Sinds 1989

Zolderisolatie

Via een slecht geïsoleerd zolderdak gaat veel warmte verloren. Als u uw zolder gebruikt als leefruimte leidt dit tot hogere energiekosten en een oncomfortabele omgeving. Hierdoor gebruikt u de zolder mogelijk alleen als opslagplek. Met hoogwaardige zolderisolatie kunt u dit warmteverlies en tocht op zolder effectief tegengaan en uw zolder omtoveren tot een comfortabele en energiezuinige leefruimte. Door isolatiemateriaal in de vloer of dakisolatie te plaatsen geniet u niet alleen van een aangenaam binnenklimaat op zolder, maar bespaart u ook aanzienlijk op uw energierekening.

Verbouw-Gigant biedt ervaren vakmensen die uw zolderisolatie op professionele wijze kunnen realiseren. Of u nu kiest voor zolderisolatie dak of zolderisolatie vloer, of een zwevend plafond wilt plaatsen voor thermische isolatie en geluidsisolatie, Verbouw-Gigant levert maatwerk en kwaliteit voor een scherpe prijs!

Op deze pagina leest u alles wat u moet weten over zolderisolatie.

Zolderisolatie

Isolatiemethodes voor zolders

Er zijn verschillende methodes om uw zolder te isoleren: meestal wordt er gekozen voor zolderdakisolatie of zolderisolatie vloer, of eventueel allebei.
Beide methodes hebben hun eigen voordelen en materialen. Deze leggen we graag kort voor u uit. 

Zolderdak isoleren

Uw zolderdak isoleren is de meest effectieve methode van zolderisolatie. Via het dak gaat tot wel 30% warmte verloren, en met dakisolatie kunt u dit warmteverlies effectief tegengaan. Het isoleren van zolderdak kan zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde worden uitgevoerd.

 • Binnenzijde dakisolatie
  Plaatst u uw zolderisolatie langs de binnenzijde van uw dak, dan kunt u gebruik maken van isolatieplaten. Denk aan uw zolder isoleren met pir platen, isolatiedekens of isolatiepanelen (zoals PUR-panelen). Deze materialen staan erom bekend dat ze de warmte goed binnenhouden en zorgen voor een comfortabel klimaat op zolder.
 • Dakisolatie langs de buitenzijde
  Uw isoleren dak buitenkant kan gedaan worden met isolatieplaten zoals PIR-platen. Het voordeel van deze isolatieplaten zolder dak is dat de isolatie aan de buitenzijde van de dakconstructie wordt aangebracht, waardoor er binnen op zolder geen ruimte verloren gaat.
 • Zwevend plafond
  Ook een zwevend plafond plaatsen kan een uitstekende optie zijn voor zolderisolatie, vooral in gevallen waarin de zolderruimte hoge plafonds heeft en u de ruimte wilt gebruiken als leefruimte.

Wat houdt een zwevend plafond precies in?

Een zwevend plafond wordt gemonteerd onder het bestaande plafond, met behulp van speciale ophangsystemen. Hiermee creëert u een tussenruimte tussen het nieuwe plafond en het oude plafond. Deze tussenruimte kan worden opgevuld met isolatiemateriaal, waardoor het zwevende plafond niet alleen zorgt voor thermische isolatie, maar ook voor geluidsisolatie op zolder.

Dit type plafond is vooral geschikt voor zolders met hoge plafonds, waarbij er voldoende ruimte is om een extra laag plafond te installeren. Een zwevend plafond als zolderisolatie biedt verschillende voordelen:

