Bestaande spouwmuur laten isoleren

Het laten isoleren van de bestaande spouwmuren van uw nieuwbouw of bestaande woning worden de laatste tijd steeds meer toegepast. Door een flinke stijging van de energieprijzen is spouwmuurisolatie samen met een kruipruimte laten isoleren en slimme investering om verloren stookkosten terug te verdienen.

Leest u hier alles over de beste manier om uw oude muren te laten isoleren, de kostprijs per m2 en de belangrijkste aspecten hoe het isoleren van bestaande spouwmuren in zijn werk gaat.

spouwmuurisolatie
Snel een prijsindicatie?

Welke spouwmuren zijn geschikt voor na-isolatie?

De meeste woningen die tussen het jaar 1920 en 1970 zijn gebouwd hebben oude spouwmuren die totaal geen isolatiemateriaal bevatten. Bij de nieuwbouwwoningen van tegenwoordig worden de spouwen meteen vanuit de bouw goed geïsoleerd.

Een bestaande buitenmuur moet in een zeer goede staat wezen wilt u deze laten isoleren. Van groot belang is dat de buiten gevel niet of nooit is afgewerkt met een dampremmende laag zoals impregneren, geglazuurde bakstenen of een lakverf. Door deze lagen kunnen er vochtproblemen ontstaan na de isolatie van de spouw.

Om zeker te weten dat de spouwmuren van uw woning in aanmerking komen voor spouwmuurisolatie kan men met een kleine camera kijken in de bestaande spouw of de breedte van de spouwmuur wel groot genoeg is om geïsoleerd te worden.

De minimale breedte voor het laten isoleren van de spouwmuren moet echter 5 cm wezen om zo een optimaal resultaat te kunnen behalen. Mocht de afstand tussen de binnenzijde van de muren groter wezen dan is isoleren geen probleem.

Beste spouwmuurisolatie volgens isolatiewaarde

Ook bij het laten isoleren of vervangen van van oude spouwisolatie van een schuur, dakkapelaanbouw of opbouw zijn er natuurlijk goede en wat minder goede producten. We zullen het hier hebben over de 3 populairste isolatiematerialen die veelal worden gebruikt om een oude spouwmuur mee te isoleren.

 • Glaswol
 • EPS parels
 • PUR

De minder goede isolatiematerialen zijn:

 • Steenwol
 • Kurk
 • Vlasisolatie

Glaswol

De meeste mensen weten eigenlijk wel dat glaswol uit gerecycled glas bestaat. Als er spouwmuurisolatie word toegepast van glaswol dan zullen er glaswolvlokken in de bestaande muur worden gespoten onder een hoge druk. Natuurlijk zijn er veel verschillende vormen en kwaliteiten glaswol. Maar de beste vorm is die gebruikt word volgens de HR++ norm. Glaswol isolatie werkt niet alleen maar akoestisch ook thermische is dit een zeer goed isolatieproduct voor spouwmuren.

Voordeel: Goedkoop in aanschaf, ook thermische isolatie.
Nadeel: Minimaal 5 cm breedte spouw nodig
Isolatiewaarde: 0,033 W/m.K

EPS polystyreen korrels

Polystyreen korrels of ook wel parels genoemd ( kunststof piepschuim bolletjes ) worden door middel van een klein boorgat in de gevel onder druk de spouwmuur ingeblazen. Ook hierin zijn weer veel verschillende soorten te verkrijgen. Zo zijn er witte maar ook zwarte bolletjes en dikkere en dunnere op de markt. De bolletjes in het zwart bieden de beste thermische isolatie voor buitenmuren.

Voordeel: Kan gebruikt worden bij kleine spouw van 3 cm, goedkoop product.
Nadeel: Wat slechtere afdichting voor kieren en gaatjes.
Isolatiewaarde: 0,033 W/m.K

Pur schuim

PUR ook wel polyurethaan genoemd kan als een vloeistof een spouwmuur worden ingespoten. Nadat de inspuiting is afgerond zal het product zeer snel uitzetten en alle naden, kieren en gaten snel afdichten. Dit isolerende schuim is wel iets duurder dan de twee bovenstaande opties maar neemt zeker niet weg dat dit een goed isolatiemateriaal is.

Voordeel: Goed vochtwerend, tot nu toe de beste isolatieprestaties geleverd.
Nadeel: Vrij duur, kan stinken bij aanbrenging.
Isolatiewaarde: 0,025 W/m.K

Snel een prijsindicatie?

Spouwmuur isoleren prijs per m2

Het is erg lastig om de exacte kostprijs van het na-isoleren van een spouwmuur te benoemen. We kunnen u wel de gemiddelde kosten laten zien van onder andere een hoekwoning, een tussenwoning, 2 onder een kap of een vrijstaande woning zodat u een beetje kunt berekenen wat het laten isoleren van uw spouwmuren gaat kosten per vierkante meter.

