolatie.
Ontvang een gratis offerte! Klik op de onderstaande link en benoem bij de beschrijving VLOERISOLATIE. U ontvangt dan binnen één werkdag een op maat gemaakte offerte.
Offerte aanvragenZo bepaalt u de beste isolatiemethode
Stap 1: Wat is de bron van uw geluidsoverlast?
Bepaal eerst of de overlast komt van binnen of buiten uw woning. Dit kan invloed hebben op de keuze van isolatiemateriaal en de plaatsing.
Stap 2: Maak een keuze voor de beste isolatiemethode
U heeft de keuze uit:
- Geluidsisolatie voorzetwand
- Zwevend plafond
- Vloerisolatie
Hoe kunt u geluidsoverlast het beste aanpakken?
Er zijn verschillende manieren om geluidsoverlast aan te pakken. Het is belangrijk om eerst te achterhalen of de geluidsoverlast komt door rechtstreekse trillingen via muren, plafonds en vloeren, of door geluid dat in de lucht blijft hangen. Dit bepaalt namelijk welke methode voor geluidsisolatie plaatsen het meest geschikt is.
Luchtgeluid (zoals een TV-toestel of luidruchtige kinderen)
Voor geluid dat zich via de lucht verplaatst, zoals stemmen of muziek, zijn methoden zoals het plaatsen van een voorzetwand of een zwevend plafond zeer effectief. Deze oplossingen zorgen ervoor dat het geluid wordt geabsorbeerd voordat het uw ruimte bereikt waardoor u geniet van meer rust en stilte.
Trillingen (schuivende stoelpoten, voetstappen, schoen met hakken)
Voor geluidsoverlast door rechtstreekse trillingen, zoals impactgeluiden van voetstappen, is het belangrijk isolatiemateriaal te gebruiken dat deze trillingen niet doorgeeft. Hierbij speelt de dikte van de wand een belangrijke rol. Hoe dikker de wand, hoe beter deze trillingen kan absorberen. Materialen zoals massieve panelen en geluiddempende isolatiematten kunnen hierbij helpen.
Keuzemogelijkheden beste isolatiemethode?
Voorzetwand voor uw muur
Een voorzetwand is een extra wand die voor de bestaande muur wordt geplaatst. Deze wand bestaat uit een houten of metalen frame dat gevuld wordt met isolatiemateriaal zoals glaswol, steenwol of kurk. Vervolgens wordt het frame afgewerkt met gipsplaten of andere afwerkingsmaterialen.
Hoe wordt deze geplaatst?
- Frame plaatsen
Een houten of metalen frame wordt op een kleine afstand van de bestaande muur geplaatst. - Isolatiemateriaal aanbrengen
Het frame wordt gevuld met isolatiemateriaal zoals glaswol of steenwol, die effectief geluid absorberen. - Afwerken
Het frame wordt vervolgens afgewerkt met gipsplaten, die strak tegen het isolatiemateriaal worden geplaatst.
Ook zijn er prefab (kant-en-klare- voorzetwanden met isolatiemateriaal) verkrijgbaar die we rechtstreeks tegen uw binnenmuur kunnen plaatsen.
Waarvoor zijn voorzetwanden geschikt?
Voorzetwanden zijn bijzonder nuttig in ruimtes waar muren dun zijn of veel geluid doorlaten. Ze bieden een effectieve laag tegen luchtgeluid en verbeteren de geluidsisolatie aanzienlijk. Bij geluidsoverlast door trillingen is het aan te raden om een dikkere wand te kiezen om de geluidstrillingen beter tegen te gaan.
Zwevend plafond
Een zwevend plafond, ook wel vals plafond genoemd, is een extra plafond constructie. Deze wordt tegen de originele plafondconstructie opgehangen en gevuld met isolatiemateriaal. Dit systeem is ideaal voor het dempen van geluid van bovenliggende verdiepingen. Ook zorgt een zwevend plafond voor verbeterde thermische isolatie.
Hoe wordt een zwevend plafond geplaatst?
- Ophangen
Het nieuwe plafond wordt opgehangen aan verende bevestigingspunten die geluidstrillingen tegengaan. - Isolatiemateriaal wordt aangebracht
Tussen het originele en het nieuwe plafond ontstaat extra ruimte. Hier wordt isolatiemateriaal zoals glaswol of steenwol geplaatst om geluid te absorberen. - Afwerking
Het zwevende plafond wordt afgewerkt met gipsplaten, of andere materialen en met een laag stucwerk of verf.
Voor welke ruimtes is een zwevend plafond geschikt?
Een zwevend plafond is een zeer effectieve oplossing in ruimtes waar geluid van bovenliggende verdiepingen een probleem is, zoals in appartementen of huizen met meerdere verdiepingen. Het zorgt ervoor dat geluidstrillingen van boven u worden gedempt voordat ze uw ruimte bereiken.