 • Extra isolatie
  Een verlaagd plafond kan extra zolderisolatie bieden bovenop het isoleren van het dak zelf. Door isolatiemateriaal toe te voegen tussen het bestaande plafond en het verlaagde plafond, wordt warmteverlies nog verder verminderd, waardoor uw zolder energiezuiniger wordt.
 • Strakke afwerking
   Een verlaagd plafond geeft uw zolderruimte een strakke en moderne uitstraling. Het verbergt eventuele scheuren en gaten in het bestaande plafond en biedt de mogelijkheid om naast isolatie ook verlichting, zoals inbouwspots, of ledverlichting in te bouwen voor een sfeervolle ruimte.
 • Verbergen van draden en leidingen
  Door een verlaagd plafond te installeren, kunnen eventuele bedrading, leidingen of buizen die zich boven het plafond bevinden worden verborgen. Dit draagt niet alleen bij aan een nettere afwerking, maar maakt ook eventuele toekomstige onderhoudswerkzaamheden eenvoudiger.
 • U verbetert de akoestiek van de ruimte
  Naast de isolerende eigenschappen kan een verlaagd plafond ook bijdragen aan de akoestiek van de zolderruimte. Geluiden worden gedempt, waardoor een rustigere en meer comfortabele omgeving ontstaat, ideaal voor bijvoorbeeld een studeerkamer of thuisbioscoop.

Uw zoldervloer isoleren

Voor zolderisolatie vloer zijn er verschillende isolatiemethoden mogelijk, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hieronder ziet u de mogelijkheden voor vloerisolatie van uw zolder:

PUR

PUR wordt voor betonvloeren van zolders gekozen.  Het PUR- schuim breidt zich uit en vult alle kieren en naden, waardoor als het opdroogt en uithardt een vlakke isolatielaag ontstaat.

Voordelen: uitstekende isolatiewaarde, hoge luchtdichtheid, voorkomt koudebruggen, geschikt voor moeilijk bereikbare en onregelmatige vloeroppervlakken.

Inblaaswol tussen de houten kepers

Zolderisolatie vloer met inblaaswol houdt in dat isolatiemateriaal, zoals glaswol of steenwol, tussen de houten kepers van uw zoldervloer wordt gespoten. Hierdoor ontstaat een uitstekende isolatielaag die de warmte goed vasthoudt en ook geluidsisolerend werkt.

Voordelen: Snelle installatie, perfect voor het na-isoleren van zolderruimtes, geschikt voor verschillende soorten zoldervloeren, goede thermische en akoestische isolatie.

Isolatieplaten (EPS, XPS, PIR, etc.)

Isolatieplaten zijn harde platen gemaakt van materialen zoals geëxpandeerd polystyreen (EPS), geëxtrudeerd polystyreen (XPS) of polyisocyanuraat (PIR).
Deze platen zijn verkrijgbaar in de harde of half-harde variant en worden op de ondervloer gelegd. Zolder isoleren met PIR platen is een populaire keuze omdat deze platen zeer licht zijn, waardoor ze snel en makkelijk te verwerken zijn én omdat ze tot wel 50% warmteverlies tegengaan.

Voordelen: makkelijk te installeren, geschikt voor zoldervloer isoleren bij vlakke zoldervloeren, goede thermische isolatie, duurzaam en vochtbestendig.

Schapenwol of hennepwol:

Natuurlijke isolatiematerialen zoals schapenwol en hennepwol worden steeds vaker gebruikt voor zolderisolatie vanwege hun duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Deze materialen worden in de vorm van dekens of rollen tussen de kepers van de zoldervloer geplaatst.

Voordelen: milieuvriendelijk, goede thermische en akoestische isolatie, vochtregulerend, gemakkelijk te verwerken.

Isolatiedekens

Isolatiedekens, meestal gemaakt van glaswol of steenwol, worden los op de zoldervloer gelegd en bedekken het gehele oppervlak. Ze worden vervolgens afgedekt met een afwerklaag zoals OSB-platen.

Voordelen: eenvoudige installatie, goede thermische en akoestische isolatie, geschikt voor zolderisolatie bij onregelmatige vloeren.

Geluidsisolatieplaten

Speciale geluidsisolatieplaten kunnen worden gebruikt om de zoldervloer te isoleren tegen geluidsoverlast van bijvoorbeeld aangrenzende ruimtes. Deze platen hebben een hoge dichtheid en absorberen geluidstrillingen.

Voordelen: effectieve geluidsisolatie, geschikt voor woningen waar geluidsoverlast een probleem is.