WoningtypeOppervlakteGemiddelde prijs (inc btw)
Tussenwoning65 m2€800 – €1100
Hoekwoning80 m2€1200 – €1500
2-onder-1 kap105 m2€1500 – €1800
Vrijstaande villa150 m2€2000 – €2600

Uiteraard heeft de moeilijkheidsgraad van de isolatiewerken en het aantal m2 een grote invloed op de totaalprijs. Als u van te voren rekening houd met wat bijkomende kosten die om de hoek komen kijken voor bijvoorbeeld het dichten van grote gaten en kieren of loszittend voegwerk dan kan de eindprijs nooit tegenvallen.

Wil u u graag weten wat het bij ons kost om uw bestaande spouwmuren van uw huis te laten isoleren of de oude isolatie te vervangen? Vraag dan eens geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan en ontdek dat onze prijzen vele malen goedkoper zijn dan die van onze concurrenten.

na-isoleren-spouw

Kosten snel terug verdiend door subsidie

Als u een bestaande spouwmuur laat isoleren levert dit in de meest gevallen isolatiesubsidie op. Zo kunt u snel de rendement kosten van de isolatiewerken terug verdienen. Door contact op te nemen met subsidie energiebesparingen van Eigenhuis kunt u wel tot 5 euro per m2 terug krijgen op de spouwmuurisolatie die u wilt laten uitvoeren. Wel moet er aan een speciale voorwaarde worden voldaan zoals het combineren van met andere energiebesparende methodes. Denk hierbij aan:

 • Dakisolatie
 • Gevelisolatie

Voordelen

De spouwmuur isoleren heeft verschillende voordelen zoals u hierboven al heeft kunnen lezen. Om alles zo duidelijk mogelijk te houden sommen we hieronder nog eens de verschillende voordelen bij elkaar op.

Isolatie heeft samengevat deze voordelen:

 • De woning wordt energiezuiniger doordat er geen warmte verloren gaat.
 • Je bespaart aanzienlijk op je energie rekening.
 • De isolatie in de spouwmuur kan een vocht regulerende werking hebben waardoor er minder last komt met bijvoorbeeld vocht doorslag.
 • Het zorgt voor warmte in huis en daarmee een betere comfort.
 • Het zal een meerwaarde voor uw woning opleveren.
 • Het is een zeer effectieve en efficiënte manier van isoleren, wanneer de klus uitgevoerd wordt heeft u er ook bijna geen last van.
 • Het is ook direct geluidsisolatie. Een bijkomend voordeel van spouwmuurisolatie is dat het ook dient als geluidsisolatie. U kunt is een rustige woning creëren doordat er minder geluid binnenkomt.

Nadelen

spouwmuurisolatie

Véél voordelen dus, maar zijn er ook nadelen? Zeker, namelijk de volgende:

 • De prijs is relatief hoog, afhankelijk van het aantal vierkante meter. Ook al is het een investering die in de loop van de tijd wordt terug verdiend.
 • Sommige mensen hebben geklaagd over vochtproblemen. We kunnen wél zeggen dat deze zeer beperkt voorkomen tijdens een isolatie met glaswol.
 • Sommige cementresten maken contact met de binnenwand, waardoor er schimmel kan ontstaan.

Geen spouwmuur?

Als u een oude woning bezit uit de jaren 30 of 50 die geen spouwmuren heeft dan zal er op een andere manier geïsoleerd moeten worden. De methodes die dan kunnen worden toegepast zijn echter wel een stuk duurder en ingrijpender. Als u uw oude muren van uw huis laat isoleren bespaart u flink op uw jaarlijkse stookkosten. Bij oudere gevels zijn er 2 mogelijkheden om de warmte binnenshuis te houden:

 1. Buitenkant gevel isoleren
 2. Binnenkant muren isoleren

Tussenwoning Isoleren of niet?

Vaak krijg je mij de vraag of het isoleren van de spouw bij een tussenwoning de moeite waard is een überhaupt mogelijk is. Het antwoord op beide vragen is ja. De spouw bij een tussenwoning is een relatief klein oppervlak, alleen de voor en achterkant van de woning over gedaan te worden.

Dit betekent dat de gemiddelde kosten voor het isoleren van een spouw van een tussenwoning uitkomen op €800. De gemiddelde bespaar kosten op het gas bedragen €210 per jaar, u heeft uw investering dan dus binnen 4 jaar terugverdient.

Bespaar op de prijzen van spouwmuurisolatie..

Als u uw bestaande spouwmuur wilt laten isoleren dan zal dit een zeer goede investering voor uw woning wezen. Niet alleen verdiend u de kosten hiervan snel terug ook zal uw woning bij het verkopen een meerwaarden geven.

Wilt u graag snel weten wat het kost om uw woning van een spouwmuurisolatie te laten voorzien? Vraag dan geheel vrijblijvend de prijzen bij ons aan met wel 35% korting en binnen 24 uur weet u exact waar u aan toe bent.

Bouwbedrijf de Verbouw-Gigant staat altijd voor u klaar !

Verbouw-Gigant
Verbouw-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!