Vloerisolatie
Vloerisolatie is een goede stap om lawaai/geluidsoverlast van onderliggende verdiepingen te voorkomen. Onder de vloerbedekking wordt een laag isolatiemateriaal aangebracht die geluidstrillingen absorbeert.
Hoe wordt vloerisolatie aangebracht?
- Voorbereiding
De vloerbedekking wordt verwijderd en de ondervloer wordt schoongemaakt. - Isolatiemateriaal wordt aangebracht
Een laag isolatiemateriaal zoals kurk, glaswol of speciale geluidsisolerende matten wordt op de ondervloer geplaatst. - Afwerking
De vloerbedekking wordt opnieuw gelegd over het isolatiemateriaal.
Wanneer vloerisolatie een goede optie?
Geluidsisolatie plaatsen voor een vloer is vooral effectief in appartementen en woningen met meerdere verdiepingen, waar geluidsoverlast van de verdiepingen boven en onder u een terugkerend probleem is.
Geluidslekken dichten
Naast geluidsisolatie plaatsen voor uw muren, plafonds en vloeren, is het belangrijk om ook eventuele geluidslekken te dichten. Dit zijn kleine openingen of kieren waardoor geluid kan ontsnappen of binnendringen. U kunt geluidslekken dichten met tochtstrips. Deze worden aangebracht rond deuren en ramen om kieren te dichten.
Ook PUR-schuim wordt veel gebruikt voor het dichten van geluidslekken. Dit opvulmiddel is ideaal voor het vullen van kleine openingen en kieren rond leidingen, kabels en andere doorvoeren.
Uw deuren geluidsdicht maken
Ook uw deuren kunnen veel geluid doorlaten. U kunt deze op verschillende manieren (zelf) geluidsdicht maken of wij kunnen ook voor uw deur geluidsisolatie plaatsen.
- Vervang uw deur voor een massieve geluidsisolerende deur
Dit is de meest effectieve stap, maar kan ook de duurste optie zijn. Een massieve deur met geluidsisolerende eigenschappen kan storend lawaai goed buiten houden.
- Gebruik geluidsisolerende kit voor openingen
Kit kan helpen bij het afdichten van kieren en spleten rondom de deur, waardoor geluid minder kans krijgt om de ruimte door te dringen.
- Laat geluidsisolerende schuimpanelen installeren
Geluidsisolatie plaatsen zoals schuimpanelen op de deur om geluid te absorberen is een effectieve stap om te voorkomen dat het lawaai zich door de ruimte verspreidt. Kies voor panelen met goede geluidsisolerende eigenschappen voor optimale resultaten. Onze vakman kan u hier uiteraard over adviseren en deze panelen indien u dat wenst ook voor u plaatsen.
- Tochtstrips in het deurframe
Hoewel oorspronkelijk bedoeld om tocht te verminderen, kunnen tochtstrips ook helpen bij het afdichten van de ruimte rondom de deur, waardoor geluid en warmte minder kans krijgen om te ontsnappen.
Beste geluidsisolatie voor muren tegen burengeluid
Geluidsoverlast van luidruchtige buren kan erg storend zijn. Voor het effectief isoleren van muren tegen geluidsoverlast van buren, zijn voorzetwanden met een dikke laag isolatiemateriaal zoals steenwol of glaswol het meest doeltreffend. De combinatie van een dikke wand en hoogwaardig isolatiemateriaal zoals steenwol zorgt voor optimale geluidsdemping.
Akoestische isolatie
Wat is het verschil met geluidsisolatie?
Er ontstaat nog weleens verwarring of termen als akoestische isolatie en geluidsisolatie worden zelfs door elkaar gehaald. Toch is er een verschil:
- Geluidsisolatie: zorgt voor het voorkomen van de overdracht van geluid van de ene ruimte naar de andere. Denk aan het blokkeren van geluidsgolven door middel van massieve materialen en isolatielagen.
- Akoestische isolatie: is bedoeld voor het verbeteren van de geluidskwaliteit binnen een ruimte. Denk aan verminderen van echo en galm met behulp van absorberende materialen zoals akoestische panelen. Vooral voor muzikale ruimtes en concertgebouwen is dit erg belangrijk.
Toch is het zo dat geluidsisolatie plaatsen ook kan zorgen voor een verbeterde akoestiek.
Profiteer van de beste totaaloplossingen bij Verbouw-Gigant
Bij Verbouw-Gigant kunnen we niet alleen geluidsisolatie plaatsen, wij kunnen ook geheel nieuwe wanden en plafonds maken of uw plafond verlagen. Wij bieden totaaloplossingen voor uw nieuwbouw- of renovatieproject.
Een voorbeeld hiervan is de installatie van een zwevend plafond voor zowel geluidsisolatie als om verlichting en afzuigsystemen in een keer in te bouwen. Daarnaast kunnen we ook bijvoorbeeld een tussenmuur voor u plaatsen om een grote ruimte op te delen in kleinere, meer functionele ruimtes. Door gebruik te maken van deze combinatieklussen kunt u uw bouwprojecten in een keer aanpakken en uw huis inrichten naar wens voor een scherpe prijs!