Kies voor een alles-in-één oplossing voor uw renovatie

Bij Verbouw-Gigant willen we uw verbouwing graag zo makkelijk mogelijk te maken. Ons doel is om al uw wensen te vervullen en daarom bieden wij een complete service voor uw verbouwing, schilderwerken of renovatieproject. Met onze uitgebreide kennis en expertise kunnen onze aannemers meerdere taken tegelijkertijd coördineren, waardoor uw project soepel verloopt en u slechts één aanspreekpunt heeft voor al uw klussen.

Of u nu zolderisolatie wilt installeren, een zwevend plafond in uw keuken wilt plaatsen, of vakmensen zoekt voor het maken of repareren van muren en plafonds in uw nieuwbouwwoning, wij kunnen het in een keer voor u regelen en u een alles-in-een oplossing bieden.
Bij Verbouw-Gigant kunt u vertrouwen op vakmanschap, kwaliteit en een klantvriendelijke service. Ons team van ervaren professionals staat klaar om met u mee te denken en ervoor te zorgen dat uw zolderisolatie project aan al uw verwachtingen voldoet.

Vraag direct een prijsindicatie op voor uw zolderisolatie project en bespaar tot wel 40 procent op de kosten voor een betrouwbare aannemer!

Kosten voor zolderisolatie

De kosten van zolder isoleren

De zolder isoleren kosten zijn vooral afhankelijk van de isolatiemethode die u kiest en de materialen die nodig zijn. Hieronder ziet u een overzicht van de gemiddelde prijzen:

Isolatiemethode Kosten Terugverdientijd
Gemiddelde kosten voor zoldervloerisolatie Tussen de €30,- en €115,- per m² N.v.t.
Binnenzijde schuin dak isoleren Ongeveer €1400,- voor 500 m³ Ongeveer 5 jaar
Isoleren langs de buitenzijde van een schuin dak Ongeveer €3200,- voor 900 m³ Ongeveer 7 jaar
Plat dak isoleren Ongeveer €2200,- voor 800 m³ Ongeveer 7 jaar

Subsidie zolderisolatie

Voor een tegemoetkoming voor kosten isolatie zolder is het de moeite waard om na te gaan of u recht heeft op subsidie. Een van de subsidies waar u mogelijk recht op heeft bij het isoleren van uw zolder is de ISDE-subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) via de Rijksoverheid.

 • Voor het isoleren van de zoldervloer kunt u via deze regeling een subsidie ontvangen van €8 per vierkante meter.
 • Voor dakisolatie is de subsidie 30 euro per vierkante meter.

Voorwaarden voor de Subsidie voor Zolderisolatie

Het is belangrijk om te weten dat er wel specifieke voorwaarden gelden waaraan u moet voldoen om in aanmerking te komen voor deze subsidie voor zolderisolatie.

Voorwaarde Beschrijving
Minimaal isolatieoppervlak U moet minimaal 20 vierkante meter van uw zolder isoleren om aanspraak te kunnen maken op de subsidie.
1 of 2 isolatiemaatregelen Daarnaast dient u minimaal twee energiebesparende maatregelen te nemen om de maximale subsidie voor zolderisolatie te ontvangen. Voor 1 isolatiemaatregel ontvangt u een lager subsidiebedrag.
Laat uw zolderisolatie aanbrengen door een professional Het aanbrengen van de zolderisolatie moet uitgevoerd worden door een erkende vakman, zoals de professionals van Verbouw-Gigant, om in aanmerking te komen voor de subsidie.
Uw woning moet op uw eigen naam staan Ook moet het huis waarin de isolatiewerkzaamheden plaatsvinden op uw eigen naam staan en moet de woning uw hoofdverblijf zijn als u subsidie aanvraagt.
Minimale isolatiewaarde Tot slot moet de zolderisolatie voldoen aan bepaalde minimale isolatiewaarden, zoals een Rd-waarde van 3,5.

