Sinds 1989

Wat is goedkoper, verbouwen of verhuizen?

Soms staat u voor de keuze: uw huidige woning voldoet niet meer aan uw wensen, bijvoorbeeld vanwege beperkte ruimte. Wat doet u dan? De twee meest voor de hand liggende opties zijn verbouwen of verhuizen. Maar hoe bepaalt u welke weg u moet inslaan? Het begint met het vaststellen van uw woonwensen en uw budget. In dit artikel gaan we de voordelen en nadelen van beide opties bekijken en u voorzien van tips om de bijkomende kosten in kaart te brengen. Zo kunt u uiteindelijk beslissen of u uw huis gaat verkopen of renoveren.

Waarom kiezen voor verhuizen?

Als u de keuze maakt om te verhuizen, zijn er belangrijke zaken om in overweging te nemen. U kunt bijvoorbeeld opteren voor een andere buurt die beter aansluit bij uw werk of uw familie. In de huidige woningmarkt is het vaak gemakkelijk om uw huidige woning tegen een goede prijs te verkopen. Dit opent de deur naar een woning die beter past bij uw toekomstplannen. Echter, verhuizen brengt bijkomende kosten met zich mee, zoals notariskosten en makelaarskosten. Bovendien moet u uw oude huis verkopen en al uw bezittingen verhuizen, wat veel organisatie en tijd vergt.

Wat is de overweging voor verbouwen?

Aan de andere kant, als u besluit te verbouwen, zijn er voordelen, zoals de mogelijkheid om in uw huidige geliefde buurt te blijven wonen. Verbouwen biedt u de kans om meer ruimte te creëren, bijvoorbeeld door een aanbouw of dakkapel. Het kan zelfs de waarde van uw huis verhogen. U heeft ook de vrijheid om uw huis op kleine of grote schaal te verbeteren zonder te hoeven verhuizen. Echter, verbouwen kan uitdagingen met zich meebrengen, zoals tijdelijke overlast in de vorm van stof en lawaai. Het kan zijn dat u uw huis tijdelijk moet verlaten of dat u niet kunt gebruikmaken van de keuken of de badkamer. De kosten van een verbouwing kunnen ook hoger uitvallen dan de waardestijging van uw huis, en het kost tijd en geld.

Verbouwen of verhuizen

Wat zijn de kosten voor verbouwen of verhuizen?

Of u nu kiest voor verbouwen of verhuizen, er zijn financiële overwegingen waarmee u rekening moet houden. Voor een verhuizing zijn er kosten verbonden aan het transport van uw bezittingen van uw oude naar uw nieuwe woning, evenals eventuele verbouwingen in uw nieuwe huis.

Als u overweegt een grootschalige verbouwing uit te voeren, kunt u overwegen om een aannemer in te schakelen, maar dit brengt ook kosten met zich mee. Het is verstandig om offertes op te vragen en duidelijke afspraken te maken om onverwachte kosten te voorkomen. Bij een verbouwing is het ook essentieel om de kosten van bouwmaterialen en mogelijke onvoorziene problemen in uw begroting op te nemen.

Er zijn talloze mogelijkheden als het gaat om het verbouwen of renoveren van uw woning. Misschien wilt u die donkere zolder omtoveren tot een lichte en luchtige leefruimte, of overweegt u een nieuwe keuken met moderne voorzieningen om uw kookervaring te verbeteren. Een andere populaire keuze is het vernieuwen van de badkamer, waarbij u kunt kiezen voor hoogwaardige materialen en stijlvolle inrichting. Of misschien droomt u van een extra slaapkamer met een dakkapel of een uitbreiding van uw woonruimte met een aanbouw. Het mooie van verbouwen is dat u de kans krijgt om uw huis aan te passen aan uw veranderende behoeften en persoonlijke smaak, waardoor het nog meer een thuis wordt

Soort verbouwing De gemiddelde prijs
Dakkapel €6.000,- bij een afmeting van 3×1,5m
Nieuwe dak €75 – €85 per m2
Nieuwe trap €1.750 – €3.500
Renoveren bestaande trap €1.000
Toilet €500 , bij een afmeting van 2x1m
Dakpannen vervangen Tussen €17 – €60 per vierkante meter
Keuken Bij een basiskeuken tussen de €2.000-€9.000 en een luxe keuken €15.000-€21.000.
Badkamer Tussen €3300 – €9900 (ligt aan kwaliteit van materialen)
Vervangen kozijnen Tussen €800 – €950 bij een afmeting van 1m2
Aanbouw Tussen €25.000 & €40.000 bij een afmeting van x3m
Zolder €8500 – €18.000
Gevelrenovatie Tussen de €12 – €50 per m2
Kelder plaatsen €30.000

Conclusie

De keuze tussen verbouwen of verhuizen is niet een kant-en-klare beslissing. Het hangt af van uw persoonlijke omstandigheden, woonwensen en financiële situatie. Het is aanbevolen om uitgebreid onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat u een definitieve beslissing neemt. Bij het overwegen van de financiële aspecten van verhuizen en verbouwen is het van belang om zowel de korte- als langetermijnkosten in het achterhoofd te houden. Uiteindelijk gaat het erom welke keuze het beste past bij uw situatie en persoonlijke wensen.

Bent u op zoek naar hulp voor het maken van de keuze? Of heeft u de keuze gemaakt maar wilt u hulp bij het verbouwen of verhuizen? Wij helpen u graag!

Verbouw-Gigant
Verbouw-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!