Kosten geluidsisolatie plaatsen
De kosten voor het plaatsen van geluidsisolatie liggen gemiddeld tussen de € 70 en € 200 per vierkante meter, inclusief plaatsing en exclusief btw.
Deze totaalprijs is afhankelijk van het type isolatiemateriaal, de omvang van het project, en eventuele bijkomende werkzaamheden zoals voorbereiding en afwerking.
Wilt u alvast een beeld van de prijzen? Hieronder ziet u de kosten voor verschillende isolatiemethodes en isolatiematerialen per vierkante meter.
De kosten zijn exclusief BTW, en inclusief plaatsing.
Kosten geluidsisolatie plaatsen
- Voorzetwand
De gemiddelde prijs voor een voorzetwand ligt tussen € 100 en € 200 per m². - Zwevende vloer
Voor een zwevende vloer kunt u rekenen op een gemiddelde prijs tussen € 70 en € 90 per m². - Verlaagd plafond
De kosten voor een verlaagd plafond liggen tussen de € 125 en € 750 per m², afhankelijk van het gekozen materiaal en hoeveel tijd de installatie kost.
Gemiddelde kosten voor de isolatiematerialen
Isolatiemateriaal | Gemiddelde kosten per m² |
---|---|
Glaswol | € 10 - € 20 |
Rotswol | € 20 - € 35 |
Polyethyleen | € 10 - € 150 |
Kurk | € 20 - € 40 |
Houtwol | € 30 - € 80 |
Zelf geluidsisolatie plaatsen of uitbesteden?
Geluidsisolatie zelf plaatsen kan een haalbare optie zijn voor sommige doe-het-zelvers, vooral als het gaat om relatief eenvoudige projecten zoals het plaatsen van voorzetwanden of het isoleren van plafonds met behulp van kant-en-klare frames gevuld met isolatiemateriaal. Hier zijn de stappen die u kunt volgen als u deze klus zelf oppakt.
Geluidsisolatie plaatsen
- Plan maken en ontwerp uittekenen
Begin met het maken van een gedetailleerd plan voor uw isolatieproject. Meet de ruimte nauwkeurig op en bepaal welke materialen en gereedschappen u nodig heeft.
- Kies het juiste isolatiemateriaal
Selecteer het juiste isolatiemateriaal voor uw specifieke situatie. Glaswol, rotswol, kurk en andere geluidsisolerende materialen zijn goede opties.
- Bouw het frame
Bouw een stevig frame langs de wanden of het plafond waar u de geluidsisolatie wilt plaatsen. Zorg ervoor dat het frame waterpas staat en stevig aan de structuur wordt bevestigd.
- Vul het frame met isolatiemateriaal
Snijd het isolatiemateriaal op maat en vul het frame gelijkmatig. Zorg ervoor dat er geen ruimtes zijn waar geluid doorheen kan dringen.
- Afwerking
Nadat het frame gevuld is met isolatiemateriaal, kunt u de oppervlakken afwerken met gipsplaten, houten panelen of andere geschikte materialen voor de gewenste uitstraling.
Veelgestelde vragen over geluidsisolatie
Geluidsisolatie plaatsen hoeft niet duur te zijn. Een van de meest budgetvriendelijke opties voor geluidsisolatie is het installeren van eenvoudige geluidsisolerende panelen. Deze panelen zijn betaalbaar en ze zijn vaak gemaakt van materialen zoals schuim dat het geluid tegenhoudt. U kunt deze panelen eenvoudig aan de muren en het plafond bevestigen om geluid te absorberen en de geluidsoverdracht te verminderen. Een andere budgetvriendelijke optie is het gebruik van cellulosevezel isolatie, die u tussen de muur- en plafonddelen kunt plaatsen om geluid te dempen.
In principe kunt u zelf geluidsisolatie plaatsen als u handig bent. Als het isolatieproject echter complex is of vraagt om speciale kennis en vaardigheden kan het verstandig zijn om het werk uit te besteden aan professionele aannemers. Dit geldt met name als het gaat om grote ruimtes en meer ingrijpende aanpassingen die nodig zijn voor het plaatsen van de isolatie. Professionals hebben de ervaring en expertise op het gebied van geluidsisolatie, waardoor u zeker bent van een effectief eindresultaat.
Jazeker. Er zijn naast geluidsisolerende materialen plaatsen zoals speciale isolatiepanelen nog meer oplossingen om geluidsoverlast tegen te gaan. Bijvoorbeeld door dikke geluiddempende (isolerende) gordijnen op te hangen kan het lawaai al worden verminderd. Of door een stevig tapijt op de vloer neer te leggen. Daarnaast kunt u kieren en gaten afdichten om geluidsoverdracht te verminderen. Overweeg ook het plaatsen van zware meubels tegen gedeelde muren om geluid te absorberen. Deze methodes helpen geluidsoverlast enigszins te beperken, maar geluidsisolatie plaatsen is wel vaak het meest effectief.