Voldoet u aan deze voorwaarden? Dan kunt u flink besparen op uw investeringskosten voor uw zolderisolatie! Door gebruik te maken van deze subsidie kunt u niet alleen besparen op de zolder isoleren kosten, maar draagt u ook bij aan een energiezuiniger en duurzamer huis. Bij Verbouw-Gigant staan we klaar om u te begeleiden bij het aanvragen van subsidies en het uitvoeren van hoogwaardige zolderisolatie die voldoet aan alle eisen.

Alle voordelen van zolderisolatie op een rij

 • Energie besparen
  Een goed geïsoleerde zolder is een effectieve manier om warmteverlies te verminderen en de energierekening te verlagen. Door de isolatie wordt de warmte in de winter beter vastgehouden en blijft het in de zomer juist koeler, waardoor er minder vraag is naar verwarming en koeling. Hierdoor bespaart u flink op maandelijkse kosten voor energieverbruik! 
 • Geluidsisolatie
  Naast het behoud van warmte biedt zolderisolatie ook uitstekende geluidsisolerende eigenschappen. Geluiden van buitenaf worden gedempt, waardoor uw zolder een rustiger en aangenamer leefomgeving wordt. Dit is vooral gunstig als uw zolder als slaapkamer, werkkamer of speelruimte wordt gebruikt.
 • Comfort
  Met goede zolderisolatie creëert u een comfortabele leefruimte die het hele jaar door bruikbaar is. Geen last meer van tocht in de winter en geen overmatige hitte in de zomer. Hierdoor kunt u de zolder optimaal benutten.
 • Meer mogelijkheden voor uw zolderruimte
  Zolderisolatie, opent u de deur naar diverse mogelijkheden voor ruimteoptimalisatie. U kunt uw zolder omtoveren tot een extra slaapkamer, een studeerkamer, een speelruimte voor de kinderen, een fitnessruimte, een thuisbioscoop of zelfs een atelier! De geïsoleerde zolder biedt een veelzijdige ruimte die u voor vele doeleinden kunt gebruiken.
 • Uw woning stijgt in waarde
  Zolderisolatie kan niet alleen leiden tot lagere energiekosten en een verbeterd comfort, maar het kan ook de waarde van uw woning verhogen. Een goed geïsoleerde zolder die is omgetoverd tot een functionele leefruimte kan aantrekkelijker zijn voor kopers en een positieve invloed hebben op de verkoopprijs van uw huis.

Veelgestelde vragen zolderisolatie

Wat zijn de beste isolatiematerialen voor zolderisolatie?

PIR isolatie wordt vaak beschouwd als de meest effectieve keuze voor zolderisolatie vanwege zijn hoge isolatiewaarde en dunne profiel, wat vooral handig kan zijn bij beperkte ruimte op zolders. Minerale wol, zoals glaswol of steenwol, wordt echter ook veel gebruikt voor zolders isoleren vanwege zijn uitstekende geluids- en warmte-isolerende eigenschappen.

Kan de isolatie direct tegen het dakbeschot worden geplaatst?

Ja, zolderisolatie kan vaak tegen het dakbeschot worden geplaatst bij isolatie van binnenuit. Isolatiewol wordt dan direct tussen de balken tegen het dakbeschot geklemd. Dit helpt om de warmte beter vast te houden en om koudebruggen te voorkomen. Het is wel altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende ventilatie is om vochtproblemen te voorkomen.

Is er altijd een dampscherm nodig bij zolderisolatie?

PIR-platen hebben over het algemeen geen apart dampscherm nodig vanwege hun vochtbestendige eigenschappen. Dit maakt ze geschikt voor zolderisolatie zonder dat er extra lagen nodig zijn om vochtproblemen te voorkomen.

Welk isolatiemateriaal wordt gebruikt voor een schuin dak en welk voor een plat zolderdak?

Voor een schuin dak worden vaak isolatiematerialen gebruikt die zich goed aanpassen aan de ruimte tussen de spanten of kepers, zoals isolatierollen van glaswol of minerale wol. Voor zolderisolatie bij een plat dak zijn isolatieplaten zolderdak, zoals PIR-platen, vaak een betere keuze vanwege hun stevigheid en eenvoudige installatie op een vlakke ondergrond.

 

Verbouw-Gigant
Verbouw-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!